Oliver Stone filmjével nyit a CineFest

2012. szeptember 14. 11:07

A tíznapos miskolci nemzetközi filmfesztiválon 16 nagyjátékfilm lesz versenyben. A háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone szeptember 21-én és 22-én mesterkurzust is tart Budapesten a Puskin moziban.

2012. szeptember 14. 11:07

Oliver Stone Vadállatok (Savages) című filmjének magyarországi bemutatójával kezdődik meg pénteken a 9. Jameson CineFest; a tíznapos miskolci nemzetközi filmfesztiválon 16 nagyjátékfilm lesz versenyben. A fókuszban az amerikai indie-vonal, Európa és a régió erős filmes országainak alkotásai állnak – mondta el Bíró Tibor, a CineFest igazgatója. Összesen 69 film méreti meg magát a fesztiválon: a nagyjátékfilmes blokkban 16 mű versenyez, a kisjátékfilmes-kísérleti mezőnyben 22, a dokumentumfilmek között 11, animációs filmből pedig 20 indul. A JCF nyitófilmje arról híresült el, hogy kivágták belőle Uma Thurmant, de a főszerepekben így is többek között John Travoltát, Benicio Del Torót, Salma Hayeket láthatja a közönség. A háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone szeptember 21-én és 22-én mesterkurzust is tart Budapesten a Puskin moziban.

Nagy érdeklődés előzi meg a Sundance Filmfesztivál idei győztese, A messzi dél vadjai (Beasts of the Southern Wild) magyarországi premierjét is; Benh Zeitlin filmdrámája a Katrina-hurrikán pusztítását mutatja be egy kislány szemszögéből. Bíró Tibor hangsúlyozta: a CineFest az egyetlen hazai filmfesztivál, ahol a nemzetközi zsűri mellett a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Világszövetsége díjazza a munkákat és nemzetközi ökumenikus zsűri is dolgozik. A versenyfilmek mellett számos kísérőprogram várja a közönséget, közülük számos sok éve megrendezett, népszerű JCF-rendezvény – fejtette ki a fesztiváligazgató. A Szabó István védnökségével zajló CineClassics filmtörténeti programsorozat például a hetvenéves Casablancával és ötven éve elhunyt rendezőjével, Kertész Mihállyal foglalkozik. A You Must Remember This című konferencia talán azoknak is tud újat mondani, akik sokszor látták a legendás alkotást – jegyezte meg az igazgató.

Egy Miskolc közeléből kivándorolt magyar, Zukor Adolf éppen száz éve alapította meg a világ egyik legnagyobb filmgyárát, a Paramount Picturest. Ebből az alkalomból a JCF egy Paramount-örökzöldet vetít, és Ricsén, Zukor szülőfalujában emléktáblát avatnak szeptember 15-én. Másnap a Jameson CineFest idei életműdíjasa, Agnieszka Holland, a lengyel és az európai mozi egyik legjelentősebb alakja tart mesterkurzust Miskolcon. Ezt követően levetítik a Sötétségben (In Darkness) című, idén Oscar-díjra jelölt filmjét, ami szintén hazai premier lesz. Az Iránytű-workshopon a hazai dokumentumfilmes szakma képviselői találkoznak immár harmadik alkalommal, és ötödször rendezik meg szeptember 17. és 19. között a Roma-Kép programot. Első alkalommal szervezik meg viszont a Miskolci Nemzetközi Filmvásárt (20-án és 21-én), ugyanekkor mozis konferencián gyűlnek össze a szakma hazai képviselői.

A szeptember 23-ig tartó nemzetközi filmfesztivál minden rendezvénye ingyenes; a részletes programok itt érhetők el.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!