Amerika kacsója

2015. november 01. 17:39

Amerika stílustól, pártállástól függetlenül végeredményben mindig csak a saját érdekeit veri keresztül.

2015. november 01. 17:39
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Washington azt akarja, hogy Európa belerokkanjon a menekültválságba. Közhely, hogy az iraki, líbiai és szíriai rémálmot ki idézte elő. Kevésbé ismert, hogy az őszelőn kiszivárgott athéni dokumentumok szerint a nagyon baloldali radikális, nagyon Amerika-ellenes Ciprasz-kormány a tengerentúli tanácsadókkal való egyeztetés után alakította ki Brüsszellel szembeni stratégiája mikéntjét. (Egyébként ki nem találják, hogy miután baloldali hevülettel leállították a görög kikötők privatizációját, és kiebrudalták a kínaiakat, az IMF-terv keretében újraindult magánosításnak mely ország cégei lesznek a nyertesei…) S most gondolkodjunk el azon, hogy miért enged át Görögország mindenkit nyugat felé, miért nem hajlandó érdemben együttműködni a migránsválságban az unióval. De azon is el lehet elmélkedni, hogy az Egyesült Államok legnagyobb régiós szövetségese, Törökország miért röhög ki minden brüsszeli javaslatot, miközben tovább bombázza Szíriában az Iszlám Állam ellen küzdő kurdokat. Azt a kérdést meg talán fel sem kell tenni, hogy milyen támogatottságú alapítványok, »civil és humanitárius« szervezetek uszítják Európára a migránsáradatot, és milyen pénzből játszanak felénk is sok százan széplelket.

Miért jó ez a Fehér Háznak? Egy gyenge Európai Unió bele fog menni akármilyen amerikai feltételbe a szabad kereskedelmi tárgyalásokon – ez nemcsak GMO-t, ez az európai gazdaság lezüllesztését, a piac totális ellenőrzését jelenti. De egy impotens Európai Unió tengerentúli nyomásra lemond a Kínával és az arab világgal való együttműködésről, ősellenségként kezeli Oroszországot is.

Mi közünk nekünk ehhez? Mi nyújtottunk eddig egyetlen hatékony megoldást a migránsválságra, mi mondjuk úton-útfélen – ráadásul hangosan, uniót mentő szándékkal, micsoda skandalum! –, hogy a jelenlegi brüsszeli teszetoszáskodás eredménye a végelgyengülés lesz. Ez a mi bűnünk! Ezért lettünk megint antiszemiták és xenofóbok, kelet-európai tuskók.

Sokan gondolták, hogy André Goodfriend »vasökle« után Colleen Bell »kacsója« valami újat hoz az amerikai–magyar viszonyban. Kár volt. Amerika stílustól, pártállástól függetlenül végeredményben mindig csak a saját érdekeit veri keresztül. Azonban Magyarország – ahogy Szijjártó Péter is mondta – nem az Egyesült Államok egyik tagállama, hanem az Európai Unióé, szóval Washingtonban le lehet rólunk szállni »hamarra«, úgy szövetségesileg és barátilag mondva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. november 02. 11:03
A nagykövet csak a szomorú valóságról beszélt.
heep
2015. november 02. 07:22
"Kevésbé ismert, hogy az őszelőn kiszivárgott athéni dokumentumok szerint..." Az is kevésbé ismert tény, hogy 56-ban, miközben a Szabad Európa Rádió" állandóan a felmentő amerikai csapatok érkezéséről tudósított azalatt az amcsik háromszor is megüzenték Moszkvának, hogy Magyarországot a Szovjetunió befolyási övezetének tekintik és bármit tesz is a szovjet hadsereg nálunk arra az amcsik nem fognak semmilyen ellenlépést tenni. Röviden, kimondottan biztatták őket, hogy verjék le nálunk a forradalmat.
pollip
2015. november 02. 07:08
Nem semmi! Az usa-ban az alkotmány rögzíti a fegyverviselési jogot az állampolgároknak. http://www.atv.hu/kulfold/20151101-loni-vagy-nem-loni
pollip
2015. november 02. 07:05
Lemondott a kanadai magyar tiszteletbeli konzul. Jó, de mikor? Először: "A kormány elfoglal minden egyes bástyát" – lemondott a tiszteletbeli konzul Vancouverben 2014. október 31., péntek, 09:37 Utolsó frissítés: Szerző: hvg.hu Vass Zoltán csaknem 10 évig segítette a kinti magyarokat, de csütörtökön visszaadta megbízatását. Szerinte a magyar kormány fokozatosan felszámolta a demokrácia alappilléreit, nyirbálja a szólásszabadságot, kül- és gazdaságpolitikájában pedig számos megkérdőjelezhető lépést tett és tesz. Úgy látja, hogy a kormány békétlenséget plántált Vancouverbe is." Másodszor: A lemondott konzul: Orbán Kanadába is exportálta a megosztó politikát 2015. november 01., vasárnap, 19:45 Utolsó frissítés: 7 órája Szerző: hvg.hu A megosztó, konszenzust nem ismerő orbáni politika kanadai terjedése miatt mondott le Vass Zoltán, Kanada tiszteletbeli magyar konzulja csütörtökön. Csütörtökön lemondott Kanada tiszteletbeli konzulja, Vass Zoltán, állítása szerint azért, mert nem akar asszisztálni ahhoz, ahogy az orbáni politizálás a kanadai diaszpórában is meggyökerezik - megerősítvén a megosztottságot és az ellentmondást nem tűrő mentalitást, írja a Kanadai Hírlap. “Kifejezetten károsnak és sajnálatosnak tartom, hogy a magyarországi politikai csatározások úgymond kiköltöztek az ország hatarain túlra, így láthatóan felütötte a fejet Vancouverben is. A kormány azon törekvései, hogy kifejezetten önös pártpolitikai érdekektől vezérelve elfoglaljon minden egyes bástyát a külhoni magyarság intézményeiben egyre inkább megosztja a magyarokat illetve rendkívül veszelyes illúziót kelt az ország és a nemzet viszonyában, amely sorspusztító következményekkel is járhat.” nyilatkozta Vass. “A magyar kormány az elmúlt években fokozatosan felszámolta és továbbra is felszámolja a demokrácia alappillereit, folyamatosan nyirbálja meg a szólásszabadságot, kül- és gazdaságpolitikájában pedig stratégiailag számos megkérdőjelezhető lépést tett és tesz mind az Európai Uniós tagságunk illetve a NATO szövetségesi viszonyunk vonatkozásában, amelyek szerinte szöges ellentétben állnak az igazi magyar érdekekkel” Mindkettőről a hvg tudósít:-)))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!