Palkovics László újabb támadása a tudomány autonómiája ellen

2020. október 28. 12:31

A pusztítást Maróth Miklós hallgatása teszi teljessé, aki nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett.

2020. október 28. 12:31
Akadémiai Dolgozók Fóruma
Facebook

„Úgy tűnik, Palkovics Lászlónak nem szegte kedvét sem az OTKA körül kirobbant botrány, amikor a minisztérium saját munkatársának osztogatott pályázati pénzeket, sem a látványos kudarcba fulladt támadás az SZFE ellen, a miniszter most újra az MTA-tól elvett kutatóhálózat ellen fordul.

A tegnap este benyújtott törvényjavaslat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy a kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól a kutatóintézetek dolgozóit, anélkül hogy erről velük egyeztetett volna. A javaslatot az ITM nem az illetékes és a kutatóhálózatban reprezentatív tagsággal rendelkező Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének juttatta el, így a szakszervezet az egyébként is rosszhiszeműen kitűzött határidőn belül arról nem tudott véleményt nyilvánítani. A törvénytervezet csak a közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséről szól, de semmilyen garanciát nem tartalmaz, és nem rendelkezik a kutatói életpályák biztosításáról sem.

A TDDSZ és az ADF által végzett felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a dolgozók többsége ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz, méghozzá elvi okokból, így mindkét szervezet elutasítja annak megvonását.Különösen felháborító és botrányos, hogy a kormány a törvénymódosítás benyújtására a járványhelyzetet használja fel, tudván, hogy a korlátozó intézkedések jelentősen leszűkítik a tiltakozások körét.

A pusztítást Maróth Miklós hallgatása teszi teljessé, aki nem áll ki a dolgozók kinyilvánított akarata mellett. A szakszervezet többszöri hivatalos kapcsolatfelvétele ellenére sem hivatalos tájékoztatásra, sem érdemi tárgyalásra nem került sor a közalkalmazotti státusz 2020 tavasza óta lebegtetett elvételének kérdésében.Véleményünk szerint nehéz lenne Palkovics Lászlónál kártékonyabb figurákat találni a magyar tudomány történetében, legalább az ‘50-es évekig kellene visszamenni a történelemben. A miniszter bűnlajstromát felsorolni is nehéz, de néhány eleme kiemelhető: az állami felsőoktatás szétverése és az egyetemek privatizálása bizonytalan működési körülmények között, az MTA feldarabolása (ahonnan egyébként jelentős javadalmakat húz), a nagy hagyományokkal rendelkező OTKA pályázati rendszer haveri kifizetőhellyé való lezüllesztése, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bátor diákjainak megalázása és az egyetem autonómiájának erőszakos megtámadása.Reméljük, hogy az általa miniszterként okozott elképesztő károkért nem marad el a felelősségre vonás.

Az ADF egy státusz megvonását teljes erővel támogatja: Palkovics László akadémiai tagságáét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2020. október 28. 23:31
Az Akadémián sem történt meg a rendszerváltás! Az akadémikusok, maguk választják meg az új tagokat, ezzel konzerválják a kommunista múltat. Ez a választási rendszer több száz éves demokráciákban rendben is van, mert az ő akadémikusaik kiválasztásába, nem szólt bele a diktatúra, de nálunk fel kellett volna oszlatni az akadémiát és kommunistáktól mentes újat kellett volna létrehozni. "... nem szegte kedvét sem az OTKA körül kirobbant botrány, amikor a minisztérium saját munkatársának osztogatott pályázati pénzeket, ..." Csak a szokásos kommunista tempó. Lopnak, csalnak, hazudnak aztán az ellenfélre fogják a saját bűneiket. A kutatóhálózatot azért kellett leválasztani, mert az adófizetők pénzének nagy része "baráti alapon" kiírt, értelmetlen, túlárazott "kutatások"-ra folyt el, az innovatív, a gazdaság fejlődősét segítő kutatásokra pedig alig maradt pénz. A közalkalmazotti státusz védettséget biztosít azoknak is, akik nem tudnak semmit felmutatni, ezért kell megszüntetni és olyan bérezést bevezetni ami a végzett munka eredményességének függvénye.
afium
2020. október 28. 20:42
Akadémiai Dolgozók Fóruma Mi ez a gittegylet? "Színház- és Filmművészeti Egyetem bátor diákjainak megalázása" Ez hogy jön ide?
Európai téridő
2020. október 28. 18:38
Egy kis adatbányászat alapján kiderül, hogy ez egy "különvélemény"
Kormánypárti1
2020. október 28. 18:13
"A TDDSZ és az ADF által végzett felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a dolgozók többsége ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz, méghozzá elvi okokból, így mindkét szervezet elutasítja annak megvonását." Mi van? Mindenki meghülyült? Eddig ezek mind a kapitalizmusért akartak meghalni, most meg kommunizmust akarnak? Ez elmebaj! Holnap mi lesz? Minden vállalkozó követelni fogja hogy közalkalmazott lehessen? A mezőgazdasági vállalkozók tüntetni fognak, hogy állami gazdaságban dolgozhassanak? Na ne már!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!