Trianonról konszenzussal?

2016. november 08. 08:10

Sok-sok kemény vitám van és lesz a Kocsis Máté féle józsefvárosi vezetéssel, de most (meglehet, naivan) azért kértem (és kaptam!) lehetőséget a kerületi Trianon-emlékmű bírálóbizottságában való részvételre, mert... hátha...

2016. november 08. 08:10
Erőss Gábor
Erőss Gábor blogja

Apai nagyanyám egy Temesvárhoz közeli, bánáti faluból származott. A trianoni határon túlról. A magyarok harmada-fele rendelkezik valamilyen határon túl kötődéssel. Kár, hogy lejáratták a kifejezést -- különben most jönne, hogy: összetartozunk.

...Tényleg van helye a fájdalomnak -- ha nem is úgy! Nem egy sokadik kopjafára, turulra, vérző bronzszívre van szükség a közös emlékezéshez, a közös jövőhöz. Hanem valamiféle -- figyelem! -- eleven emlékműre!

Egy biztos: »jobboldaliak« és »baloldaliak« közös történelme ez. ...És most akkor nem is beszélek arról, hogy hogyan vezetett a dualizmus-kori Magyarország elnyomó nemzetségpolitikája (is) Trianonhoz, hisz' egy emlékmű amúgy sem magyaráz. Kérdéseket feltehet. S ha jó, akkor a kérdéseiben nincsen eleve benne a válasz.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2016. november 08. 15:37
A nemzetiségi elnyomásnak semm.i köze hozzá, már csak azért sem, mert a kor egyik legliberálisabb ilyen tv-nye volt. Valójában az OMM jelentette hatalmi tömböt kellett szétverni, ehhez jól jöttek az egymást utáló kis államok.
eresgé
2016. november 08. 13:43
"elnyomo nemzetsegpolitika" Jaja a roman sovinisztak is mindig ezt a dumat nyomjat, csak gratulalni lehet ennek az 'okosnak'.
OberEnnsinnen
2016. november 08. 13:41
"...És most akkor nem is beszélek arról, hogy hogyan vezetett a dualizmus-kori Magyarország elnyomó nemzetségpolitikája (is) Trianonhoz," Kedves Gábor. Az alap-eszmefuttatásoddal egyetértek. Valóban meg kellene már találni azt a formát, amely az emberi, benne magyar vitalitás felé mutat, tragédiák felidézésekor is. De: szerintem, vagy szelektív az emlékezeted, vagy fogalmad nincs, miféle elnyomó nemzetiségpolitikák léteztek, jóval a magyar dualizmus előtt és alatt Európa és Amerika földjein. És ez így szomorú és hitelteleníti a gondolataidat, amikkel, még egyszer: egyetértek.
Megtalálta
2016. november 08. 12:02
PM tag. Ez kábé mindent el is mond, miféle konszenzusra képes Trianonnal kapcsolatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!