Tanítsatok bátran fasiszta írókat!

2020. február 11. 09:56

Az lenne a lényeg, hogy senkit se zárjanak ki az irodalomoktatásból, és senkit se zárjanak bele: jó irodalomtanár nem a részben, hanem az egészben gondolkodik.

2020. február 11. 09:56
Révész Sándor
hvg.hu

„Ha a fasisztát, hitleristát (Ezra Poundot, Knut Hamsunt, Martin Heideggert stb., stb.) ki lehet zárni az iskolából, akkor miért ne lehetne a többi véreskezű diktátor vagy a diktatúrája alapjául szolgáló ideológia (például a kommunizmus) híveit? Sztálinét, Castróét, Maóét, Kun Béláét, Francóét stb. Lehetnek (vannak) jó érvek arra, hogy miért a nácizmus volt a legvéresebb és legszörnyűbb. De a szörnyen rossz illatú diktatúra-komparatisztikába teljesen fölösleges belemenni, mert ha egy diktatúra csak a második, harmadik, x-edik legszörnyűbb volt, az miért lenne ok arra, hogy a bennük hívő írók tanításához másképp viszonyuljunk? És akkor gondoljunk bele, hogy ha mindenkit kizárunk, akik életük valamely korszakában valamely diktátorhoz vagy diktatúrához kötődtek, akkor ki marad? Apollinaire, Éluard, Gorkij, (a Sztálint éltető) G.B. Shaw, Gabriel García Marquez (Castro bizalmas barátja) biztosan nem. Déry, Zelk, Devecseri, Örkény sem. Tudnánk érvelni még József Attila és Illyés Gyula ellen is. De hát persze Isten ments! Bele se gondoljunk, ki mindenki maradna ki Dickenstől Németh Lászlón át Móriczig, ha a tanároknak eszükbe jutna, hogy antiszemita írót nem tanítanak!

Az lenne a lényeg, hogy senkit se zárjanak ki az irodalomoktatásból, és senkit se zárjanak bele. Senkit ne kelljen és mindenkit lehessen tanítani. Jó irodalomtanár nem a részben, hanem az egészben gondolkodik, nem a magyar, hanem a világirodalomban. De még a magyar irodalomban is tökéletesen lehetetlen mindent és mindenkit átfogni, aki a »kánon« szerint megkerülhetetlen. A világirodalomról nem is beszélve. Ha pedig a megkerülhetetlenek nagy része úgyis kimarad, miért ne maradhatna ki bármelyik? Mondjuk, azok az óriások, például Berzsenyi, akivel a felnőttkor előtt úgysem lehet mit kezdeni.

Ha a tanulókat nem akarják olyan agyrohasztó módon túlterhelni, ahogy az ma történik, továbbá ha annyit szeretnének egy arra (nagysága vagy gyarlósága folytán) méltó művön a tanítványaikkal rágódni, vitatkozni, különböző rétegeiben és olvasataiban elmélyedni, amennyi az abban rejlő értékek (értékdilemmák), gyengeségek, akármik hasznosításához kell, akkor igazán nem túl sokat markolhat a tanár. De azt a keveset markolja saját elképzelései szerint.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2020. február 13. 19:12
A fasiszta író titulus ostobaság, bár hatásos. Nagyon eltökélt és hosszan tartó elvhű párttagsággal talán ki lehet érdemelni a jelzőt, de csak akkor, ha az illető munkásságának eklatáns része az adott ideológia. Egyébként nem. A vitát nyugodtan le lehet zárni.
makapaka2
2020. február 12. 10:51
Szerencsétlen, Wass Albert miért lenne fasiszta? Fogadok, hogy semmit nem olvastál tőle!
lististerc
2020. február 11. 22:56
Azt nem értem,arról miért nem beszél senki, hogy már 15 éve heti egy óra a magyar nyelv a szakközépiskolában 10-12. évfolyamon. Az új NAT szerint heti 3 magyar óra (!)lesz 11-12. évfolyamon, erről nem értem, miért nem beszélnek a Sajtóklubban. Ilyen alacsony óraszáma a magyarnak még nem volt történelmünkben. Eddig is tanítottam Wass Albertet,az Uz Bencét és Szabó Dezsőt is - a Sorstalansággal együtt,ezután is fogom. Ennek ellenére ez egy utolsó szemétség a magyar kultúrával szemben, mert csak felvillantani tudunk belőle.(27 éve tanítok magyart)
Krupp Skya
2020. február 11. 15:37
Nyírő Gyula mit írt? Receptet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!