Egyre több Magyar Hírlapot rendelnek a kerületek

2012. július 12. 14:36

A Magyar Narancs utánajárt, hogy az egyes budapesti kerületek Magyar Hírlap-megrendelései hogyan változtak az elmúlt években, és levonta a következtetést: kerületi közpénzekből dobják meg a „jobbszélre pozicionálható lap” bevételét.

2012. július 12. 14:36

A Magyar Narancs felmérése szerint a legtöbb kerület nagyjából ugyanannyi példányt rendel a Magyar Hírlapból, mint eddig; ezek a kerületek egyébként is nagyjából egyenlő arányban fizetnek elő a jobb- és baloldali lapokra. A lap azonban listát készített azokról a kerületekről, amelyeknél az előfizetett példányszám jelentősen emelkedett.

A Magyar Narancs külön kiemeli a Papcsák Ferenc vezette Zuglót, amely nem árulja el a rendelési mennyiséget, épp ezért a lap ezt extrém magasra becsüli. A felmérés fekete báránya a XV. kerület lett, amely arra vetemedett, hogy Népszavát egyáltalán ne, a Népszabadságot pedig csak két példányban rendeljen, emellett viszont a temérdek Magyar Hírlapból még az iskolák, a közösségi ház, és a múzeumok is részesülnek. A polgármester szerint ezt a rendelési mennyiséget az igények indokolják.

A Mancs konklúziója szerint a „jobbszélre pozicionálható” napilapot kerületi közpénzekből támogatják.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2012. július 16. 16:43
hát fiúk, fordult a kocka, ez van a böszme meg eccerűen megtiltotta, hogy nemzetet vagy hírlapot rendeljenek a kormányzati szervek, állami tulajdonú cégek
Julismama2
2012. július 16. 16:43
Hasznosabb lett volna ha előfizetőket próbál szerezni a Narancs, nem más lapok rendelt példányszámait fürkészi.
Julismama2
2012. július 16. 16:43
Én egész életemben arra vetemedtem, hogy nem vásároltam sem Népszavát sem Népszabit. Most akkor mi lesz? Szerintem nem vagyok nagyon egyedül. A kezdetek kezdetén olvastam Narancsot, de nagyon hamar leszoktam róla. Nem csak az útszéli stílusa miatt.
Nagy Levin
2012. július 16. 16:43
Kedves Szerkesztőség! Tisztességtelenség úgy beállítani a cikket, mintha az fájt volna nekem, hogy miért nem vesznek a kerületi önkormányzatok több Népszavát és Népszabadságot. A két baloldali napilap szimplán kontrollnak kellett. Ha ezekből is tengernyit rendeltek volna az önkormányzatok (elfelejtették megemlíteni, hogy a XV. kerületben például tavaly a második félévben 77 példányt naponta), akkor szimplán feleslegesen szórnák a közpénzt, így viszont nyilvánvaló, hogy tudatosan a jobbos sajtó támogatására költik. Holott a jobbos és a balos sajtót egyaránt tartsák el a támogatói és/vagy a vásárlói. Vagy ha nem, ha úgy gondoljuk, hogy a bal ás jobboldali nyilvánosság is egyaránt érték és létezésük közérdek, akkor viszont tartsuk el adófizetői pénzből mindkettőt. Ez a két megvitatható lehetőség áll a döntéshozók előtt, a harmadik viszont nem valamilyen (mindig vitatható) politikai elképzelés, hanem disznóság és a Heti Válasz, a Demokrata valamint a Magyar Hírlap együttes támogatása azt mutatja, hogy nem is jelentéktelen összegű - és ezek még csak a budapesti kerületi önkormányzatok. Továbbá nem olvasott elég figyelmesen az, aki ezt az összefoglalót írta, ugyanis nem a Narancs becsült extrém magas példányszámokat Zuglóban, hanem a Népszabadság még tavaly,ezt az adatot vettük át a forrás világos megjelölésével. Ez úgy jött ki különben nekik, hogy feltételezték, hogy a tavaly Magyar Nemzet és Magyar Hírlap-előfizetésre költött 10 és fél millió zuglói forint nagyjából fele-fel arányban oszlott meg a két lap között. Ezek után a Narancsot vádolni szándékos rosszindulattal, minden alap nélküli, gonosz szándékú túlbecsüléssel, nem vall túl elmélyült olvasásra. Furcsa ez attól az orgánumtól, amelyik a Klubrádiót tisztességesen védő jegyzetében (http://mandiner.blog.hu/2012/03/14/klubradio_ugy_hadd_szoljon) nem mulaszt el beszólni nagyjából ugyanannyi közpénz miatt, amennyit most a Magyar Hírlap kaszált a tavalyi év második félévétől. De szerintem is magától értetődő nem azon meglepődni, hogy az ovikba közpénzen kell járnia a Magyar Hírlapnak. A kommentelőknek az az érvelése pedig, hogy most mi vagyunk soron és kész, egyrészt azt sejteti, hogy nem azzal van bajuk, ha pártcélokra mennek közpénzek, hanem azzal, ha nem az ő pártjuk céljaira. Ráadásul azt is feltételezik, hogy én is így vagyok ezzel. Pedig nem. És azt is feltételezik, hogy mindez nem is lehet másként. Pedig de.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!