Gorbacsov történelmet írt. Putyin nem

2021. március 04. 11:31

Gorbacsov világtörténelmi tette, hogy felismerte a diktatórikus szovjet kommunizmus életképtelenségét, és békés úton lebontotta azt.

2021. március 04. 11:31
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Index

„Nem igaz, hogy a történelmet csak a győztesek írják. Napóleont nem kérészéletű hódításai, de nem is nagy vereségei, mint az orosz hadjárat vagy Waterloo tették nagy történelmi személyiségé, hanem az európai polgárosulásnak általa adott lökés. Hitler és Sztálin nevét sem annyira háborúikért fogja emlegetni borzadva az utókor, hanem kegyetlen tömeggyilkosságaikért. Viszont a tudomány óriásai, mint Einstein, és a mindennapi élet olyan átalakítói, mint a rádióaktivitás felfedezői és kihasználói vagy a számítógép kifejlesztői, kétségtelenül beírták nevüket a történelembe.

A március 2-án 90 éves mihail gorbacsov világtörténelmi tette, hogy felismerte a diktatórikus szovjet kommunizmus életképtelenségét, és békés úton lebontotta azt. Ezzel visszaadta a szabadságot, a sorsuk fölötti önrendelkezés jogát nemcsak a szovjet birodalom csatlós államainak, de az egykori Szovjetunió valamennyi nagyobb nemzetének. Ő maga is így nyilatkozott az orosz médiának adott születésnapi interjújában: »Legnagyobb eredményünknek azt tartom, hogy az emberek szabaddá váltak és leszámoltak a totalitárius rendszerrel.«” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. március 04. 14:03
"Ha van mennyország, abban az egykori kommunista pártfőtitkárnak vitathatatlanul ott a helye." Nocsak, id. Jeszy máris hidegre tenné az öreget? Abban persze igaza van, hogy hálásak lehetünk Gorbinak, hogy hagyta szétesni a birodalmat, mert mi emiatt lehetünk szabadok. De ez nem jelenti azt, hogy jó vezető volt. Gyurcsány is történelmet írt, Magyarország valaha volt legkártékonyabb békeidőbeli miniszterelnökeként - ez sem jelenti, hogy bármilyen tiszteletet érdemelne.
szürkeSzarvas
2021. március 04. 13:52
A Cár nem hódolt be az usai "deep state" zsidók Jelcin alatt inditott,oligarchák felhasználásával próbált foglalásának. Emiatt volt Hodorkovszkij "kicsi Szibéria" a börtönben-hogy a többiek-nem akarván odajutni-átálljanak,vagy eltakarodjanak. Ezidőtől a Cár veres poszto a szemükben-a Krim meg csak ürügy. Nekünk magyariaknak a deep state játszmájában nem szabad résztvenni.
magichorze
2021. március 04. 13:15
Inkább felismerte, hogy elfogyott a lóvé. Komcsiknál ez előbb-utóbb mindig megesik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!