Emlékezetpolitika

2019. január 18. 08:07

A bevándorlás és az iszlám terjedése – írta Zemmour – úgy játszódik le, hogy a tényleges politikai irányítás már kicsúszott a francia elit kezéből.

2019. január 18. 08:07
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

„A jobboldal ellen felhúzott történelmi csigaházba könnyű elsáncolni magukat, s kijelenteni, hogy nincs semmi baj, s amikor az új európai időszámítás elkezdődött, a fekete nullán Auschwitz állt. Van az egészben valami mélységes pesszimizmus, amelyben mintha a civilizációnk megszűnése iránti vágy is megbújna. Mintha túl az emlékezetpolitika viharain a »nosztalgikus forradalmár«, az értelmiségi tovább emelte volna a tétet, s most már nemcsak nemzethalálról, egy faj kiirtásáról, hanem egész civilizációnk megsemmisüléséről lenne szó. S ez a megsemmisülés tele van vágyakozással.

A két francia jobboldali íróra, Houellebecqre és Zemmourra gondolok. Éric Zemmour 2014-ben Le Suicide français (A francia öngyilkosság) című könyve a sikerlista élére került. A bevándorlás és az iszlám terjedése – írta – úgy játszódik le, hogy a tényleges politikai irányítás már kicsúszott a francia elit kezéből. (Hasonló folyamatok zajlottak le Oroszországban a bolsevik forradalom előtt s a weimari demokráciá­ban Hitler megválasztása előtt.) A belső háború fő okai – így Zemmour, aki az Osztrák–Magyar Monarchia romjaiból keletkezett államok polgárai­ban látja az európaiság utolsó nyomait – az idegenek, akik rendszerint irigylik, hogy a franciáknak milyen jól megy, és azt képzelik, hogy ezt a kérdést erőszakkal is el lehet intézni. (A maghrebi származású berber-zsidó Zemmour szerint országa hatvanhatmillió lakosából tizenkétmillió az »idegen«.) Az idegenek és az iszlám a szaporodást még mesterségesen, törvényileg – a polgári szabadság nevében – is elősegítik, s hiába von vállat az átlag francia, az utcákat járva be kell látnia, mindaz, amit eddig a jobboldal írástudóitól hallott, mégiscsak igaz lehet.

Egy évvel A francia öngyilkosság után jelent meg Houellebecq Behódolása, amelyről amerikai kritikusa, Mark Lilla azt írja, hogy nem annyira az iszlám térhódításának bemutatása az író célja, az iszlám csak kulcsfogalom, amely azt a visszatérő európai aggodalmat testesíti meg, hogy a szabadság mint egyedülvaló érték utáni vágy óhatatlanul katasztrófához vezet. Ember, hogy állsz a szabadsággal? – kérdez ránk a próféta. S kezünkbe nyomhatja Lenin egy prospektusát, amelyből világosan kiderül, ha a belső világok rendje, azaz a miénk, túlságosan eltér a külső világ rendjétől, akkor forradalom tör ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2019. január 18. 17:43
A szabadsággal tudni kell élni. Mindenki (vagy majdnem mindenki) azt hiszi, hogy képes rá, de nem. A többség csak kóvályog a szabadságban, mint gólyaszar a levegőben. A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinálhat, amit csak akar. Ez népszerű tévhit errefelé, a rendszerváltás óta. A kádári önkényt szokták visszasírni így, a "demokráciát" szapulva. A szabadság nem azt jelenti, hogy senkinek nincs semmilyen kötelessége, csak joga, de az minden jöttmentnek is. Egyesek még a törvények betartását is nyűgnek érzik, nemhogy a közösség által elvárt kötelmeiket, és fennhangon emlegetik saját vélt és valós jogaikat, no meg a szegények "jogát" a jobb életre, a "menekültek" jogait a bőkezű ellátásra és a jól fizető munkahelyekre, meg úgy általában mindenki "jogát" mindenre, ami tetszik neki. A jólét ellustítja a többséget, a szabadsággal pedig nem tud élni. Ez az elszomorító valóság. Az európai kultúrkör zsákutcába került, de még nem késő visszafordulni!
zakar zoltán béla
2019. január 18. 08:50
1/5 Szulejmán
KannibálTatárÚr
2019. január 18. 08:40
Minden állam vezető politikusainak legfőbb feladata az állam lakosainak érdekeit védeni. E helyett a mai liberális politikusok külföldi, idegen csavargók, munkakerülők érdekei szerint cselekesznek - a hazai lakosság kárára. Kétségtelen, hogy ezek a politikusok bűnözők. Mindent meg kell tenni, hogy megvédjük magunkat az ilyenek ellen. Akár tömeges kivégzés árán is. Mást ugyanis nem érdemelnek. Egy kimutatás szerin, amit tavaly olvastam, Fro. újszülöttei között a bevándorlók utódainak az aránya 44 % - minimálisan. (Hivatalosan nem szabad náluk eredet alapján kimutatni a külföldi származást). Azt azért mondhatjuk: a francok mást nem érdemelnek. De a többi országot meg kellene védeni. Különösen a ma még tiszta kelet-európaiakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!