Össze-vissza mérnek a baloldal intézetei

2024. április 25. 05:21

A publikálás előtt kapta meg az Iránytű kutatását Magyar Péter, ami neki kedvezett, szemben a Záveczével, amelyik Gyurcsányt mérte az ellenzék favoritjának.

2024. április 25. 05:21
Protestors Gather In Budapest On The Anniversary Of The 1848/49 Hungarian Revolution - Peter Magyar

Nyitókép: Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

Az Iránytű Intézet szerdán megjelent kutatását már a múlt hét csütörtökön idézte Magyar Péter, vagyis a baloldal kutatói megoszthatták vele idő előtt az adatokat. Ráadásul a baloldalon két egymásnak ellentmondó felmérés is napvilágot látott: míg a Závecz Research 14 százalékra mérte Magyar politikai formációját, addig az Iránytű Intézet 26 százalékos támogatottságot jelzett.

„A legfrissebb reprezentatív kutatás szerint az alig 2 hetes TISZA Párt támogatottsága 26 százalék” – írta szerdán a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA Párt) újdonsült alelnöke, Magyar Péter, aki Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. Kiderült, hogy az eredmények a dollárbaloldal kedvelt műhelyéből, az Iránytű Intézetből származnak.

A 26 százalékos támogatottság különösen annak fényében érdekes, hogy például a szintén a baloldalhoz köthető Závech Research 14 százalékra mérte Magyar Péter formációját a biztos szavazók körében.

Kiszivárgó mérések

Az Iránytű Intézet 2011 óta létezik, tulajdonosa a Jobbik-közeli üzletember, Forrai Richárd. Az agytröszt a kezdetektől fogva a Jobbiknak adott tanácsokat és a párt számára végzett kutatásokat, ennek megfelelően a politikai formáció parlamenti frakciója jelentős összegekkel finanszírozta. A Jobbik–Simicska-koalíció megkötését követően, 2015 és 2018 között jelentős megbízások ütötték az Iránytű markát. Ám a tiltott pártfinanszírozási botrányba keveredő Jobbik a gigászi büntetésének kifizetése nyomán szinte alig tudta finanszírozni az intézet működését. Az Iránytű a baloldal összefogását és a külföldi dollárok felbukkanását követően kapott ismét jelentősebb munkákat.

Az intézet legnagyobb botránya 2021 végén tört ki, amikor a 444.hu-n egy olyan vizsgálat adatai kerültek nyilvánosságra, amelyet az egyesült baloldal kampánystábja rendelt meg, és amely nem a nagyközönség számára készült. A dokumentumból világosan kiderült – szemben a többi baloldali agytröszt méréseivel –, hogy az ellenzék egy katasztrofális vereség felé menetel. Miközben a többiek fej-fej melletti küzdelemről adtak hírt, addig az Iránytű Intézet kertelés nélkül leírta: 46 százalékra vezet a Fidesz-KDNP a 32 százalékos támogatottságú baloldal ellen. A megkérdezettek 52 százaléka volt azon a véleményen, hogy a kormány maradását szeretné.

Ezt is ajánljuk a témában

Az akkori eset külön pikantériája volt, hogy a 444.hu még azelőtt hozta nyilvánosságra az adatokat, mielőtt azt a baloldali pártok vezetői egyáltalán látták volna, legalábbis Kunhalmi Ágnes erről nyilatkozott akkor a Telex.hu-nak. Az Iránytű Intézet ezt a méréssorozatot a 21 Kutatóközponttal közösen végezte el.

Érdekesség, hogy az Iránytű szerdán megjelent tanulmánya is idő előtt látott nyilvánosságot: Magyar Péter a vizsgálat adataira már 2024. április 18-án hivatkozik. Arról, hogy ki finanszírozta a tanulmányt és az hogyan kerülhetett idő előtt Magyar Péterhez, lapunk kérdéseket küldött az Iránytű Intézetnek.

Manipulált adatok

2022 őszén a baloldalhoz köthető közvélemény-kutatók nyilatkoztak a liberális 444.hu-nak arról, hogy a kampány során megjelentek olyan vizsgálatok, amelyeknek a valósághoz nem sok közük volt, ellenben a közvélemény befolyásolásának céljából hozták nyilvánosságra őket.

Az Iránytű Intézet ügyvezetője is bevallotta, hogy hamis adatokat hoztak nyilvánosságra. Ember Zoltán az interjúban elmondta, hogy néhány nappal a választásokat megelőzően előtte voltak az adatok amelyek szerint a baloldal 14-18 százalékos lemaradásban van, mégis azt mondta: 6–8 százalék közötti ellenzéki mínuszra számít, ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem. A kutató „pszichés nyomással” magyarázta, hogy végül magát is meggyőzte ezen adatok helyességéről.

Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatójának véleménye szerint ezeket a kutatásokat „utólag elég könnyű azonosítani”.Azoknak az anyagai, akik félrevezették a közvéleményt a választások előtt, a voksolás után is úgy mennek át a sajtón, mint kés a vajon, mindenféle kritika nélkül – fogalmazott. Bár nem fejtette ki, de joggal feltételezhető, hogy elsősorban a Pulai András vezette Publicus Intézetre gondolt, amely még a választás előtti utolsó napokban is a lehető legszorosabb eredményt jósolta.

Megkerestük az Iránytű Intézetet, és arról érdeklődtünk, hogyan lehet az, hogy Magyar a megjelenés előtt ismertette a számaikat. A cég az alábbi választ adta: „A kutatásnak nem volt megrendelője, önerőből finanszíroztuk. Az, hogy mire hivatkozott Magyar Péter, nem tudjuk. Sokkal több kutatás készül, mint amennyi nyilvánosságra kerül, ilyenekkel beszélgetések során bizonyára Ön is találkozott. Hogy az általunk közölt kutatásra hivatkozzon Magyar Péter április 18-án, lehetetlennek tartjuk, mert a kutatás adatfelvétele 19-én zárult, a feldolgozását hétvégén kezdtük el.”

Összesen 376 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­­ö­­s­ ­l­á­­n­­­y­­o­­k­­­ ­­v­­á­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
zabszem
2024. április 25. 21:43
Ugyan ugyan! A valóságot egyik sem írta le! Petike már miniszterelnökként képzeli el magát!! Ez a baj a fickóval, csak, hogy elmebeteg... Ezt azért úgy magában tudja is mindenki....
The Loner
2024. április 25. 20:18 Szerkesztve
Ma mondták a Paláverben , hogy 🤡 pszicho peti 🤡 80 rugót fizet aki aláírást gyűjt neki. Uccu, petiszopncok, ne itt lebzseljetek. 80 rugó !!!
hátakkor
2024. április 25. 20:18
'Zárul az olló' :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!