Valóban van párhuzam az izraeli és a magyar helyzet között, csak nem úgy – elemző a Mandinernek

2023. március 29. 16:51

Mindkét országban van egy demokratikusan megválasztott jobboldali kormány, amely élni kíván alkotmányos jogaival, de baloldali ellenfelei elvitatják tőle ennek lehetőségét – értékel Szikra Levente.

2023. március 29. 16:51
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Magyarországgal vont párhuzamot a jelenlegi izraeli helyzettel kapcsolatos egyik cikkében a The New York Times. A hvg.hu által szemlézett írás szerint az izraeli ellenzéket segített összehozni a miniszterelnök által erőltetett „jogi reform” ellen, hogy szakértők kimutatták: mi történt más országokban, amikor autokraták engedelmességre kényszerítették az igazságszolgáltatást.

Yaniv Roznai, Herzliya város Reichman Egyetemének jogász professzora szerint ebben kulcsszerepe van annak, hogy a hogy

a magyar, lengyel és török bírósági rendszer átalakítását tanulmányozva pontosan tudták, mi következik Izraelben.

Merthogy a három országban a harmadik hatalmi ág önállóságának megnyesegetése döntő sebet ejtett a jogállamon – tette hozzá. A cikk szerint továbbá Orbán Viktor módosította az alkotmányt, majd a bírák kinevezési rendszerét, hogy a parlamentnek ebbe nagyobb beleszólása legyen. Majd ezek után lejjebb szállították a korhatárt és megváltoztatták a választási törvényt.

Scheppele: Orbán nem a hagyományos módon járt el, ezzel csapott be mindenkit

Az írás idézi Kim Lane Scheppelét, a Princetoni Egyetem professzorát is, aki szerint a magyar miniszterelnök nem a hagyományos módon járt el és ezzel csapott be mindenkit. Ha szabad és tisztességes választásokon jut hatalomra az autokrata, aki azt követően szépen lebontja az alkotmányt, sokan úgy gondolják, hogy ez belefér a demokratikus keretekbe – írta Scheppele.

Elemző: Csupán politikai alapon lehet párhuzamot találni a két eset között

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője szerint poltikai alapon lehet párhuzamot találni a két ország esete között.

Közös pont, hogy van egy demokratikusan megválasztott jobboldali kormány, amely élni kíván alkotmányos jogaival, azonban baloldali ellenfelei elvitatják tőle ennek lehetőségét.

Közös az is, hogy a nemzetközi baloldal elítéli a reformtervet, és külföldről avatkoznak be hamis vádakkal az érintett állam belügyeibe.

„Ugyanakkor tartalmi értelemben vannak különbségek, hiszen Izrael alkotmányos berendezkedése számos ponton eltér a magyartól, például írott alkotmánya sincs az országnak. Ha tehát kifejezetten a reformok tartalma felől közelítjük, akkor összehasonlíthatatlan a két helyzet, mert más környezetben születnek a javaslatok” – mutatott rá Szikra Levente.

Arra, hogy a több ellenzéki politikus és megmondóember is példaértékűnek tartja az izraeli társadalmi reakciót és ugyanilyet sürgetnek hazánkban is, az elemző úgy regált: Magyarországon ritkán fordulnak elő ellenzéki tömegtüntetések, utoljára talán 2018-ban láttunk igazán sok embert a kormány ellen megmozdulni. A hazai ellenzék még mindig nem heverte ki a legutóbbi választási kudarc okozta sokkhatást, sebeit nyalogatja azt követően, hogy társadalmi támogatás híján külföldi elvbarátaik pénzügyi segítségével próbálták sikertelenül megszerezni a hatalmat – fogalmazott.

Téves baloldali állítások

Szikra Levente szerint

Magyarországon nincs veszélyben a hatalmi ágak szétválasztásának rendszere.

Az Alaptörvény világosan rögzíti, hogy a magyar állam működése a hatalmi ágak szétválasztásának elvén alapszik, és a hatáskörök szabályozásánál ez az elválasztás a gyakorlatban is megjelenik – mutat rá az elemző.

