Válaszoltak Roubiniék Matolcsyék közleményére

2013. január 15. 10:09

Nouriel Roubini elemzőcége a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtti közleményére adott válaszában úgy fogalmazott, a magyar jegybankelnök váltásával kapcsolatos fejlemények miatt esett a forint árfolyama.

2013. január 15. 10:09

Visszautasította a Roubini Global Economics a Nemzetgazdasági Minisztérium spekulációra vonatkozó vádját – derül ki a Portfolio cikkéből.

Hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezte, nem Matolcsy György múlt csütörtöki, a Heti Válaszban megjelent publicisztikája okozta a forint gyengülését, sokkal inkább „a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzőjének” legutóbbi, forinttal kapcsolatos ajánlása.

Jelena Vukotic válaszában azt írta, valószínűsíthetően a jegybankelnök-váltással kapcsolatos fejlemények állhattak a gyengülés mögött. Ugyanakkor olvasták Matolcsy említett írását is, és véleményük szerint a cikk jelentősen hozzájárult a forint eséséhez.

Az RGE régióért felelős közgazdásza azt állította, a cikkben olvasottakat, miszerint a forintot az infláció leszorítása érdekében erősebb szinten tartó gazdaságpolitika megbukott, úgy értelmezhette a piac, hogy azt a leendő jegybankelnök írta, és ez járulhatott hozzá a forint árfolyamának zuhanásához.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2013. január 15. 15:30
Egy dolgot egészen biztosan elért Matolcsy, jelesül azt, hogy a Roubini cég Magyarorszáh kilátásairól szóló meglehetősen borús elemzésének tézisei egy viszonylag szűk körű fizetős hírlevél heyett most az egyik legolvasottabb gazdasági újságban széles körben elérhetővé váltak. Megjegyzem, a Matolcsy leendő bankelnökségéről szóló híreszteléseket irtó egyszerű leállítani: - meg kell mondani, hogy Matolcs nem lesz MNB elnök, - nem kell Matocsynak olyan nyilatkozatot tennie, amelyben elmondja, hogy miképpen fog az MNB elnökváltás után politizálni, ami után azonnal, Roubini-hírlevél nélkül még aznap 297-re iszonyodott el órákon belül az árfolyam.
liberálzöld.
2013. január 15. 12:30
" a forintot az infláció leszorítása érdekében erősebb szinten tartó gazdaságpolitika megbukott" Köszönjük Gyurika, erről ennyit. És igazán megható, ahogy segítetek a deizahiteleseken. A qrva anyját Orbánnak, Matolcsynak, az összes Fideszesnek és mindekinek, aki ennek a trágya bandának 2/3-t szavazott.
Übermayer
2013. január 15. 12:09
a baloldali mantrát már ismerjük: ha gyengül a forint, azt biztos hogy Matolcsy balmazújvárosi lakossági fórumán elhangozottak váltották ki, ha erősödik, az csak a kedvező nemzetközi környezetnek köszönhető. :) egyébként ma mitől erősödött vissza a forint (293 most)? milyen fejlemény történt?
gereb6
2013. január 15. 12:08
Részlet a Wikipédiából: "Isztambulban született (t.i. Roubini), szülei iráni zsidók voltak, két éves korában családjával Tel-Avivba költözött, majd később Olaszországba, ahol főiskoláját végezte. Ezután az USA-ban Nemzetközi Közgazdaságtanból a Harvard Egyetemen tette le doktorátusát. Folyékonyan beszél angolul, olaszul, héberül és perzsául." "1973-ban érettségizett (t.i. Matolcsy) a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára. Itt szerzett 1977-ben közgazdászdiplomát. 1981-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. Diplomájának megszerzése után egy évig az Iparszervezési Intézet munkatársa, majd 1981-ig a Pénzügyminisztérium ipari főosztálya, illetve 1985-ig a miniszteri titkárság főelőadója, majd osztályvezetője volt. Ezt követően 1990-ig a Pénzügykutató Intézet (1987-től részvénytársaság) munkatársa, majd tudományos főmunkatársa. Rövid kormányzati kitérő után 1991 januárja és szeptembere között a Privatizációs Kutatóintézet igazgatója volt, ezt követően a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgató-helyettese lett. 1994-ben rövid ideig a bank egyik igazgatója volt. 1995 és 1998 között a Tulajdon Alapítvány Privatizációs Kutatóintézet igazgatója. 1998 és 1999 között, illetve 2002-től a Növekedéskutató Intézet igazgatója. Az MSZMP tagja volt."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!