„Legkevesebb 700 000 indokunk van arra, hogy soha ne feledjük a kommunizmus rémtetteit” – az Alapjogokért Központ segíti a Gulág- és Gupvikutató Intézetet

2023. november 04. 13:13

Az intézet főigazgatója szerint az „eltörléskultúrát” kell eltörölni és az emlékezést segíteni.

2023. november 04. 13:13

Magyarország egyik vezető elemzőintézete, az Alapjogokért Központ ezentúl kiemelten támogatja a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának munkáját – ezen keresztül pedig a Gulág- és Gupvikutató Intézetet is –, melynek legfőbb célja a hírhedt szovjet táborokba hurcolt magyar százezrek emlékének dokumentálása, megőrzése. „A Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága kutatómunkájával, a vonatkozó dokumentumok, a fogolykartonok feldolgozásával kiemelten fontos munkát végez. Közösen hisszük, hogy az áldozatok emlékének megőrzése tántoríthatja el az embert attól, hogy a jövőben újra a marxizmus és a kommunizmus bűnös és véres útjára lépjen; így ez több mint feladat, ez kötelesség. Az Alapjogokért Központ szívügyének tekinti a kommunista terror-rezsimek égisze alatt elkövetett bűnök maradéktalan feltárását, ezért együttműködési megállapodást kötünk a Társasággal és a Kutatóintézettel” – jelentette be Szánthó Miklós, a Központ főigazgatója a dokumentum aláírásakor. Hozzáfűzte: ma sokan a kommunista rémtettek relativizálására törekednek, megpróbálják az intézményesített vörösterror-gépezetet „egyrészről-másrészről” láttatni vagy egyenesen eltörölni – ezért éppen 

az „eltörléskultúrát” kell eltörölni és az emlékezést segíteni, hiszen „a bűn az csak bűn marad”.

„E munka eddigi eredményeként kiderült, hogy az Orosz Állami Hadilevéltártól megvásárolt, a szovjet fogságban regisztrált magyarokról készült 681 955 személyi karton, amely a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján 2021 óta nyilvánosan böngészhető, csak a szovjet fogságba került magyaroknak mindössze 60-65%-át tartalmazza” – tette hozzá Bognár Zalán, a Társaság elnöke, a Kutatóintézet igazgatója, aki szerint a Központtal kötött partnerség még inkább hozzá fog járulni ahhoz, hogy 

a ma élő generációk megismerhessék azt, amit nem akarunk, hogy megismétlődhessen.

A szervezetek között létrejött együttműködési megállapodás utal Magyarország Alaptörvényére, mely nem ismeri el a nemzetszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését és azt is rögzíti, hogy „a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak”, ezért a Központ és a gulág- és gupvikutatók ezentúl közösen dolgoznak a kommunista diktatúra működésének válsághű feltárásán, az áldozatok emlékének ápolásán és a társadalom igazságérzetének biztosításán.

(MTI)

Nyitókép: Alapjogokért Központ

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2023. november 04. 22:01
Százmillió áldozata volt ennek az eszméletlenségnek, nem kellenek hazug levezetések! A túlélőket is hozzászámítva gyalázkodásnak gondolom az ilyen fogalmazást!
irmag2
2023. november 04. 14:43
Nem tudom hogyan összesítettek, de a +1 vagyok!
Kovács Ubul
2023. november 04. 14:10
"a ma élő generációk megismerhessék azt, amit nem akarunk" - egyre kényelmetlenebb lesz nektek a muszka spanjaitok tetteinek az elfedése. Szemmel láthatóan küszködve próbáljátok a történelmet meghamisítani.
states-2
2023. november 04. 14:01
És nemzetközivéé lesz holnapra a világ. Ugye, hogy a kommunizmus és célja semmit nem változott napjainkig. Igaz, Kádárék alatt legalább nem volt kötelező buzipedofilnak lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!