Demokráciaproblémák Mianmarban

2021. február 11. 15:31

Mianmarban, az egykor volt Burmában az alig tízéves múltra visszamutató demokrácia igen ingatag lábakon áll.

2021. február 11. 15:31
Kasznár Attila
Magyar Hírlap

„Az évtizedeken keresztül katonai junta által irányított, és a világtól szisztematikusan elzárt országban a politikai rendszer a 2000-es évek elejétől folyamatos demokratizálódáson ment keresztül.Az egykor mesebeli gazdagsággal bíró terület a katonai uralom ideje alatt az elzártság és a gyenge szakpolitikai intézkedések eredményeként a Föld egyik legszegényebb államává vált. És hiába állt a változások és a reformok élén a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi, az átalakulás nemcsak lassan, de nagy nehézségek közepette is zajlott és zajlik.

Ez a demokratikus átformálódás február első napjaiban meg is bicsaklott. A hatalomról, vagy legalábbis annak egy részéről korábban önszántából lemondó hadsereg ugyanis a demokratikus úton megválasztott vezetőket pozíciójukból eltávolítva puccsot hajtott végre, és ismét magához ragadta a hatalmat.Válaszul több tízezres tüntetések kezdődtek a demokratikus értékek védelmének érdekében, azonban a demokratikus értékek kezelésének problematikája jóval messzebbre mutat annál, mint az elsőre látszik.

Így a rohingja népcsoport helyzete egyetlen nemzetközi előírásnak vagy elvárásnak sem felel meg, miközben a mianmari állam által 2017-ben kezdett, népirtás jellegű akciók szintén tarthatatlannak minősíthetők, ugyanakkor érdemes megjegyezni azt is, hogy a rohingja fegyveres csoportok is számos terrorcselekményt hajtanak végre az országban.

Mianmar ékes példáját mutatja annak, hogy a demokratikus választások és az azok alapján működő „demokratikus kormányzat” önmagukban egyáltalán nem biztosan elégséges feltételei annak, hogy az állampolgárok boldogabb és biztonságosabb életet élhessenek, mint egy autoriter vagy diktatórikus politikai struktúrában.Így kérdéses, hogy a katonai puccs után a mianmari politika milyen irányt is vehet, és ha megtörténik a visszatérés a demokrácia útjára, akkor a soknemzetiségű országban vajon ez minden népcsoport számára elhozhatja-e a béke és a fejlődés korszakát”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2021. február 13. 16:14
,,Demokráciaproblémák Mianmarban,, Ez tetszik. Agyhalott Szerző nem azt kifogásolja, h erőszakkal szétverték a burmai demokrácia-kezdeményt, hanem azt, hogy mennyire ellentmondásosan működött. Mi van!? Készüljünk Orbán következő dobására?...
123321
2021. február 12. 09:16
nem a mi dolgunk. Megy a szarkeverés Kína szomszédainál. Tajvan detto.
kiss.istvan770
2021. február 11. 20:03
"Így a rohingja népcsoport helyzete egyetlen nemzetközi előírásnak vagy elvárásnak sem felel meg, miközben a mianmari állam által 2017-ben kezdett, népirtás jellegű akciók szintén tarthatatlannak minősíthetők, ugyanakkor érdemes megjegyezni azt is, hogy a rohingja fegyveres csoportok is számos terrorcselekményt hajtanak végre az országban." A keletről beszivárgott muszlim rohingják, mint mindenhol máshol, mint most Európában, évtizedeken át gyilkosságokat, terrorcselekményeket követtek el a buddhista lakosság ellen. A hadsereg pedig megtette a szükséges válaszlépéseket a lakosság védelmében. A muszlim terroristákkal felvették a harcot és hazazavarták őket a családjukkal együtt. Aung San Suu Kyi is tisztában volt a rohingja terrorizmussal ezért ebben a kérdésben a hadsereg oldalán állt.
balbako_
2021. február 11. 17:50
Leszarom én a mianmari demokráciát, amikor az EU-ban is lábbal tiporják. Söprögessünk a saját portánk előtt! Hogy lehet az, hogy szólás- és véleményszabadság csak nálunk és Lengyelországban van? Hogy lehet az, hogy az EP antidemokratikus határozatokat hoz büntetlenül. Hogy lehetséges, hogy pofátlanul beleugatnak tagországi hatáskörbe miközben szemrebbenés nélkül asszisztálnak őshonos kisebbségekkel szembeni többségi agresszióhoz? Folytassam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!