Az amerikai baloldali sajtót kirázta a hideg, a jobboldal viszont szoros szövetségről írt a CPAC Hungary kapcsán

2024. április 27. 09:53

Az amerikai sajtó is beszámolt a budapesti CPAC-ről és arról milyen szoros szövetség alakult ki az amerikai konzervatívok és Magyarország között. Volt, akik ezt tárgyilagosan kezelték, más sajtóorgánumok pánikolni kezdtek.

2024. április 27. 09:53
null

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

Nagy nemzetközi figyelem kísérte a 2024-es CPAC Hungary rendezvényt, amit már harmadik alkalommal rendeztek meg Budapesten.

„Ez volt a legújabb bizonyítéka annak a kölcsönös csodálatnak, amely a Republikánus Párt konzervatív szárnya és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között jött létre” írta a Wall Street Journal. A cikk szerzői szerint „az amerikai konzervatívok otthonra találtak az otthontól távol.”

„Ez egy természetes szövetség” 

– jelentette ki a lapnak Andy Harris republikánus kongresszusi képviselő, aki részt vett az eseményen. Harris dicsérettel illette a magyar kormányt és kijelentette: „Ez a legsikeresebb és leghosszabb ideje kormányon levő jobbközép kormány Európában.”

A cikk szerzői megjegyezték, hogy a Republikánus Párton belül sem rajong mindenki Orbánért, a párt vezetése elsősorban békepárti nézeteit kifogásolja. Idézték Thom Tillis republikánus szenátort, ki februárban Magyarországon járt és aggodalmát fejezte ki a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos politikájával kapcsolatban. Tillis a magyarországi demokrácia állapotával sem volt elégedett. 

Viszont Donald Trump elnökaspiráns nagyon kedveli a magyar miniszterelnököt, akit kampánybeszédeiben rendszeresen méltat. A lapnál hozzátették: 

Trump és Orbán hasonló retorikát alkalmaz: Orbán ellensége Brüsszel, míg Trumpé a „washingtoni mocsár.”

„Nagyon egyetértek azzal, ahogyan a család, a nyugati civilizáció és a vele járó értékek előmozdításával és védelmével foglalkoznak” – mondta Rick Santorum, korábbi szenátor és elnökjelölt-aspiráns, aki mindhárom budapesti CPAC-gyűlésen felszólalt.

A WSJ részletesen ecseteli azt is, miként alakított ki szoros kapcsolatokat a magyar kormány az amerikai konzervatívokkal, miután az Obama-adminisztrációval megromlott a viszony. Később pedig megjegyezték, riportereiket nem engedték be a budapesti rendezvényre, de a cikkből nem derül ki, miért nem kaptak akkreditációt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem mindenkinek tetszett a gyűlés

Míg a Wall Street Journal tárgyilagosan írt az eseményről, addig az MSNBC a konferenciával ijesztgette olvasóit. A véleménycikk szerzője szerint a rendezvény „hátborzongató képet nyújtott az amerikai konzervativizmus jövőjéről.”

A cikk szerzője szerint a konferencia a „jobboldali nyafogás” helye, ahol „szélsőjobboldali ideológusok és szélhámosok” vonulnak fel. 

„Az amerikaiak számára a CPAC Hungary egy ablak arra, hogy milyen társadalommá válhatunk, ha Donald Trumpot – aki dicsérte Orbán diktatórikus vezetési stílusát – ősszel elnökké választják” – állította a cikk szerzője. A „jól-informált” publicista szerint Orbán elcsalta a választásokat, megtámadta a magyar sajtót, és marginalizálta az LMBTQ+ embereket.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, de a republikánusokkal ellenséges főáramú média egyoldalúan írt a CPAC budapesti rendezvényéréről. Az amerikai sajtó a Washington Posttól kezdve az ABC Newsig beszámolt ugyan az eseményről, de csak az Associated Press tolmácsolásában, amelynek tudósítóit szintén nem engedték be a Millenárisra. A szervezők e-mailben közölték az AP-vel, hogy a konferencia „no woke zóna”, és hogy a tudósításra lehetőség lesz a „jövőbeli eseményeken, amikor és amennyiben az Önök szervezete már kevésbé lesz woke”. Az AP riporterei az internetes közvetítésen keresztül követhették figyelemmel a rendezvényt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. április 27. 16:24
Az Euronews nem tudósitott. Mert azt a németek is nézik.
kokrowatz-0
2024. április 27. 12:07
matt schlapp-ról, a cpac vezetőjéről nem láttam cikket, pedig itt is fellépett. miért?
aragorn-2
2024. április 27. 11:19
Érdekes cikk. A libsi demokraták befostak egy pillanatra. Miért is kell megvívnunk az amcsik háborúját Ukrajna ellen? Mi közünk ehhez? Egyetlen ország van, ahol demokrácia van, ahol a baloldal gyűlölködhet kedve, és a soros pénze szerint, nincsenek migránsok, akik randalírozhatnak kedvük szerint, ahol a nő, az nő, és a férfi nem szülhet, és nincsenek a kifestett, nyafogó transzok, akik megsemmisítik a gyermek lelket már csírájában, ahol a kormány megteremti a családok számára az élhető jövőt- és ez Magyarország. Tetszik, vagy nem, ez van. Hogy más ország mit gondol, és hogy soros mit gondol, azt én magasról leszarom. Orbán Viktor a legjobb! Hogy mit gondolnak az egyesült európáról hablatyoló és álmodozó komcsik, hazaárulók, az meg végképp nem érdekel. Össze kell tartoznunk és megvédeni a szuverénitásunkat. Aki ismeri a komcsi rendszert, az tudja miről beszélek. Sajnos, állandóan reinkarnálódnak, és nem lehet őket kiírtani, de megállítani, igen. Hajrá!!
Ízisz
2024. április 27. 10:43
Z. "„Az amerikaiak számára a CPAC Hungary egy ablak arra, hogy milyen társadalommá válhatunk, ha Donald Trumpot – aki dicsérte Orbán diktatórikus vezetési stílusát – ősszel elnökké választják” – állította a cikk szerzője. A „jól-informált” publicista szerint Orbán elcsalta a választásokat, megtámadta a magyar sajtót, és marginalizálta az LMBTQ+ embereket." Jól informáló publicista szerint... Vajon ki által jól informált??? Csak nem a megvett hungarofób hazaáruló mocskos politikai globalista ellenzéki csűrhe által??? 😬 Ez itt a probléma forrása!!! 💯😡❗
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!