Az IMF neoliberális szemléletének legjobb tanítványai közé tartozik a magyar kormány is

2023. január 03. 11:54

A valódi feladat az az, hogy az újfajta eredeti tőkefelhalmozást szigorúbb szabályok alá vonjuk.

2023. január 03. 11:54
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Azt mondja az IMF igazgatója, hogy a magas bérek miatt van az infláció. De itt nem áll meg, a megoldás is azonnal megvan neki: le kell állítani a béremeléseket. A neoliberális válasz tökéletes lakmuszpapírja ez. Készen vannak, nem kell tovább gondolkozni, az ember és az emberi munkáért kapott jövedelem a hibás mindenért. Az egyénen kell elverni a port és akkor minden rendben lesz, megint jön a pénzügyi nirvána, a gazdasági kánaán időszaka. Nyilván elsősorban azoknak, akik miatt az infláció valóban magas. Az iszonyatos tőkekoncentrációval bíró nagyvállalatoknak.

Egyébként az IMF neoliberális szemléletének legjobb tanítványai közé tartozik a magyar kormány is. Ott, ahol a globális nagyvállalatok továbbra is mentesülnek a globális minimumadó alól, ahol kilenc százalékos adóparadicsomi társasági adókulcs van, és ahol a béreket mesterségesen alacsonyan tartják, hogy így szolgálják ki az európai nagytőkét, bizonyosan jó neoliberális tanítványnak minősül.

Mi zöldek azt gondoljuk, hogy a piac működése iszonyatosan torzít, ahol az ember ennek a torzításnak bármiféle védelem nélkül van kitéve, ezért a valódi feladat az az, hogy az újfajta eredeti tőkefelhalmozást szigorúbb szabályok alá vonjuk, több adót szedjünk be, és abból egy jól működő, igazságos államot működtessünk.

Az IMF neoliberális dogmáit pedig zárójelbe kell végre valahára tenni.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. január 21. 15:26
Kóbikám, zsidó is lehet Bangóné. Meg Jakab pig,. Ja ,az kóbi.
machet
2023. január 04. 20:21
Ismét jó érzékkel, szarva közt a tőgyit.Reménytelen ez a gyerek.
luisbathhelena
2023. január 04. 17:17
Érdekes hogy neki is mások tőkefelhalmozása büdös. Ha következetes, szétosztja a vagyonát és kezdi előlről. Megemelném a kalapomat. Lássuk! Ennek így irtó komcsi szaga van. Ha jól értem a zöld politikát , az lényegében azonos a jelenlegi ipar, mint eredendő rossz leépítísével. Nos, az ipar tette naggyá és gazdaggá a civilizációt. Pol Pot megpróbálta hasonló zöld gondolatot végigvinni (ott aztán abszolút megszűnt a környezetszennyezés, mindenki a rizsföldeken nyomta. Csak az a gond, ha valaki nem ért egyet a zöld ötlettel, ott előbb utóbb fölmerül a kérdés: lőni vagy nem lőni. Kambodzsában lőttek: a 4 milliós lakosság felét! 2 millióan maradtak...
pipa89
2023. január 04. 10:18
Na, az Ungár-gyereknek azért van némi igazsága. Szőnyegrántásra lenne szükség a tengerentúlon lehetne kezdeni, mondjuk a jenki jegybank államosításával, aztán jöhet a szupertőkés kör vagyonának szuperadóztatása, mégpedig a nemzetállamok éves bevételéhez igazítottan! Ne lehessen annyi pénzük, hogy felvásároljanak országokat, kormányokat, választásokat. Véget kell vetni a háborúépítéseknek és finanszírozásoknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!