Emberi jogi bizottság: Elfogadhatatlanok a román hatóságok intézkedései

2012. június 05. 15:21

Állásfoglalásban bírálta a Nyirő József újratemetésének megakadályozására tett román hatósági intézkedéseket a parlament emberi jogi bizottsága. A dokumentum egyebek mellett rögzíti, hogy a kegyeleti jog az emberi méltósághoz való jog része, ezért egyetlen állam sem akadályozhatja meg ezen alkotmányos alapjog érvényesülését, a végtisztesség megadását.

2012. június 05. 15:21

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága állásfoglalásban bírálta a Nyirő József újratemetésének megakadályozására tett román hatósági intézkedéseket. Az állásfoglalást a képviselők 13 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, valamint 2 MSZP-s nemmel hagyták jóvá.

A dokumentum rögzíti, hogy a kegyeleti jog az emberi méltósághoz való jog része, ezért egyetlen állam sem akadályozhatja meg ezen alkotmányos alapjog érvényesülését, a végtisztesség megadását. „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy végakaratának megfelelő helyen nyugodhasson. A kegyeleti jog birtokosának joga és kötelessége arról gondoskodni, hogy Nyirő Józsefet végakaratának megfelelően helyezzék örök nyugalomba” – rögzíti az állásfoglalás. Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az Országgyűlés Hivatala az író kegyeleti jogának kizárólagos birtokosa, így egyedüliként jogosult az író temetésével kapcsolatosan dönteni. Nyirő József hamvainak hat évtizeddel halála utáni hazaszállítása az író politikai szerepvállalásától független kegyeleti esemény, mely megfelel az elhunyt végakaratának – zárul az állásfoglalás.

A szocialista Lendvai Ildikó a bizottság ülésén arról beszélt, hogy a kormánypártok politikai cirkuszt csináltak az újratemetésből, így az nem csak egy egyszerű kegyeleti ügy. Az LMP-s Szabó Tímea szerint probléma, hogy morális és jogi érvek keverednek a kérdésben. A jobbikos Zagyva György Gyula pedig úgy látta, hogy az újratemetés ellehetetlenítése annak köszönhető, hogy Magyarországnak nincs nemzetközi tekintélye.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. június 05. 17:13
Az ilyesmiket Atilla hún király, meg az őt követő magyar királyok oknak látták, hogy a berzenkedőket móresre tanítsák, ez megokolt egy megtorló hadjáratot annak idején. De hol vannak már azok az idők?
Galak
2012. június 05. 16:57
Még ha sikerül is eltemetni a nácit, valaki majd kiássa és megissza kávéval.
Tyler Durden
2012. június 05. 16:24
Ez a román unortodox politika.
tarackos
2012. június 05. 16:13
Hát igen. Miért is beszélünk kegyeleti ügyről ott ahová a kormány nyakig belekeverte magát? Kövér, Szűcs most pedig a parlament. Ez egy velejéig politikai ügy. Ráadásul a büdibb féléből. Fel kellene hagyni vele! Kéretik nem a határon túliak izéjével verni a csalánt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!