Alapjövedelem: itthon, a világkormányra várva

2016. november 01. 11:46

Istvánffy érvelésének a lényege, hogy az Alapjövedelem: vagy túl kevés, és akkor nem lehet belőle megélni, vagy túl sok, és akkor irigységet szül. Szerinte egy antirasszista, internacionalista, békepárti baloldal nem is akarhatja. Pedig: de!

2016. november 01. 11:46
Erőss Gábor
Reflektor

Sokat gondolkoztam, mihez kezdjek Istvánffy paradox érvelésével, mely szerint: azért nyomorogjanak tovább az európai (köztük a magyar) szegények, hogy nehogy híre menjen a az ő nagy jólétüknek a világban, és meginduljanak a migránsok. Istvánffy szerint ez az „Európa Erőd” kialakulásának veszélyét hordozza magában. Egyrészt minek az ördögöt a falra festeni, amikor már itt van?! Nem elég élénk a fantáziám: nem tudom elképzelni, hogy a magyar (lengyel, bajor… stb.) kormány hogyan lehetne még ennél is menekültellenesebb. Másrészt, tudvalevőleg, a migránsok a háborúk elől menekülnek és/vagy a magas (munka!)jövedelmek miatt jönnek. Harmadrészt: javaslatunk szerint a migráns is jogosult lesz az Alapjövedelemre, de csak 8 év után, a családi pótlék évtizedek óta jól működő rendszerét véve alapul: így egyeztethető össze a jogegyenlőség elve azzal, hogy ne teremtsünk közvetlen anyagi motivációt a migrációra (ezt lehet persze vitatni, lehet módosítani… de akkor javasoljon jobbat!), végül, de nem utolsósorban: az Istvánffy által vizionált kaszttársadalom egy tévképzet: az európai bevándorlók és bevándorló-gyerekek, -unokák túlnyomó része, a franciaországi arabok és afrikaiak, de ma már a németországi törökök többsége is: francia, illetve német állampolgár – így  természetesen nekik is járna kezdettől fogva az alapjövedelem, ha azt európai szinten vezetnék be; nemhogy hátrányos helyzetbe hozná őket, hanem éppen hogy őket is (részben) felszabadítaná az alól a strukturális elnyomás alól, ami jelenleg sújtja őket, s csökkentené az egyenlőtlenségeket Európa-szerte. 

Az Alapjövedelmet (FNA) véletlenül sem tartjuk csodafegyvernek, ahogy azt a szerző sugallja, s egyáltalán nem a jóléti állam helyett, hanem egy sokkal aktívabb, „képessé tevő” és bőkezűbb jóléti állam mellett van rá szükség, erről írtam már én is, és most jelent meg a Párbeszéd vitairata is, amelyben sok más teendőt is felsorolunk: az offshore-adótól a 16 évre csökkentett szavazási korhatárig, a 4-napos munkahéttől a tudástársadalom megteremtésén át a megelőzés-alapú egészségügyig, a vagyonadótól a zöld fordulatig. 

Amit Istvánffy pont a lenácizással egy bekezdésben említ, azzal viszont egyetértek (de tényleg!): hosszú távon az volna a legjobb, ha mód volna egy „globális FNA-t bevezetni, ami minden emberi lénynek jár a Földön”; ezt majd a progresszív világkormány megteszi. Keressük rá, addig is együtt a forrásokat: globális Tobin-adó, a környezetszennyező multikra kivetett globális karbon-adó stb.!A mi célunk (most persze csak a Párbeszéd nevében beszélek) egyelőre „szerényebb”: felszámolni hazánkban a nincstelenséget, a kiszolgáltatottságot, radikálisan csökkenteni az egyenlőtlenségeket, s előmozdítani az Európai Unióban is az Alapjövedelem ügyét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. november 02. 07:49
"Másrészt, tudvalevőleg, a migránsok a háborúk elől menekülnek és/vagy a magas (munka!)jövedelmek miatt jönnek. " Na jó, ez teljesen hülye. Eddig menekültek voltak, a háború elől. Szóval mégis a magasabb jövedelemért jön egy részük? És nyelvtudás, szakképzettség nélkül Afrika elinduló 100-200 milliójának magasabb munka!jövedelmét hogyan képzeli ez az idióta? Vagy a paki, afgán kecskepásztornak jut majd annyi kecske, hogy magasabb jövedelemre tegyen szert?
Venn
2016. november 01. 20:33
Hány milliárd ember halt bele különböző hülye utópisztikusok erőlködésébe, de nem lesz vége sohasem......"az volna a legjobb, ha mód volna egy „globális FNA-t bevezetni, ami minden emberi lénynek jár a Földön”; ezt majd a progresszív világkormány megteszi." No, a világkormánytól mentsen meg mindenkit a Jóisten!! (kormányzó, vagy istenkirály lehetne pl.Gyurcsány......madzagon működtetné.....más....)
zolizolizoltan
2016. november 01. 19:41
Kedves Gábor! Beszélgettünk mi egyszer Albertfalván, és akkor szimpatikus benyomást tettél rám. Az FNA-ról több fórumon is vitatkoztam társaimmal és az a benyomásom lett, hogy a fővárosi értelmiség többsége elutasítja az FNA-t, vidéken pedig nem tudják, mi fán terem. Nem vitatkozom hát erről. Azonban bennem is megállt az ütő Istvánffy érvelésén, miszerint kasztrendszert hozna létre az FNA. Szerintem ez egy nagyon ostoba ellenérv. Az FNA éppen a társadalmi mobilitást tenné nagyon intenzívvé, hiszen a legszegényebb réteg gyermekeire jutna kevéske pénz a felsőoktatásukra. Ez ma égetően szükséges lenne, hiszen már nem működik nálunk az őserő, az alulról jövő tehetségek felszínre törése által. Küzdjetek, és ha látok kis esélyt, hozzátok csapódok. Őszinte tisztelettel, Zoltán.
Akitlosz
2016. november 01. 19:00
"hosszú távon az volna a legjobb, ha mód volna egy „globális FNA-t bevezetni, ami minden emberi lénynek jár a Földön”" Csak ugye Földnek hívják ezt a bolygót, nem Utópiának. Ráadásul az is vitatható, hogy tényleg ez lenne-e a legjobb. Az EU nem a Föld, de még itt sincsen egységes minimálbér, ami ugye nem segély a semmiért, hanem fizetés egy havi munkáért. Amíg még ennyit sem bírnak elérni ezek a fene nagy egyenlőségpárti kommu... izé ... "demokraták", akkor mit álmodoznak még mindig a világszintű kommunizmusról? Akármilyen is lenne egy világkormány, világrendszer az rossz lenne. Kiölné a motivációt az egész Földön, kiölné a versenyt. Ezeknél a kommunistáknál rosszabb nincsen, hiába bukott meg a rendszerük és az eszméjük a XX. században csak nem hajlandóak ezt tudomásul venni, csak nem adják fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!