FT: Magyarország Orbánja a Szovjetunióhoz hasonlította az EU-t

2012. március 18. 11:06

A magyar kormányfő ünnepi beszédéről írt a Financial Times. A brit gazdasági lap Orbán Viktor kiszámíthatatlan gazdasági lépéseiről is írt szerkesztőségi cikkében.

2012. március 18. 11:06

Magyarország Orbánja a Szovjetunióhoz hasonlította az EU-t címmel közölt cikket a magyar kormányfő ünnepi beszédéről a Financial Times. A cikkíró szerint Orbán Viktor csütörtökön, támogatóinak több tízezres gyűlésén elmondta, hogy ő nem fog meghajolni az EU nyomásának és az európai bürokratákat a szovjet apparatcsikokhoz hasonlította. Megemlékezve az 1848-as szabadságharcról, Orbán Viktor elmondta, hogy országa ugyanazt a csatát vívja a szabadságért. „Magyarország nem lesz gyarmat!” – üvöltötte az éljenző tömegnek a kormányfő a cikkíró szerint. A szerző kitért arra, hogy a beszéd csupán két nappal a José Manuel Barrosónak írt levél után keletkezett. A kormányfő levelében a Bizottság elnökének közbenjárását kérte a tárgyalások megindítása érdekében. A cikkíró szerint a csípős beszéd azt sugallja, hogy Orbán Viktor nincs Brüsszellel egyezkedő kedvében. Orbán Viktor az írás szerzője szerint kibővítette érvelését, amely szerint Magyarország egy nemzetközi összeesküvés áldozata. A cikk végezetül kitért arra, hogy Barroso szóvivője visszautasította Orbán megjegyzéseinek kommentálását. „A tény, hogy elmondhatja ezeket a dolgokat, és nem csukják börtönbe, mutatja a különbséget az EU és a Szovjetunió közt” - jegyezte meg egy uniós tisztviselő.

 
Magyarországnak tanácsot adni olyan, mint a szélbe köpni. Így mondta az OECD egyik igazgatója, amikor bemutatta a Magyarországgal kapcsolatos felmérést - írta egy másik, szerkesztőségi cikkében a Financial Times. Orbán Viktor a populista miniszterelnök kiszámíthatatlan lépések sorozatát követte el, amelyek megbéklyózták a növekedést és a foglalkoztatottságot – idézi alapot a Médianéző. A cikk kitér kisebb lépésekre is,amelyek a gazdaságra nehezedtek, majd megjegyzi, hogy a hároméves politika nem hozott nagyobb termékenységi arányt. Az írás másik hibaként említette a tankötelezettség 16 évre történt leszállítását. Kiemeli: a legtöbb munkás alulképzett, így a helyes válasz az iskolai végzettség növelése lett volna, nem pedig még több fiatal kidobása a pangó munkaerőpiacra. A cikk megemlítette a Transparency International korrupcióval kapcsolatos jelentését, valamint kitért a pénzügyminiszterek Magyarország megbüntetésével kapcsolatos döntésére is. Megemlítette, hogy a Velencei Bizottság nemsokára várhatóan elítéli a bíróságok és az egyházak  feletti kormányzati ellenőrzést.
 
A FT szerint Orbán Viktor talán azt hiszi, hogy elintézheti egy vállrándítással a gazdasággal kapcsolatos tanácsokat, ám Magyarországnak nagyon szüksége van az IMF hitelre. Mindeddig azonban Budapest kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy fenntartható úton kezelje az adósságterhet a cikkíró szerint. Alap rámutat: a bíróságokkal és a jegybankokkal kapcsolatos szabálytalanságok erodálták a bizalmat és mindaddig nem adnak hitelt, amíg a kormányzat mellébeszél ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. március 18. 22:41
Hogyan működik az EU? Az úgy működik, hogy amikor majd bedől, annak az érdemét is maguknak fogják betudni a nyugatiak :) Ezért nem lehet a nyugatiakkal semmit sem kezdeni.
blogen
2012. március 18. 19:53
Ha az EU az új SZU, akkor Orbán az új Kádár, aki aláír bármit, amit elé tesznek.
korona
2012. március 18. 17:42
A boldogsághoz nagyon szükség van pénzre is, hogy tiszteségesen meg tudjon élni annak segítségével az ember, de a pénz maga nem boldogít, hanem gondokat halmoz.
korona
2012. március 18. 17:34
Az Unió nem fog egymillió munkahelyet teremtni a magyaroknak Magyarországon! Ezzel legyen már tisztában mindenki, aki még abban reménykedik, hogy majd itt a nyugat kánaánt fog csinálni nekünk. Nem fog! Eszük ágában sincs! Ha mi magunk nem segítünk önmagunkon, senki idegen nem fog rajtunk segíteni. Ahhoz, hogy tényleg teremtsünk új munkahelyeket, előbb KI KELL LÉPNÜNK az Unióból, mert pont a tagságunk gátolja a fejlődésünket. Csak, mint önálló, független, semleges ország leszünk képesek a nyomorunkon javítani. Senkire ne számítsunk csak önmagunkra és akkor Isten is megsegít bennünket! Gonoszok mind azok, akik azzal hitegették és hitegetik ezt a nemzetet, hogy majd a nyugat kinyitja MINDENKI előtt a nagy lehetőségek kapuját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!