Reuters: A magyar bankadó tartós lesz

2012. április 06. 09:33

Magyarország jelezte, hogy adót vetne ki a pénzügyi tranzakciókra és az áfa mértékét is növelné, tovább folytatva ezzel „magányos és unortodox” pályáját – írta Szakács Gergely, a Reuters tudósítója.

2012. április 06. 09:33

Magyarország jelezte, hogy adót vetne ki a pénzügyi tranzakciókra és az áfa mértékét is növelné, tovább folytatva ezzel „magányos és unortodox” pályáját – írta Szakács Gergely, a Reuters tudósítója. A cikk Matolcsy György Heti Válaszba írt cikkét idézi, amelyben a nemzetgazdasági miniszter arról írt, hogy „miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra, be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót”. A miniszter ugyanakkor nem nevezte meg az adó mértékét és a bevezetés várható időpontját sem – mutatott rá Szakács. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint a terv „annak a bizonyítéka, hogy a magyar bankadó tartós lesz, még ha változik is a formája.” Az elemző szerint az ötlet „nagyon veszélyes.”

Hasonló pénzügyi adóra az Európai Bizottság is tett javaslatot, de a terv komoly ellenállásba ütközött, elsősorban Nagy-Britannia részéről. Magyarország, amely 2,5 százalékos költségvetési hiányt szeretne elérni, korábban megígérte, hogy jövőre kivezeti a telekommunikációs, energetikai és hipermarket adót, és felére csökkenti a pénzügyi szektor adóját, ami az EU-ban a legmagasabb – idézi a Reuters cikkét a Médianéző. A kieső bevételeket tehát valamivel ellensúlyozni kell – írta a cikk. Matolcsy a már jelenleg is „borzasztó” magas áfa emelését is kilátásba helyezte, valamint kijelentette, hogy öt áfa kulcsot – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal – favorizálna, de az EU ezt még nem engedi.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rogananti
2012. április 06. 14:22
http://www.youtube.com/watch?v=PvCJ34UdPrY&feature=related Egyszeri nagyarányú
liberálzöld.
2012. április 06. 13:29
"További 40 milliárdos spórolásra szólítja fel a tárcákat a Matolcsy György által vezetett gazdasági minisztérium az [origo] értesülései szerint. Ez hozzáadódik a februárban már meghatározott 30 milliárdos kiigazító csomaghoz, a spórolásnak azonban várhatóan még itt sincs vége, Brüsszelt ugyanis csak egy 140-150 milliárdos csomaggal nyűgözheti le a kormány."
liberálzöld.
2012. április 06. 10:43
Csak az a qrva gazdaság ne lenne! Akkor tökéletes lenne a Fidesz-politika. Mármint Orbánnak.
tarackos
2012. április 06. 10:08
"A kieső bevételeket tehát valamivel ellensúlyozni kell – írta a cikk." Mivel lehet ellensúlyozni egy megszorítást a vörös gondolkodás szerint? Hát persze, hogy egy másik megszorítással! Nem is láthatatlan sikerekkel...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!