Soros alapítványa 10 millió dollárral segíti az afgán migránsokat

2021. szeptember 10. 17:03

A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSI) 10 millió dolláros sürgősségi humanitárius alapot hozott létre az afgánok és az őket befogadó országok támogatására.

2021. szeptember 10. 17:03
null

„Segítjük az afgán menekülteket az Egyesült Államokban és más országokban, és továbbra is támogatni fogjuk, hogy más kormányok minél több afgánt fogadjanak be” – írta az Euronewson közölt véleménycikkében Alexander Soros, az OSI elnökhelyettese, Soros György fia.

„Ez a legkevesebb, amivel a kimenekítetteknek tartozunk”, írja cikkében Soros, hozzátéve, „szívszorító élmény” volt a civil szervezeteiket, munkatársaikat Kabulból kimenteni. A kiút megszervezése

inspiráló együttműködést jelentett a kormányzati szervek, a civil társadalom és számtalan bátor afgán között, a lehető legnehezebb körülmények között”

– írja Soros. Az alapítvány összesen 158 munkatársat és 112 partnert tudott légi úton evakuálni.

„Amint kiderült, milyen ütemben omlik össze az afgán kormány, a Nyílt Társadalom Alapítványok munkatársai akcióba lendültek, és mindent megtettek, hogy kimentsék munkatársainkat és partnereinket, ahogyan azt sokan mások is tették, akiknek barátai, családtagjai és munkatársai kétségbeesetten próbáltak elmenekülni Afganisztánból.”

„Példaértékű” befogadás

Alexander Soros írásában hangsúlyozza, mennyire példaértékűnek tartja, hogy Albánia és Észak-Macedónia kormánya az elsők között nyújtott segítő kezet a menekülőknek.

A NATO legújabb tagja, Észak-Macedónia máris több Afganisztánból menekülő embert fogadott be, mint számos jóval nagyobb európai szomszédja”

– állapítja meg.

Soros szerint a nyugat-balkáni országok befogadó hozzáállásának „inspirációként kellene szolgálnia” más nemzetek számára, hogy befogadjanak afgán menekülteket. A szerző megállapítja, hogy ezzel szemben Európában az erőszak és az elnyomás elől menekülők befogadása „mérgező politikai kérdéssé vált.”

Nyitókép: Maurizio Gambarini / DPA / AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2021. szeptember 13. 15:17
"Soros alapítványa 10 millió dollárral segíti az afgán migránsokat" Ez kevés lesz Iphone-ra. S akkor a fuvarosok még semmit sem kaptak.
nempolitizálok
2021. szeptember 13. 08:50
Ez pedig épp a Sorost támogaró államoknak kerül milliárdokba.
kolozsv
2021. szeptember 12. 10:06
Csak ennyit? Ezerszeresével ott kezdjed építeniu a nyílt társadalmat, ahogy nálunk tetted a 80-as években. Hátha ott sikeresebb leszel.
Pierre
2021. szeptember 11. 09:12
Eleteket ment az alapitvany, ez a lezullott alkereszteny rezsim meg nem hogy lesutott szemmel elfordulna, de meg bunnek is titulalja a humanus cselekvest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!