Eltévedt rakéta találta telibe hadipropagandánkat

2022. november 17. 17:04

Mi is lenne a normális, természetes emberi reakció? Leginkább az, hogy Ukrajna elnézést kér a lengyelektől az eltévedt rakétáért.

2022. november 17. 17:04
null
Kardos Gábor
Index

„A hazai sajtó egy része is eleve úgy tálalta a hírt, hogy orosz rakétát lőttek Lengyelországra, amiről később kiderült, hogy orosz gyártmányú rakéta ugyan, de minden bizonnyal ukrán részről lőhették ki. Nem árt előbb ellenőrizni egy-egy hírt, főleg háborúban. Hogy tévedés volt, tragikus baleset, vagy NATO-eszkaláció kiprovokálása lehetett a cél, azt persze lehetetlen egyértelműen megállapítani. Szerencsére a hivatalos lengyel és amerikai reakció is sokkal óvatosabb volt. (…)

A jelen esetben és a tények ismeretében mi is lenne a normális, természetes emberi reakció? Leginkább az, hogy Ukrajna elnézést kér a lengyelektől az eltévedt rakétáért és az általa okozott károkért (Zelenszkij ukrán elnök csak a két halálos áldozattal kapcsolatban fejezte ki részvétét, de eközben nem ismerte el, hogy ukrán részről lőtték ki a rakétát). Erre a lengyelek normális reakciója az lenne, hogy készséggel elfogadják az ukrán bocsánatkérést, kijelentve, hogy az eset nem változtat azon, hogy továbbra is maximálisan támogatják Ukrajna honvédő háborúját a putyini agresszióval szemben. Az ügyet így gyorsan és abszolút normálisan le lehetne zárni, anélkül hogy valóságérzékünket beáldoznánk a háború oltárán.

Sajnos azonban egyáltalán nem ez volt a hivatalos reakció. Ukrajna nem kért elnézést, sőt séróból az oroszokat vádolta még ezért is, és bizonyítékokat követel, a lengyel és nyugati hivatalos reakció pedig lényegében átvette ezt az álláspontot. Na de miért tragikus mindez?”

Nyitókép: AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2022. november 18. 10:02
Terjengős borfilozófusunknak ezúttal igaza van. Csak a vége nem tetszik. Putyin agresszor, ez igaz, de hogy a rutének áldozatok lennének, ez nevetséges. Bizony, van olyan háború is, amelyben nincs jó és rossz oldal, csak két megegyezni képtelen, erőszakos fél. (Az amerikaiak szerepéről ne is beszéljünk.) És ez most épp ilyen. A tragédia pedig az, hogy Európában rajtunk kívül mindenki elvesztette a valóságérzékét, begőzölt, és a ruténeket angyaloknak látja - pont úgy, ahogy borfilozófusunk leírja.
Búvár Kund
2022. november 17. 21:05
Van már új állásod?
zakar zoltán béla
2022. november 17. 20:12
girincz
roughneck
2022. november 17. 19:54
Nehez helyzetben vannak libsi megmondoemberek. Valahogy tovabbra is be kene adni a kozvelemenynek, hogy az ukranok artatlan, ma szuletett baranyok, vetlen elszenvedoi az egesz konfliktusnak. De, ez mar csak szerecsen-mosdatas, az ukik semmivel sem kulonbek az oroszoknal, sot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!