Emlékeztet: téves az a baloldali állítás, hogy az igazságszolgáltatásnak minden tekintetben a kormány felett kellene állnia. A bíróság csak azt a jogot alkalmazhatja, amelyet a törvényhozás és – rendeletek formájában – a kormány megalkot. Természetesen van bírósági, illetve alkotmánybírósági kontroll a másik két hatalmi ág tevékenysége felett, de ez nem általános fölérendeltséget jelent, csupán az Alaptörvény és a törvények betartásának ellenőrzését – fejtette ki Szikra Levente, aki cáfolta a cikk más állításait is, így például azt is, hogy Orbán Viktor módosította a bírák kinevezésének rendszerét, és hogy a parlament jelentős beleszólást kapott a bírói kinevezésekbe.

Az Alaptörvény megalkotása során az Országgyűlés bevezetett bizonyos módosításokat, de ezek egyike sem helyezkedik kívül a jogállami normák körén” – hangsúlyozta az elemző.

„A bírói kinevezések pályázati rendszerben történnek, a kinevezést a köztársasági elnök adja át, így sem a kormány, sem az Országgyűlés nem tud beleszólni ebbe” – húzta alá. Hozzátette: az Alkotmánybíróság tagjait, továbbá a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét valóban az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, de ez nem jelent jogállami problémát, hiszen az ilyen fontos személyi döntések meghozatala a legtöbb jogállamban a legfőbb népképviseleti szervhez tartozik. 

 Nyitókép: Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. március 29. 18:20
Ezért kell még négy Fidesz kétharmad , hogy mocsok kihaljon
Odone Ricci
2023. március 29. 18:15
Az igazmondó NYT elemzése elég hézagos. Közös pont Orbán és Netanyahu között a két miniszterelnök jó viszonya és a többszörös megválasztásuk és népük bizalma. A két ország alkotmányos berendezése különböző, ahogy a fenti cikk is megemlíti, Magyarországnak van Alaptörvénye vagy alkotmánya, melyet az ellenzék és a brüsszeli nyomás javaslatára legalább négyszer módosítottak. Most azonban rendben találták. Izraelnek nincs ilyen alkotmánya. A nagy tüntetések oka részben a jogi reform, de hogy ez miben áll, azt már nem taglalja a cikk . A tüntetők között láthatunk szivárvány genderes zászlót is, mely pl. az orosz és ukrán származású ultraortodoxoknak nincs éppen a kedvére. Ahogy az sem, hogy vallási okokból nem utasíthatják vissza a három éves katonai szolgálatot. Az izraeli baloldal hajlana a palesztinoknak önálló területet biztosítani, legyen két független állam, a jobbközép és szélsőjobb erről hallani sem akar. TEHÁT a két országot összehasonlítani olyan mint az almát a körtével. Mind a kettő gyümölcs, de más-más jellegzetességgel.
Csendesgyöngy
2023. március 29. 18:15
Dániában a legfelsőbb bíróság tagjait az uralkodó nevezi ki élethosszig tartó pozíciójukba még mai is. Államformája monarchia, vagyis királyság. Ráadásul nem is az egyetlen Európában. Luxemburg pl. egy Nagyhercegség. A végrehajtó hatalom a nagyherceg kezében van, ő nevezi ki a parlamentnek felelős Minisztertanács tagjait. Szóval van hét királyság Európában ami őrzi az előjogokat! Ha valaki azt gondolná, hogy ott csak díszpintyek ezek az emberek, befolyás nélkül, akkor az nagyon naiv. Viszont mellébeszélésből bizonyára nagyon jól megél az ilyen Kim Lane Scheppel féle álprofesszor, abban az országban ahol a bírókat, ügyészeket oligharchák pénzén választják. Elnökválasztáskor pedig még a halottak is kiszállnak a sírjukból!
Wallasz
2023. március 29. 17:46
Ismeritek azt a viccet hogy Mi EZ? GOOGLE? vagy.... NETÁN YAHOO? IHIHIHIH
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!