Magyar premier Cannes-ban

2010. április 19. 10:54

Kocsis Ágnes Pál Adrienn című második játékfilmjét a filmvilág első számú nemzetközi a seregszemléje „Un certain regard” válogatása mutatja be. A nemzetközi filmművészet újdonságait bemutató fesztiválra közel 4000 benevezett filmből válogatták össze a hivatalos programot. A 63. Cannes-i Filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg.

2010. április 19. 10:54

A Pál Adrienn című magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült játékfilm világpremierje az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) válogatásban lesz májusban. A programban nemrég Antal Nimród Kontroll, Mundruczó Kornél Johanna és Pálfi György Taxidermia című filmjei mutatkoztak be nagy sikerrel.Kocsis Ágnes alkotása Piroska, egy „túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő” története. Idén az Arany Pálmáért hat kontinens 13 országából 16 alkotás versenyezhet a 63. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában, de a válogatás még nem végleges, a következő napokban várhatóan bővülni fog - jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató csütörtökön Párizsban.

A mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu - akinek Biutiful című filmje főszerepét Javier Bardem alakítja -, a korábban már fődíjat nyert brit Mike Leigh (Another Year) és az iráni Abbász Kiarosztami (Copie conforme) vagy a japán Kitano Takesi (Outrage) mellett idén először Mahamat-Saleh Haroun (A Screaming Man) személyében csádi rendező is versenybe szállhat. Ukrajna szintén először képviseltetheti magát a világ egyik legrangosabb filmes mustráján Szergej Loznyica You, My Joy című filmjével.

Frémaux szerint a versenybe idén benevezett 1665 filmből beválogatott, 13 országot képviselő lista azt jelzi, hogy már a világ minden országban létezik jelentős filmművészet, és nem egyszerűen Európa és Amerika között folyik párbeszéd, hanem globális dialógusról beszélhetünk - a recesszió azonban érezhető mindenütt. Európa keleti feléről meghívást kapott Nyikita Mihalkov orosz filmrendező Oscar-díjas alkotása, a Csalóka napfény második része is. Az Egyesült Államokat Oliver Stone (Wall Street - Money Never Sleeps) és Woody Allen (You Will Meet a Tall Dark Stranger) képviseli, de mindkét rendező filmjét versenyen kívül vetítik. A 63. cannes-i filmfesztivál Ridley Scott és Russel Crowe Robin-jának bemutatójával indul, háziasszonya Kristin Scott Thomas, a zsűri elnöke Tim Burton rendező lesz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!