Az Európai Bíróság döntése politikai támadás Magyarország és Lengyelország ellen

2022. február 18. 10:19

Az EU a konzervativizmusuk miatt támadja a két országot, nem a korrupció miatt.

2022. február 18. 10:19
William Nattrass
UnHerd

„Az Európai Bíróság döntése, amely zöld utat adott a jogállamisági mechanizmusnak, új korszak kezdetét jelenti az EU számára. A mechanizmusról több mint egy éve született megállapodás, de valódi célpontjai, Magyarország és Lengyelország megkérdőjelezték törvényességét. Most, hogy ez az akadály is elhárult, az Európai Bizottság már azt mérlegelhetni, mégis hogyan fogja bevetni az új gazdasági fegyverét. 

Az elmúlt hónapokban Brüsszelben sokan dolgoztak a konzervatív tagállamok megbüntetésén. Sok EP-képviselőben elképesztő mennyiségű frusztrációt váltott ki, hogy az EUB tegnapi döntéséig a Bizottság nem volt képes alkalmazni a jogállamisági mechanizmust. Bár elvileg elkötelezettek a jogállamiság mellett, a jogi eljárás figyelmen kívül hagyása azt mutatja, hogy nem igazán vesznek tudomást önmagukról.  

Eközben Magyarországon és Lengyelországban az EU jogállamisági mechanizmusával kapcsolatos kételyek nem szűnnek. A mechanizmust a gazdag nyugati és északi tagállamok szorgalmazzák, hogy az általuk vélt demokrácia-leépülést megállítsák, miközben a mechanizmus valódi hatáskörét továbbra is homály fedi. Az EU ragaszkodik ahhoz a magyarázathoz, hogy a mechanizmusra azért van szükség, hogy a korrupt és antidemokratikus rezsimek uniós forrásokkal való „visszaélését” megakadályozzák. Budapest és Varsó azonban úgy vélik, valójában a nemzeti szuverenitásukat ássák alá, és az EU intézményesített progresszív értékeit próbálják rájuk erőltetni.

Aligha hibáztathatók azért, hogy ezen országok erre a következtetésre jutottak, hiszen az EU új mechanizmusát a magyar és a lengyel konzervativizmus körüli indulatok közepette alakították ki és fogadták el. Mindkét ország családbarát politikát folytat, amely a népességfogyás megállítását célozza. Magyarország gyermekvédelmi törvényt fogadott el (amit homofóbként aposztrofálnak), hogy korlátozza az LMBT-tartalmak terjesztését, Lengyelországban pedig „LMBT-mentes övezeteket” hoztak létre. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a politikai indíttatású ítélet a gyermekvédelmi törvény miatt született, lengyel kollégája, Zbigniew Ziobro pedig úgy vélte, a jogállamisági mechanizmus ideológiai zsarolás, amivel nyomást gyakorolnak Lengyelországra.

(…)

Nem a korrupció az, ami megkülönbözteti Magyarországot és Lengyelországot Közép-Európában. Hanem a szociálkonzervativizmus. Ebből következik az is, hogy a két kormány arra a következtetésre jutott, hogy a jogállamisági mechanizmus valójában az EU progresszivizmusa felé vezető kulturális fordulat eszköze.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. április 20. 00:37
Meg kell találnunk és találtatnunk a helyes utakat a normális, nemzeti gondolkodású országokhoz és unióhoz.
csulak
2022. április 06. 16:25
hat ennyit az EUrol https://www.youtube.com/watch?v=dsq7_epNKPo https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/02/vadolom-az-europai-uniot
Agricola
2022. április 06. 16:25
Sok-sok befolyásos EP képviselő, aki nem tud magyarul, az NGO-k és az álhíreket terjesztő újságírók hazug állításait tekinti valóságnak ezért gondol olyan valótlanságokat Magyarországról. Még nem definiálták, mit értenek jogállam alatt. Ezért úgy viselkednek, mint az állatvásári kupec: "A czigány szamarat árult s kérdezvén egy venni akaró: vemhes-e? a czigány felelé: nem. Akkor nekem nem kell, mondá a vevő s elment. Erre a czigány állitá, hogy vemhes. Miképp lehet az? kérdé a vevő. Könnyen, felelé a czigány, ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!