Tovább dörömbölnek Európa kapuin

2024. május 09. 11:21

Lassan egy évtizeddel az első nagy migrációs hullám után ismét csúcson van az illegális bevándorlás az Európa Unióba. Sayfo Omarral, a Migráció-kutató Intézet kutatási vezetőjével beszélgettünk a legújabb trendekről.

2024. május 09. 11:21
null
Veress Csongor Balázs

Migránsok próbálnak átmászni az afrikai spanyol város, Ceuta határfalain. Fotó: AFP / Fadel Senna 

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) éves kockázatelemzéséből is kiderül, hogy 2023-ban annyi migráns érkezett illegálisan az Európai Unióba, mint 2016 óta egyetlen évben sem. A legnagyobb kibocsátó régiókat instabilitás és gazdasági problémák sújtják, a Száhel-övezet romló biztonsága, valamint az észak-afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai gazdasági gondok miatt majdnem egymillió ember kért menedéket az Európai Unióban.

A Közel-Kelet és Észak-Afrika gazdasági helyzete borús”

Kérdésünkre Sayfo Omar elmondja: a szárazföldön 2023-ban is a nyugat-balkáni útvonalat használták a leginkább, bár a forgalom csökkent a 2022-es rekordévhez képest. A migránsok többsége Szíriából és Afganisztánból érkezett, továbbá jelentős számban jöttek Marokkóból, Bangladesből és Pakisztánból is. A szerb hatóságok több fegyveres összecsapást jelentettek embercsempészcsoportok között, amelyek a szerb–magyar határ közelében zajlottak. A szerb rendőrség válaszként végrehajtott akcióinak eredményeképpen csökkent az illegális határátlépések száma. Bulgária 2023 tavaszán vált a migránsok fő balkáni belépési pontjává, miután a Frontex műveleteket kezdett Észak-Macedóniában. Az EU 2024-ben erőteljesebben tervezi kezelni a Nyugat-Balkánon áthaladó irreguláris migrációt, több regionális megállapodással és erősített külső határvédelemmel.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­g­­a­­­z­­­i n­i­­­m­­­f­o­­m­á­­n­­­i­­á­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
oberennsinnen49
2024. május 09. 11:49
Minden az USA állapotának van alárendelve. Az ukrán háború, migránsok, genderek, BLM-térdelés stb. Ha ugyanis az USA-ban megszűnne a pénzügyi államcsőd, a faji - fekete - polgárháború és bevezetnék a zsidóbírálatot tiltó törvényt, MINDEN EGY CSAPÁSRA RENDBEN LENNE. Azonnal szólna a "cég" a Soros nevű "filantrópnak", hagyja már abba a migránshajókat...
NoFace
2024. május 09. 11:44
Sáskajárás? Csak kérdezem!
papalimapapa
2024. május 09. 11:34
És Merkel még mindig szabadlábon. Nürnbergben lenne e helye, a vádlottak padján! A vád: Hazaárulás - Európa elárulása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!