Benke Laci bácsi és a kádárizmus: nesze neked, magyar konyhaforradalom!

2017. február 13. 13:59

Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja.

2017. február 13. 13:59
Vinkó József
Válasz.hu

Semmi bajom Benke László »négyszeres olimpiai bajnok Oskar-díjas« mesterszakáccsal, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterével. Noha »Oskar-díj« a szakmában nem létezik (főként nem k betűvel), az olimpián meg nem indulnak séfek, de felőlem úgy porítja Laci bácsi a C-vitamin-tablettát, ahogy akarja.

Legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy a sodrófával való gyötrődés helyett egyszerűbb vásárolni egy tasak aszkorbinsavport, ha már mindenáron zabkorpás C-vitamint akar az alföldi túrókrémbe keverni. Nincs kifogásom konyhafilozófiája ellen sem (»A népi hagyományokat őrzöm és gondolom újra«), tőlem építhet piskótalapokból összetákolt sült fagylaltot, kotyvaszthat »könnyed és magyaros spagettitortát«, még a »hupikék törpikék-pizza« sem zavar, bár utóbbit nehezen tudom beilleszteni a hungarikumok sorába. Egye fene! Meg a rajongótábora.

Gondom a szemlélettel van, amely szerint ez volna az igazi magyar konyha. Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja. Mintha Marchal József, Rákóczi János, Dobos C. József, Gundel Károly meg sem született volna.

(...)

Sokkoló a kép, amely Norbi követőinek kommentjeiből kirajzolódik. Azt gondoltuk, hogy a kulináris igénytelenség visszaszorulóban van. De nem! A szakadék – amely a gasztrokádári hagyományokat a korszerű európai táplálkozástól elválasztja – nagyobb, mint valaha. Puff neked, Bocuse d’Or, Michelin-csillag, Gastronomika kongresszus! Nincs gasztroforradalom, nem nőtt fel új szakácsnemzedék, nincsenek minőségi alapanyagok, sem termelői piacok, nincs fenntartható gasztronómia, semmi. Csak Laci bácsi aprít, gyúr és kavar, kirántja még a rántást is, de a petrezselymet mindenképpen.

Nem árt néha kijózanodni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2020. január 28. 17:12
Neked jó lesz a Laci bácsi. Rólad szól a cikk.
balbako_
2017. április 26. 10:13
Laci bácsi tényleg egy kövület. Itt maradt a gulyáskommunizmusból a marokszámra szórt ételízesítőivel, a jó zsíros párttitkár fogásaival,és a nevével fémjelzett ételkínálattal.
Tyrker
2017. március 26. 11:43
No, persze, mert szerinted akinek nem tetszenek a Benke-féle ételízesítős, mirelit pizzalapos műkaják, azok biztos csak a pirított hernyót eszik meg, ugye?
abraxas
2017. március 05. 01:01
A magyar gasztronómia halála a pulykabrassói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!