Részben tetszik Londonnak Orbán terve

2011. szeptember 13. 14:04

Hosszú távon kedvező hatásokkal járhat a kormányfő által a devizahitelek egyösszegű teljes törlesztésének lehetővé tételéről bejelentett terv, bár kötelező forintalapú refinanszírozás híján valószínűleg kevesen tudnak majd élni a lehetőséggel - vélekedtek keddi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

2011. szeptember 13. 14:04

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint ha az elképzelést jól megtervezett módon hajtják végre, úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon nagyon pozitív fejleménynek bizonyulhat, mivel erősödne a jegybanki pénzügypolitika hatékonysága, az MNB anélkül tudna monetáris enyhítést végrehajtani, hogy a forint esetleges gyengülése a háztartások vagyoni helyzetét kockáztatná, és csökkennének a törlesztési bizonytalanságok, ami végső soron a fogyasztást élénkítené. A Goldman Sachs citybeli szakértői ugyanakkor azt jósolják, hogy rövid távon negatív hatás valószínű a forintra, mivel a bankoknak kell átvenniük a háztartások devizakitettségét, és várhatóan növekszik a bankok devizakereslete. Nem valószínű, hogy a lejárat előtti végtörlesztéssel - amely nagyon költséges lehet a bankoknak - széleskörűen élni fognak a devizahitelesek, mivel kevés háztartásnak van ehhez elég pénze.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői kiemelték értékelésükben, hogy a terv elméleti maximális hatása a bankok mérleghelyzetére igen nagy lehet, mivel azonban a devizaalapú hiteleket nyújtó bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez, a lehetőséggel kevés háztartás tud majd élni, és így a tényleges hatás valószínűleg meglehetősen korlátozott lesz. A cég londoni elemzői szerint mindazonáltal nehéz bármiféle pozitívumot látni abban, hogy a kormány magánjogi ingatlanhitel-szerződésekbe avatkozik be, és a ház szerint valószínű, hogy a külföldi tulajdonú bankok tovább csökkentik magyarországi kitettségüket.

Az RBC Capital Markets globális befektetési bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piaci elemzői szerint is nagyon kevés magyar háztartásnak lesz elég pénze a devizaalapú hitelek teljes összegű végtörlesztéséhez. Más nagy londoni házak szerint nem lehet kizárni, hogy lesznek olyan bankok, amelyek nyújtanak majd forintfinanszírozást a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztéséhez.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2011. szeptember 13. 19:35
ezek szerint Rothschildéknek tetszik, lehet hogy a Raiffeisenre hajtanak
Ebfül
2011. szeptember 13. 18:20
Az általad linkelt cikkből: "Az élen a Raiffeisen és a francia bankok járnak egyaránt 10 százalékos eséssel.. A SocGen és a BNP Paribas árfolyamát a közelgő francia Moody's leminősítésről szivárgó hírek és e bankok jelentős görög kitettsége magyarázzák." Most akkor a Moody's, a görögök vagy Orbán tehet róla?
szpeater
2011. szeptember 13. 16:33
Kósa úrnak biztos eszébe jutott, hogy az 52 milkós tartozásából inkább csak 40-et fizetne vissza, a többit meg dobja össze a többi ügyfél. (Köztük azok is, akik majd Ócsára mehetnek háztájizni. ) -Viktor, van egy országvédelmi ötletem...
kukagyerek
2011. szeptember 13. 16:09
"Részben tetszik Londonnak Orbán terve" Rájöttek a londoni gyerekek, hogy ez nem is olyan rossz neki és hozhat a konyhára bőven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!