Rendkívüli!

Híres vezető-gyilkosságok, melyek megfordították a világtörténelem menetét

Van amiben még az Európai Bizottság szerint is sikertörténet lett Magyarország az uniós tagállamok között

2024. április 29. 07:58

Egy olyan rendszer lett sikertörténet, ami 2010 előtt nem volt hatékony, azóta pedig az EU legjobb gyakorlatává vált.

2024. április 29. 07:58
European flags in Brussels

Nyitókép: AFP/Jacek Kadaj

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, „A tények feltárása” címmel tíz részes cikksorozatot indított a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban a foglalkoztatás témáját járták körbe, a harmadikban a kereseteket, a negyedikben a GDP-t vették górcső alá, az ötödikben a szegénységet, a hatodikban a családtámogatási rendszert, a hetedikben pedig a hazai demográfiai helyzetet.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerzők a nyolcadik részben a magyar adórendszert elemezték. Kiemelték, hogy 2010-től a magyar kormány teljesen megváltoztatta az adózás korábbi megközelítését. Ez a munkát terhelő adók jelentős csökkentését jelentette, így több pénz maradt a munkaadók és a munkavállalók számára, a fogyasztási adóbeszedés hatékonyságának óriási javulását, valamint az EU legvonzóbb társasági adókulcsát.

Leszögezték,

„2010 előtt Magyarország adórendszere nem volt hatékony”,

ugyanis az adóhatóságok az összes fizetendő adó legfeljebb egyötödét tudták csak beszedni, a munkát terhelő adók olyan magasak voltak, hogy a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt arra ösztönözték, hogy ne valljanak be minden jövedelmet, azaz illegálisan foglalkoztassanak.

Kiemelték, hogy az adózás megközelítésbéli változása azt jelentette, hogy még az Európai Bizottság jelentése szerint is Magyarország 2013 óta kiemelkedő mértékben csökkentette az adórést, amivel sikertörténet lett a tagállamok között. „A 17,2 százalékpontos javulásunk a negyedik legnagyobb Lengyelország, Szlovákia és Lettország után. A javulás még a Covid alatt sem állt meg, a legfrissebb, 2021-re vonatkozó adat szerint a be nem hajtott áfa-különbözet mindössze 4,4 százalékos”.

Forrás: Hungarian Conservative

Az adók kapcsán megemlítették azt is, hogy 2017-től Magyarországon egyszámjegyű, 9 százalékos társasági adókulcs van érvényben, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban, de a vállalatoknak iparűzési adót és innovációs járulékot is kell fizetniük.

Adóinnováció

A szerzők – Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, Nagy Kristóf és Varga Mátyás Zsolt – rámutattak, hogy a 2010 óta bevezetett adóügyi innovációk sokkal egyszerűbb, kevésbé bürokratikus és automatizált rendszert hoztak létre. „Például közel 5 millió adófizető számára az adóhivatal készíti el a digitális jövedelemadó-bevallási tervezetet, amelyet az adózónak csak jóvá kell hagynia. Ez az állam számára is sokkal olcsóbb”.

„2010-től a magyar kormány teljesen megváltoztatta a korábbi szemléletet az adózásra. Ez a munkát terhelő adók jelentős csökkentését jelentette, így több pénz maradt a munkaadók és a munkavállalók számára, a fogyasztási adóbeszedés hatékonyságának óriási javulását, valamint az EU legvonzóbb társasági adókulcsát. A kormány nem tervezi az adókulcsok emelését, de olyan újításokat fejleszt, amelyek egyszerűbbé, kevésbé adminisztratív jellegűvé és hatékonyabbá teszik az adózást mind az adóhatóság, mind az adófizetők számára. Joggal mondhatjuk, hogy Magyarország adóinnovációja mára az EU legjobb gyakorlatává vált.”

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. május 01. 06:23
Az EU-nak sikertörténet ,nekünk katasztrófa.Nincs gazdaságunk ,nincs hadseregünk.És NINCS FÜGGETLENSÉGÜNK! Tehát az EU és a nyugati világ kapcarongyai vagyunk .Azt tesznek velünk amit akarnak.
csapláros
2024. április 29. 14:11
A dolog pikantériája, hogy Magyarország 2001-ben a tomboló vadkapitalizmusban a 31. helyen, 2006-ban a korrupciós lista 41. (!) helyén állt, ez a gyurcsányi terror vége felé, 2009-ben a 47. helyre romlott, és onnan, a Fidesz hatalomra kerülésével, minél inkább meg akarták dönteni a forintot, és a kormányt, bármennyire is SIKERES volt az illiberális pénzügy és gazdaságpolitika, annál inkább csúsztunk lefelé a folyamatosan befektetésre ajánlott NEMZETKÖZI legalább 3 darab hitelminősítés, az Unió szerte szárnyaló, NÖVEKVŐ és ERŐSÖDŐ gazdaság és ezek következtében a növekvő adóbevételekkel sikeresen vett Covid és most a háborús válság közepette, immár a 77., oh Irgalom Anyja ne hagyj el, az Unió utolsó helyére, míg az Unióba igyekvő Ukrajna a tavalyi 116. helyéről a 104. helyre JAVÍTOTT, lehagyva a 2 évvel ezelőtti 136. sorrendről a 141. helyre rontó Oroszországot !!!! Mindeközben bár nem vagyunk tagjai az Eu-i Ügyészségnek, velük, annak vezetője szerint, az együttműködésük PÉLDASZERŰ !!!
csapláros
2024. április 29. 13:39
Uztucsapláros 2024. április 29. 11:51 ..."Nem telik semmire, ezert van államháztartási hiány. Ne verd már arra a nyálad, hogy lehúzzák a parasztot és még akkor is kölcsönökből kell élni."... Elmész a kurva anyádba, segghülye, baromarcú! NEKED nem telik semmire, bazdmeg! MI AZ, HOGY SEMMI???? Neked Európa LEGALACSONYABB rezsiköltsége SEMMI? Az, hogy MUNKAERŐHIÁNY van, vagyis annyit dolgozhatsz, amennyit nem bírsz, az SEMMI??? Hogy exponenciális (ha érted, hogy mi az) mértékben EMELKEDNEK a bérek, az SEMMI? Hogy kamatstop, és árstop az infláció ellen, az SEMMI??? Neked a vízágyú, a sünözés, a könnygázozás, a létszám stop, a bérbefagyasztás, az ADÓNÖVELÉSEK, az elbocsájtások, a gatyádat lehúzó rezsi költségek, stb. stb. a VALAMI??? Ja, meg a szar egészségügy külön, vizit díja???
istvanpeter
2024. április 29. 11:02
De az Unió nem egy lóversenyt szervező vállalkozás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!