Olvassunk kommenteket!

2016. január 20. 13:13

Tömegdemokráciában élünk, általános választójoggal, és ahogy a közéletről sem lehet lemondani a politikai üzenetek egyszerűsödése miatt, úgy a közbeszéd alakulásáért is mindannyian felelősséggel tartozunk.

2016. január 20. 13:13
Lakner Dávid
MNO

„Nemes Jeles ugyanakkor művész, ő elsősorban a film minőségéért felel. Az viszont már jóval furcsább, amikor például újságírók hangoztatják, hogy nem szabad kommenteket olvasni. A netes sajtó felfutásával egyre demokratikusabbá vált a közügyekhez való hozzászólás intézménye, s még ha uszítani, lincselést szervezni továbbra sem alapvető jog, igenis jó, hogy az emberek kifejthetik véleményüket az online térben. Ez akkor is így van, ha a konstruktív viták mellett sajnos elszaporodnak a színvonaltalan, előítéletes, ténybeli tévedésekre, csúsztatásokra alapozott hozzászólások. Bár az sem baj, ha ezek is megjelennek a (fél) nyilvánosságban, és szembesülnek velük azok, akik másfajta társasághoz szoktak. Attól ugyanis, hogy elfordítjuk a fejünket, ezek a vélemények még nem válnak nemlétezővé. A Facebook felfutásával kiderült az is, hogy nem feltétlenül csak egy álnév mögül hajlamosak az emberek hangot adni nem túl szofisztikált véleményüknek: ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Kuruc.infón csak Facebook-profillal lehet kommentelni.

Összességében sem az nem jó, ha az intelligens hozzászólókat összemossuk a szimpla feszültséglevezetőkkel, sem az, ha az utóbbiaktól megpróbáljuk teljesen elszigetelni magunkat. Tömegdemokráciában élünk, általános választójoggal, és ahogy a közéletről sem lehet lemondani a politikai üzenetek egyszerűsödése miatt, úgy a közbeszéd alakulásáért is mindannyian felelősséggel tartozunk. A tömegdemokráciát viszont nem szabad félreérteni: nem lesz senkinek sem igaza csak azért, mert a »közvélekedést« mondja fel. Ahogy legyinteni sem szabad efféle közvélekedésekre, még ha nem értünk is egyet velük. Nem elfordulni kell, hanem beszállni, rákérdezni az indulatokra, megkérdőjelezni az előítéleteket: csak így juthatunk előbbre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 01. 13:00
Azért az is elgondolkodtató, hogy a legtöbb lájkot az "anyázós" kommentek kapják.
balbako_
2016. április 03. 19:50
Már az Index is pofára esett, bizony az emberek nem kérnek ebből a filmből.
Akitlosz
2016. január 26. 15:45
Semmilyen demokráciában nem élünk, legfeljebb parlamentiben. Azaz a parlamentben annak a pár embernek demokrácia van a többiek meg ugyan nyugodtan jártathatják a szájukat, de nem dönthetnek ország dolgaiban. Ez a jelenlegi politikai rendszer oligarchia, pártoknak nevezett szűk érdekcsoportok versengenek a hatalomért és ők döntenek az ország dolgaiban milliók sorsáról és ugyan nem a tömeg.
br-o
2016. január 25. 18:54
A kommentelésnek semmi köze a tömegdemokráciához. Az alapötlet az lenne, hogy kétirányúsítja a médiát, az író igen egyszerűen "beszélgethet" az olvasóival, ha akar. Nyilván nem minden beszélgetés értékes, de ez kommentfal nélkül is így van. És nem is kötelező. Bárki kikapcsolhatja. Viszont bárki lehet író és tartalom előállító is! A gyakorlatilag költségmentessé vált tömegkommunikáció és műsorszórás már vizsgálható demokratikus nézőpontból, de itt sem a demokrácia volt a kiindulási pont. (A lényeg: a blog alapvetően már nem internetes napló, hanem tartalomkezelő és publikációs platform, nullához közelítő költséggel. Lehet napló- és emlékkönyvszinten is üzemeltetni, de ennél sokkal több (is lehet). )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!