Alkotmányos válság fenyegeti az Európai Uniót

2019. október 31. 00:25

Nincs válasz arra a látszólag egyszerű kérdésre: hol rejlik a hatalom az EU-ban, melyik intézményé a főhatalom, ki szuverén?

2019. október 31. 00:25
Schöpflin György

Látjuk, halljuk, tapasztaljuk: az európai uniós intézmények közötti politikai és hatalmi feszültségek egyre intenzívebbek, aminek következtében a működésképtelenség felé halad a rendszer. Ez alkotmányos válság kezdetére hasonlít.

Hol kezdődött? Hat évvel ezelőtt a föderalisták kiötlötték a csúcsjelölt intézményét, hogy az Európai Parlamentnek politikai hatalma legyen az Európai Bizottság elnökének kinevezésére. Igaz, ennek nem volt jogalapja, pusztán politikai, ezáltal illékony 
fogásnak bizonyult, jóllehet az EP minderről másképpen gondolkodott. A szerződésben a Bizottság elnökét az Európai Tanács jelöli, a parlamentnek csupán jóváhagyási joga van.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!