FT: Kötelezné az EU-tagállamokat az adóelkerülés elleni fellépésre Brüsszel

2013. május 06. 12:23

A Financial Times szerint az EU a 27 tagállam mindegyikét kötelezné az egyéni befektetési jövedelmekről és tőkenyereségekről szóló bizalmas adatok kiszolgáltatására.

2013. május 06. 12:23

Az Európai Unió a 27 tagállam mindegyikét kötelezné az egyéni befektetési jövedelmekről és tőkenyereségekről szóló bizalmas adatok kiszolgáltatására a vagyonos befektetők adóelkerülése elleni erőteljesebb fellépés jegyében - írta a hétfői Financial Times. Az öt legnagyobb EU-gazdaság - Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország - nemrégiben már egyezségre jutott egy ilyen jellegű információcseréről, ám a szabály kiterjesztése az unió egészére lehetővé tenné olyan kis tagállamok bevonását is, mint Luxemburg vagy Írország, amelyekben a legnagyobb európai befektetési alapok be vannak jegyezve - áll a londoni gazdasági napilap írásában.

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja a Financial Timesnak elmondta: hónapokon belül előterjeszti reformjavaslatát, amely a tagállamok adóhatóságait a tőkenyereséggel, az osztalékokkal és a jogdíjakkal kapcsolatos banki adatok automatikus megosztására kötelezné.

Semeta kijelentette: bízik abban, hogy a Franciaországban és Németországban kirobbant legutóbbi adóbotrányok megteremtették a politikai akaratot „azok leleplezésére, akik a titkolózást elősegítő törvények mögé húzódva rejtegetik jövedelmüket”. Az adóügyi biztos szerint a politikai helyzet változása lehetővé teszi, hogy a tagállamok által kezdetben vártnál sokkal gyorsabban megvalósuljon a teljes körű automatikus adatcsere. Hozzátette: stábja „keményen dolgozik” a javaslat „ütemes előkészítésén”.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tributum
2013. május 06. 14:47
- Brüsszel feltalálta (volna?) a langyos vizet!?
Fahrenheit 451
2013. május 06. 13:13
Ez nem lesz könnyű a fidesz által az utóbbi 3 évben bevezetett világrekorder 27%-os ÁFA és a 28 új adónem tekintetében: Bankadó Energetikai különadó Kereskedelmi láncok különadója Távközlési- és telekommunikációs különadó Végkielégítések 98%-os különadója Népegészségügyi termékadó (chipsadó) Kommersz szeszek büntetőadója Külföldi rendszámú autók adója Játékgép adó Dízel adó Energiaellátók jövedelemadójának fenntartása Baleseti adó Burkolt ingatlanadó önkormányzati szinten Ingatlanspekulációs adó Kamarai regisztrációs hozzájárulás Szociális hozzájárulási adó Nyugdíjadó Online szerencsejáték adó Pornóadó Igazgatási szolgáltatási pótdíj Katasztrófavédelmi hozzájárulás Pénzügyi tranzakciós illeték Egységes biztosítási adó Távközlési szolgáltatási adó (mobiladó) Fordított általános forgalmazási adó a mezőgazdaságban E-útdíj emelt szintű indítása Személyforgalmi behajtási díj ("dugódíj") Élelmiszerlánc-felügyeleti díj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!