Honnan veszik Orbánék, hogy a magyarok nem akarnak szigorúbb intézkedéseket?

2020. október 10. 10:25

A nemzeti konzultáció szerint a válaszadók 59 százaléka támogatná a kijárási korlátozások bevezetését.

2020. október 10. 10:25
Csurgó Dénes
444

„A HOPE projektben összegyűjtött adatok alapján nem egyértelmű, hogy a magyarok ne támogatnának szigorúbb intézkedéseket a járvány második hulláma alatt, még ha maguktól nem is tartanak önkéntes karantént. A megkérdezett magyarok közel nagyjából kétharmada támogatta a nyilvános események és a száz főnél nagyobb magánesemények tiltását, és nagyjából 80 százaléka a külföldiek beutazásának korlátozását és a kötelező maszkviselést. Az iskolák és munkahelyek bezárása ennél népszerűtlenebb, de így is a megkérdezettek közel fele gondolja azt, hogy ezeket meg kellene lépni. 

Viszont a maszkviselést leszámítva, nemzetközi összehasonlításban szinte minden kategóriában a magyarok a legmegengedőbbek. Dániában és az Egyesült Királyságban például a megkérdezettek közel 70 százaléka bezárná a munkahelyeket, az amerikaiak 70 százaléka támogatja az iskolát bezárását, a britek 75 százaléka pedig a belföldi utazásokat is korlátozná. A legtöbb kérdésben viszont nincs igazán nagy eltérés a magyar és a többi országbeli válaszadói attitűdjei közül, talán a tömegközlekedés és a belföldi utak korlátozását leszámítva.

A HOPE kutatásának eredményei amúgy nem térnek el nagyon a nemzeti konzultációtól, ami azért is érdekes, mert a kormány saját felmérése szerint is lenne támogatottsága a nagyobb szigornak. A rendezvények korlátozását a konzultáció szerint is az emberek 79 százaléka támogatja, az iskolák bezárásának támogatottsága pedig még nagyobb is a kormányzati felmérés szerint, mint amit a HOPE mért, 69 százalék. 

Sőt, a nemzeti konzultáció szerint a válaszadók 59 százaléka támogatná a kijárási korlátozások bevezetését. Ezek alapján tényleg kicsit megalapozatlannak tűnik, hogy a kormányzati kommunikáció szerint a népakarattal megegyező döntéseket hoznak a járvány kezelésére. 

Összességében elmondható a konzultáció és a HOPE felmérése alapján is, hogy a magyarok attitűdjei nem térnek el igazán lényegesen más európaiakétól, legfeljebb egy kicsit kevésbé veszik komolyan a járványt. Ahogy a magyar kormány reakciói sem térnek el nagyon radikálisan más európai országok reakcióitól, amelyek szeretnék széleskörű korlátozások nélkül megúszni járvány második hullámát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2020. október 11. 19:18
gecy liberal Naci patkany ...... tavasszal azt bofogtetek , hogy nem kell korlatozas ...... most meg azt , hogy kell .... mert az istenadta nep ( statisztika mindet betud bizonyitani meg az ellenkezojet is , libsi trukk) 50.00000001% .... ez igen ...... most azon szurkoltok ti ott liberalNacik , hogy gazdasagilag menjen csodbe Magyarorszag ....... es nektek van magyar okmanyotok .... takarodjatok a redvas budos kommunista kurva anyatokba ........ baszki
atila68
2020. október 11. 06:36
Honnan veszi Csurgó Dénes, hogy a 'Orbánék' nem akarnak szigorúbb intézkedéseket?
NTLLK
2020. október 10. 22:00
támogatná a kijárási korlátozások bevezetését Az lenne csak a papedli, igaz, féknyúz-bajnok?
BőröndÖdön
2020. október 10. 20:58
Jogos,ne a szakértők,hanem a Mari néni döntsön Celdömölkről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!