Kopits: Matolcsy törvényt sértett

2010. november 30. 14:26

Levélben védte meg a Költségvetési Tanácsot Kopits György, a szervezet elnöke a kormányzat érveivel szemben. Kopits szerint a KT mindenki mást megelőzve nevesítette a 2010-re tervezett költségvetési egyenleg megvalósíthatóságában rejlő kockázatokat.

2010. november 30. 14:26

Kopits György szerint megalapozatlan Matolcsy György kritikája, hogy a Költségvetési Tanács nem vett észre az idei költségvetésben egy 500-700 milliárd forintos lyukat - derül ki a levélből, amelyet a Költségvetési Tanács elnöke írt a FigyelőNetnek.

Kopits szerint jelenleg a Költségvetési Tanács az egyetlen olyan – a legjobb nemzetközi gyakorlatoknak is megfelelő – magyar intézmény, amely képes a közjó szolgálatában gyorsan és megalapozottan, célzat és részrehajlás nélkül szakértő elemzést adni a gazdasági folyamatok és a parlamenti döntések költségvetési hatásáról.

A tanács vezetője kiemelte, hogy a KT mindenki mást megelőzve nevesítette a 2010-re tervezett költségvetési egyenleg megvalósíthatóságában rejlő kockázatokat. A Költségvetési Tanács március végén készült elemzésében rámutatott: az idei hiány változatlan pályán legfeljebb néhány tized százalékponttal lehet magasabb a tervezettnél, azonban, néhány az egyenleget kedvezően befolyásoló tétel ezt ellensúlyozhatja. A KT a következő évekkel kapcsolatban már kevésbé volt optimista. Az elemzés szerint az államháztartás hiánya emelkedni fog, ezt azonban tartós hatású reformokkal meg lehet akadályozni.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2010. november 30. 18:08
"Az elemzés szerint az államháztartás hiánya emelkedni fog, ezt azonban tartós hatású reformokkal meg lehet akadályozni." Mit értenek reformokon? Megszorításokat, a bankok és multik védelmét, újabb hiteleket, az ország teljes elzálogosítását.
denever
2010. november 30. 15:31
http://www.parlament.hu/irom39/01498/adatok/fejezetek/01_kt.pdf max 49 fő, évi 835.5 mHUF. átlag évi 17mHUF / munkavállaló. a magyar átlagfizetés 2009-ben: 2.46 mHUF végeztem, bíró úr.
drkovax
2010. november 30. 14:53
"Kopits szerint jelenleg a Költségvetési Tanács az egyetlen olyan – a legjobb nemzetközi gyakorlatoknak is megfelelő – magyar intézmény, amely képes a közjó szolgálatában gyorsan és ___megalapozottan, célzat és részrehajlás nélkül___ szakértő elemzést adni a ..." Tovább nem is érdemes olvasni. A MÁV mint költségvetési kockázat minősítésének megváltoztatása a kormányváltás után egyértelműen cáfolja az önminősítését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!