Miért nincs még vesztegzár alatt Nagy-Britannia?

2020. március 13. 15:44

A kormányt olyan bizonyítékok vezetik, amik azt sugallják, hogy az emberek nem maradnak pár hétnél tovább önkéntes izolációban.

2020. március 13. 15:44
Ailbhe Rea
New Statesman

„Az Egyesült Királyság kormányát egy kevéssé ismert csoport tanácsai is támogatják: a viselkedéselemző csoportéi. Ez a »nudge-egység«, ahogy sokszor emlegezik, David Cameron döntése alapján jött létre egy évtizeddel ezelőtt azért, hogy a nudge-elméletet alkalmazza a kormányon belül: magyarán a csoportos és egyéni viselkedés tanának legfrisebb tudományos eredményeit alkalmazzák a politikacsinálásban. A testület továbbra is tanácsokat ad a kormánynak, noha különálló szervezetként működik, ami részben a Cabinet Office tulajdonában áll. 

Az egység tanácsai az emberi viselkedésre vonatkoznak. A kormány koronavírus elleni intézkedéseit tekintve az olyan szakértők dominanciája, mint Chris Whitty és Patrick Vallance tudományos főmunkatárs egyáltalán nem önkényes intézkedés Boris Johnson tehermentesítésére. A Behavioural Insights Team weblapján az áll: »Az egyik 'üzenethordó effektus', aminek megfonotolása különösen releváns [a koronavírus elleni védekezésben] az, hogy az orvosok és a tudósok a két legmegbízhatóbbnak ítélt szakemberek Britanniában. A politikusokban és miniszterekben bízunk a legkevésbé«. Másképpen: a legjobban úgy lehet bebiztosítani, hogy az emberek kövessék a kormány tanácsait, hogy olyanokkal juttatjuk el az üzenetet feléjük, akik iránt a legnagyobb bizalommal viseltet a nyilvánosság. 

Az az input, hogy az emberek elfáradnak az önkéntes izolációban, egyike ezeknek a viselkedéstani eredményeknek. A nyilvánosság egy része talán nehezen fogadja majd el, de a kormányt olyan bizonyítékok vezetik, amik azt sugallják, hogy az emberek nem maradnak pár hétnél tovább önkéntes izolációban. Ha a vírus nem tetőzik az Egyesült Királyságban még hetekig, vagy a pesszimistább becslések szerint három hónapon belül, a kormány döntése, hogy nem zárják karanténba az országot bölcs és fontos: egy ilyen intézkedés magában hordozza annak a veszélyét, hogy az emberek éppen akkor kezdik el ignorálni az intézkedéseket, amikor azokra a legnagyobb szükség van. De sokaknak ez csak hazárdírozásnak tűnik, méghozzá olyannak, amihez más országuknak nincs merszük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. március 14. 03:34
"ilyen intézkedés magában hordozza annak a veszélyét, hogy az emberek éppen akkor kezdik el ignorálni az intézkedéseket, amikor azokra a legnagyobb szükség van." Szerintem ez tökéletesen pontos és jó meglátás, teljesen egyetértek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!