Autókat és sofőröket áldott meg Erdő Péter a Vatikánban

2024. március 10. 20:23

Vasárnap van az autóvezetők védőszentje, Szent Franciska ünnepe.

2024. március 10. 20:23
null

Nyitókép: Magyar Kurír

Katonai és rendőrségi járművekre, Vatikán Állam autóira, valamint mentőautóra adott áldást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti prímás a római Colosseumnál vasárnap, az autóvezetők védőszentje, Szent Franciska ünnepe alkalmából. Több mint húsz járműre és több motorra adta áldását Erdő Péter a Colosseum előtti téren rómaiak tömegétől kísérve. Ez volt az első alkalom, hogy Erdő Péter vezette az évente megrendezett szertartást. 

Erdő Péter a Colosseum szomszédságában található Szent Franciska-bazilikában celebrált misét követően a papság kíséretében ment a járművekhez, amelyek Constantinus diadalívénél sorakoztak az ókori római kockaköveken. A járművek sora előtt felállított pódiumon a bíboros imát mondott, és rövid beszédében azokról emlékezett meg, akik mindennapi munkavégzéshez, utazáshoz, vagy szolgálatuk teljesítéséhez használnak járműveket. 

Arra kérte Szent Franciskát, védelmezze a járművezetőket, segítsen nekik, hogy óvatosság és gyors reakcióképesség irányítsa őket mások és saját maguk biztonsága érdekében. 

A járművek szirénazúgással és dudálással köszöntötték az áldást a városi rendőrség zenekara kíséretével. A szertartáson részt vettek Róma püspöki karának tagjai, Giovanni Zannola, a római főpolgármesteri hivatal mobilitásért felelős bizottságának elnöke, Riccardo Alemanno, az Olasz Autóklub (ACI) elnöke, Alfonsina Russo, a Forum Romanum és a Colosseum területét lefedő régészeti park igazgatója, valamint Gianni Letta politikai tanácsadó, a bazilikát fenntartó szerzetesrend támogatója, aki Silvio Berlusconi volt kormányfő egykori jobbkezeként ismert. 

Képviseltette magát az olasz fegyveres erők, a rendőrség és a fővárosi közlekedésrendészet is. Giovanni Zannola az MTI-nek elmondta, több millió autó közlekedik naponta Róma utcáin, akiknek segítését a szintén járművel szolgálatot teljesítők biztosítják. 

Munkájuk elismerését is jelenti a bíborosi áldás”

– hangoztatta. 

A Róma város egyik oltalmazójának tartott Szent Franciskát XI. Pius pápa nyilvánította az autóvezetők védőszentjévé. A járművek áldását 1929-ben vezették be, és a szent március 9-i ünnepnapja utáni vasárnap tartják. Csak néhány év jelentett kivételt, például legutóbb a koronavírus-járvány miatt maradt el az áldás. Szent Franciskára azért esett a választás, mivel a XV. században élő szent azt vallotta, hogy mindig őrangyal védelmezte lépéseit, amikor Róma utcáit járta. 

Másrészt a szentről azt tartják, hogy bármilyen célállomásra gyorsan és biztonságban megérkezett. A járművek áldását a hagyomány szerint a Colosseumhoz közeli Szent Franciska-bazilikát vezető bíboros végzi, és a bazilikát Ferenc pápa tavaly nyáron Erdő Péter római címtemplomának nevezte ki. A misén mondott beszédében Erdő Péter úgy vélte, a mai kor kulturális modelljét a veszélykeresés jellemzi, „a sziklákról vagy épületek tetejéről való mélybe ugrás kockázatának vonzása”, de a védőangyalok csak akkor tudnak segítséget nyújtani, ha „az élet útjait alázattal és Isten akaratát követve járjuk”. A misén Róma város képviselői virágkoszorút és áldozati kelyhet helyeztek el az oltárnál adományként.

(MTI)

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. március 11. 14:20
Grünvald nagyváradi rabbi unokája nem hagy ki egy lehetőséget se, hogy megalázza a gojokat. Zsidó találékonysággal és aljassággal űz gúnyt a keresztények vallásából is.
llnnhegyi
2024. március 11. 02:02
N...O....!! Szent Sekrestyést keresd a Szent Persellyel!
llnnhegyi
2024. március 11. 01:59
Amennyiben mindenhová a vallást nyomják ,akkor az egész visszájára fordul. Nem tartja, hozza a szavazatokat,hanem csökkenti! A tolakodás,nyomulás ellenszenvet szül!
Patika
2024. március 10. 23:13
Autókat és sofőröket áldott meg Erdő Péter ---és persze kockaköveket is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!