Hende: Új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés

2012. szeptember 21. 18:38

Új lendületet nyert a magyar-amerikai együttműködés - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kormany.hu-nak adott pénteki interjújában.

2012. szeptember 21. 18:38

A miniszter a múlt heti washingtoni látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy Leon Panetta, az Amerikai Egyesült Államok védelmi tárcájának vezetője elismerését fejezte ki Magyarország régóta tartó afganisztáni szerepvállalásáért a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) keretében.

Nagy elismerést vált ki amerikai kormányzati és katonai körökben egyaránt, hogy miközben a legtöbb NATO-tagállam csökkenti afganisztáni jelenlétét, addig a Magyar Honvédség - új feladatot vállalva - jelentősen megemeli az Afganisztánban szolgáló katonalétszámot” - mondta Hende Csaba. Hozzáfűzte: az is „figyelmet vált ki”, hogy sok ország a NATO tagállamai közül csökkenti a védelmi költségvetését, míg a magyar kormány 2016-ig - nominálisan - szinten tartja, majd 2022-ig, évente a GDP-hez mérten, 0,1 százalékkal emeli azt.

Új lendületet nyert az együttműködés, az a katonai és biztonságpolitikai együttműködés, amely már eddig is az amerikai-magyar kapcsolatok zászlóshajója volt” hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy ezt a lendületet szeretné kamatoztatni, ezért a közeljövőben a NATO európai főparancsnokságán is látogatást tesz. A miniszter az új nemzeti katonai stratégiával kapcsolatban kérdésre azt közölte, hogy több tényező is indokolta egy új dokumentum elkészítését: a gazdasági világválság mellett ilyen tényezők a „kibertérben fenyegető veszélyek” is.

Az utóbbinak - szerep hárul a honvédségre, illetve a NATO-ra. Hende Csaba pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elkészült az új nemzeti katonai stratégia. A tárca vezetője elmondta, az új dokumentumban stratégiai céllá tették a „Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását”, a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását.

Rámutatott, hogy a hosszú távú események kiszámíthatatlansága felértékeli a haderő szerepét, ezért is szükséges annak fejlesztése. A Magyar Honvédség jelenlegi állapota Hende Csaba szerint vegyes képet mutat: korlátozott anyagi mozgástér, elavult, kifutó haditechnika, ugyanakkor egyre több a nemzetközi tapasztalattal rendelkező katona. A fentiek figyelembevételével „ambiciózus, ugyanakkor reális hosszú távú cél a korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakítása, amelyet egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki” – hangsúlyozta. Mindehhez középtávon szükség van a honvédség képességeinek megőrzésére és egy fenntartható fejlődési pályán való elindítására – mon.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birkakaka
2012. szeptember 22. 09:24
„Nagy elismerést vált ki amerikai kormányzati és katonai körökben egyaránt, hogy miközben a legtöbb NATO-tagállam csökkenti afganisztáni jelenlétét, addig a Magyar Honvédség - Az ilyen népek mint mi megérdemeltük és megérdemeljük a megszállást elnyomást!Nem tanultunk az orosz elnyomásból semmit.Vagy ha igen akkor azt most éreztetjük egy más nemzet népével! Hende hülye Orbánnal egyetemben.
HSL
2012. szeptember 21. 23:47
a kedves vezér túlélése érdekében fokozzák az ágyútölteléket a don kanyarban hátha így kicsit jobban elnézik a közjogi ámokfutását a kiafaszom tamásméliák
székely
2012. szeptember 21. 21:18
Hiszem, ha Obama fogadja a baltás pávatáncost. ( A magyarok Romney-re szavazzanak mondta a bölcs vezér )
FOB
2012. szeptember 21. 20:28
A NATO-ban elvárt GDP 2 % helyett 2012-ben Mo-n 0.7 % tesznek ki a honvédelmi kiadások. Harmadát az elvártnak! Jövőre akár csökkenhet is a GDP + a megugró infláció hatására hiába növelik 0.1 %-kal, nominálisan kevesebb lesz, mint az idei. Szóval Hende csak ne verje a mellét, hanem kérjen csak fegyvert, lőszert, éjjellátókat, MRAP-eket, és US kiképzésre lehetőséget katonáinknak. Annak legalább látszatja van. Amennyiben a 8000 önkéntes tartalékos kiképzését és felszerelését is ebből finanszírozzák, akkor meg már tényleg nevetséges ez a bejelentés. (Nem mintha így nem lenne az.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!