Az ingyenes parkolás miatt panaszkodnak a baloldali önkormányzatok

2020. november 05. 15:44

Egyedül a fideszes vezetésű V. kerület nem bocsátkozott bevételkiesési becslésekbe, szerintük ugyanis ehhez tudni kéne, hogy meddig marad fenn ez az állapot.

2020. november 05. 15:44
null

Kedd éjféltől ismét életbe lépett a rendkívüli jogrend, amely újabb 90 napra tette ingyenessé a parkolást országszerte. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után az index megkérdezte a főváros belső kerületeinek önkormányzatait, hogy az első és a második hullámmal együtt mekkora bevételkiesésre számítanak.

Terézváros bajban lehet

A momentumos Soproni Tamás által vezetett VI. kerületi önkormányzat szerint a kormányzat tavaszi rendelkezéséből fakadóan 400 millió forintos káruk keletkezett. Az önkormányzatnak tavaly novemberben és decemberben összesen több mint 248 millió forint nettó bevétele származott a várakozási díjakból és az első szándékkal befizetett pótdíjakból, és ilyen nagyságrendű bevétellel kalkuláltak most is, így meglehetősen érzékenyen érinti Terézvárost az ingyenes parkolás ismételt bevezetése. Bár egyelőre nincs szükség elbocsátásokra, megszorítások mindenképpen kellenek, mivel úgy számolnak, az év végéig fennmarad a jelenlegi vírushelyzet. A terézvárosi parkolóőrök ideiglenesen – akárcsak az első hullám idején – ezúttal is karbantartási, archiválási, irattározási munkákat végeznek.

Éves szinten 600 millió mínusz csak a parkolás miatt Józsefvárosban

A Pikó András által vezetett VIII. kerületben most nagyságrendileg 150–200 millió forintnyi parkolási bevételről lesznek kénytelenek lemondani – mondták el az Indexnek. Úgy számoltak, hogy ha ehhez még hozzáadják, hogy tavasszal három és fél hónapig szintén nem voltak parkolási bevételeik, akkor a kiesés éves szinten elérheti akár a 600 millió forintot is. A józsefvárosi önkormányzat közel 24 milliárd forintból gazdálkodik évente, így csak

a parkolási díjakból kieső bevételeik éves szinten körülbelül a költségvetésük 2,5 százalékát érintik.

Óvatosabb becslések Budán

Annyi lesz a kiesés, amennyit nem fizetnek be – reagált Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az Index megkeresésére. A III. kerületieknek nincsenek becsléseik, de arra számítanak, mint a vírus első hulláma alatt. Szerintük az ingyenes parkolás elrendelése egyértelműen kellemetlenséget okoz majd a budapesti kerületeknek. Havi szinten nagyságrendileg 100 millió forinttól esik el az ingyenes parkolás miatt a II. kerület – ez az idén összesen megközelítőleg 550 millió forintnyi bevételmínuszt jelent a kerületnek.

Az V. kerület tavasszal rosszul járt, de nem látnak a jövőbe

Az Index megkereste a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett V. kerületet is, azonban ott nem bocsátkoztak becslésekbe azzal kapcsolatban, hogy a most meghirdetett veszélyhelyzet mekkora veszteséget okoz majd a büdzsének.

Ehhez tudni kellene, hogy meddig marad fenn ez az állapot 

– hívták fel rá a figyelmet. A portál kérdésére ugyanakkor azt az V. kerületi önkormányzat elmondta, hogy a március 11-től június 18-ig tartó veszélyhelyzet, és az azzal járó ingyenes parkolás közel egymilliárd forintot vett ki a kerület költségvetéséből. A Belvárosban csupán egy kis területen szednek 350 forintos parkolódíjat, a legtöbb utcában 525 forintot kell kifizetni egy órányi parkolásért. 

A munkaerőt így is meg kell fizetni

A VII. kerületben havonta 125 millió forintra tehető az az összeg, ami most az ingyenes parkolás miatt nem folyik be az erzsébetvárosi kasszába. Az önkormányzatnál megjegyezték, hogy a parkolásból származó bevételekből fizetik a parkolóőröket, a munkaerőt pedig az ingyenes parkolás időszakában is fizetni kell. A kerület évi 30–32 milliárd forintból gazdálkodik, a jövő évi büdzsét még nem tervezték meg.

(index)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2020. november 06. 00:36
idol riasztás tar sild oázis daliás sztori árts oda szili szia rád tilos szolidaritás
Bitrex®
2020. november 05. 21:07
Újra kell nyitni a bitcoin bányákat.
kunfia
2020. november 05. 19:01
Narancskomcsikáim,írjátok már le,egy önkormányzat bevételeit!
DrPepper
2020. november 05. 18:38
Az ingyenes parkolás bevezetése volt Karácsony eddigi legjobb döntése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!