Hajléktalanrendelet közérthetően

2018. október 31. 16:06

A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben.

2018. október 31. 16:06
dr. Ecsedy Miklós
Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd oldala

„2018. október 15. napja óta aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, szabálysértést követ el. A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben. Tényleg börtönbe zárják a hajéktalanokat? Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik? Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni?

(...)

II. A legnagyobb visszhangot kapott kérdések, tévedések

1. Tényleg börtönbe zárják a hajéktalanokat?

Nem.

Ahogy a fentiekből kiderült, ha az adott hajéktalan felszólításra a helyszínt elhagyja (vagy együttműködik a hatóságokkal és igénybe veszi a hajléktalan ellátó intézményeket), semmilyen szankcióban nem részesül. Sőt, ha 90 napon belül nem érik legalább háromszor tetten, a helyszín elhagyásával (vagy együttműködéssel) bármeddig megúszható bármilyen más szankció. Még a szabálysértés megállapítása esetén is a közérdekű munka a fő büntetés, elzárásra csak kivételesen esetekben kerül sor.

2. Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik?  

Nem.

A szabálysértés elkövetőjének előállítása során azon ingóságokat, amelyeket az elkövető nem vesz magához, de úgy nyilatkozik, hogy azokra igényt tart, valamint amelyek vonatkozásában a nyilatkozat a helyszíni intézkedés során nem szerezhető be, ideiglenes tárolásba veszik és 6 hónapig megőrzik. Mivel az elzárás maximális időtartama 60 nap (kivételesen 90 nap) lehet, az ingóságait biztosan át tudja venni még elzárás büntetés esetén is az adott személy. A megőrzési idő leteltét követően egyébként a hatóságok intézkednek az ingóságok megsemmisítése iránt. Ha pedig az ingóság gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan dolog, akkor azt tárolás nélkül megsemmisítik.

3. Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni.

Nem igaz.

Amennyiben valaki szeretne a lakó- és tartózkodási helyére, vagy egyéb szállásra (így különösen hajléktalan szálló [1] )  visszatérni, azonban ezt objektív körülmények akadályozzák (például: nincs hely egyetlen szállón sem), nem valósul meg a szabálysértés, így természetesen büntetés sem szabható ki.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bravo
2018. november 01. 21:54
Korrekt dolog így kiállni a rengeteg transzmagyar álság ellenében. Az ügyvédség nagy része vajon hol áll? Látják a többiek, hogy hol a piros?
pemete jakab
2018. november 01. 10:59
"Hajléktalanrendelet közérthetően" Semmi extra nincs benne. Olyan, mint a Fidesz-kormányzás: rúgnak egyet a gyengébb-be, és megmagyarázzák, miért is jó ez neki.
Agnieszka
2018. november 01. 10:46
Egyes kommentelők olyan intézkedés sorozatot kérnek számon a magyar államon, amelyet nálunk SOKSZOROSAN gazdag országok sem léptek meg, nem is tudnának. Az országon ugyan egyre könnyebbedő, de mégiscsak ólomsúly a csaknem milliós, az integrálódás alacsony fokán élő kisebbség megélhetési, oktatási, egészségügyi költségeinek biztosítása. Akármilyen alacsony a szint, nincs ingyen, másoknak MEG KELL KERESNI. Ha az ország gazdagabb lenne, ha lakosai több pénzzel és szabadidővel rendelkeznének, vszg. több lenne az önkéntes segítő csoport. Ha jobban működne, kevesebb félrecsúszott sors lenne. Időben kéne "elkapni" azt, aki kezd nagyon nehéz helyzetbe kerülni. Van, akin már nem nagyon lehet segíteni, mert főleg azon lehet, aki maga is felszínen akar maradni, aki nem iszik, nem drogozik. NEM kormány feladat ez, a kormány dolga, h. elősegítse olyan gazdasági környezet kialakulását, melyben az önszerveződő társadalom tagjainak ideje, pénze van mások nyomorával foglalkozni.
péterx
2018. november 01. 07:48
Ezért írtam már korábban is, hogy ez az egész hajléktalanok körüli ellenzéki, közéleti hiszti baloldali-politikai ihletésű, nem a hajléktalanokról szól, nem a demokratikus jogállapotokról, hanem az ellenzék görcsös politikai témakereséséről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!