Andor az EU-szabályok betartására szólította fel Londont

2012. október 11. 13:36

Az Európai Unió alapelveinek betartására szólította fel a brit kormányt csütörtökön Londonban megjelent nyilatkozatában a szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős uniós biztos.

2012. október 11. 13:36

Andor László szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős uniós biztos az unión belüli szabad munkaerő-áramlással kapcsolatos, nemrégiben hangoztatott brit felülvizsgálati szándékokra reagálva a Financial Timesnak kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy a Nagy-Britanniába érkező munkavállalók kiszorítanák a hazai munkapiacról a brit dolgozókat. Andor László szerint Nagy-Britanniának óriási előnye származik az EU egységes piacából, és a nagyon sikeres nyári londoni olimpiai játékokat sem lehetett volna megrendezni a többi EU-tagállamból érkezett számos munkavállaló hozzájárulása nélkül. Hozzátette: az Európai Bizottság jogi lépéseket is tervez Nagy-Britannia ellen, ha a brit kormány nem vonja vissza azt a diszkriminatív intézkedést, amelynek alapján a törvényesen Nagy-Britanniában élő és ott adót fizető EU-állampolgárokat külön tesztnek vetik alá, mielőtt jogosulttá válnának a nekik járó szociális juttatásokra.

Andor szerint Brüsszel az EU-ellenes retorika egyértelmű erősödését érzékeli Nagy-Britanniában, és ez „aggodalom forrása”. Az EU-biztos a londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva közölte: személyesen amiatt is aggasztja a jelenség, mert ez a retorika akadályozhatja annak megértését, hogy a folyamat milyen kockázatokat jelenthet Nagy-Britannia számára. Andor László csütörtökön idézett nyilatkozatának előzményeként Theresa May brit belügyminiszter a hétvégén közölte, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt az EU-tagállamokból érkezők szabad beutazásának felülvizsgálatát fontolgatja. Theresa May a The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak kijelentette: attól tart, hogy az EU-bővítésnek és az akadálytalan utazási szabadságnak nagyarányú gazdasági migráció lesz a következménye. Hozzátette: felkérte William Hague külügyminisztert arra, hogy az unión belüli szabad utazás is legyen része annak a stratégiai felülvizsgálatnak, amelyet a brit kormány tervez Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyának meghatározására.

A brit belügyminiszter nem nevezte meg azokat az EU-tagállamokat, amelyeket a szabad beutazás esetleges brit felülvizsgálata érinthet. A The Sunday Times által név nélkül idézett más kormányzati források szerint ugyanakkor Románia és Bulgária ebbe az országcsoportba tartozna. David Cameron brit miniszterelnök a BBC televízió hétvégi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy egyetért a belügyminiszter által megfogalmazottakkal. Cameron a BBC-interjúban közölte: hisz az európai egységes piacban és az utazási szabadságban, ám nemrégiben meglátogatott két nagy-britanniai gyárat, és feltette azt a kérdést, hogy mekkora a más EU-tagállamokból érkezett munkavállalók aránya a két üzemben. Az egyikben azt válaszolták, hogy 50 százalék, a másikban azt, hogy 60 százalék, „miközben a mi országunkban oly sok a munkanélküli”. Cameron már korábban több ízben kijelentette, hogy ha a 2004-es EU-bővítés idején a konzervatívok lettek volna kormányon, az akkori munkáspárti kormánnyal ellentétben korlátozták volna a munkaerő-beáramlást az újonnan EU-taggá vált közép- és kelet-európai országokból.

A Konzervatív Párt részéről azonban most hangzott el első ízben és legmagasabb politikai szinten az az igény, hogy az unión belüli szabad utazás és munkaerő-áramlás teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birkakaka
2012. október 11. 19:39
Két viszki között jót röhögnek ezen a macskajancsin!Ahogy tojnak az eu ra is.
tetigi
2012. október 11. 14:51
Első nyugati utamon, 1982-ben megkérdeztem egy brit professzort, hogy a „splendid isolation”, amire oly büszkék voltak 100 éven keresztül, hogyan fér össze náluk az EU-tagsággal, mire azt mondta a derék prof: Oh, dear Mr., nem vesszük mi komolyan az EU-t, csak úgy teszünk, mert az üzletileg előnyös!
kaktuszvirág
2012. október 11. 14:17
Ha Anglia lehúzza a rolót,akkor az EU is hamarosan bezárhat!
nybo
2012. október 11. 14:03
gondolom,Cameron most összeröttyintette magát, hogy egy Andor megszidta :))) sz.rnak az angolok az EU-ra, és igazuk is van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!