Matolcsy: Egészséges a magyar növekedés

2013. május 16. 12:22

A jegybankelnök szerint a magyar növekedés azért egészséges szerkezetű, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad.

2013. május 16. 12:22

Az első negyedévben láthatóvá vált gazdasági növekedés különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Matolcsy György az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán arról is beszélt, hogy a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére. A jegybankelnök szerint a magyar növekedés azért egészséges, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad. A magyar növekedés, ha egy hajszállal is, de jobb a régiós társakénál – mondta, hozzátéve, hogy az a gazdaságpolitika által meghatározott kitörési pontokra összpontosul, és alacsony inflációs környezetben valósul meg. Az exportot ösztönző, 290 forintos euróárfolyamszint nem okozott inflációs sokkot Magyarországon – mondta a jegybankelnök.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán ismertetett előzetes adatai szerint a magyar bruttó hazai termék az első negyedévben a negyedik negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt, míg az éves visszaesés üteme 1,7 százalékról 0,9 százalékra mérséklődött. Matolcsy György szerint a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében szükség van a jegybank segítségére, továbbá a kkv-szektor, a magyar hitelintézeti szektor, az önkormányzatok, az egyetemek, a kormány, a befektetők és a jegybank szövetségére. A jegybankelnök előadásában hangsúlyozta, a kormány és az új jegybanki vezetés hisz a növekedésben, a reálgazdaságban, az iparban, és az ipar, a reálgazdaság és a tudás szövetségében. Egyben megerősítette abbéli meggyőződését, hogy Magyarországon fenntartható gazdasági növekedési fordulatra van szükség.

Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, így lehetőség van arra, hogy a jegybank támogassa a növekedés beindítását. Balog Ádám, az MNB alelnöke az üzletemberekből, egyetemi oktatókból és hallgatókból álló közönségnek ismertette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit. Arra a kérdésre, hogy várható-e a jegybanki növekedési hitelprogram folytatása, közölte: az MNB vezetése folyamatosan értékeli a programot és szeptemberben egy alapos értékelést terjeszt a monetáris tanács elé. „Komolyan gondolkozunk azon, hogy hogyan lehetne (...) folytatni ezt a programot” – tette hozzá. Az MNB első alkalommal tartott szakmai konzultációt a növekedési hitelprogramról, illetve monetáris politikájáról. A négy állomásból álló sorozat következő helyszíne – pénteken – Balatonfüreden lesz. Később Siófokon és Debrecenben tart konzultációt a jegybank vezetése.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trabantkombi
2013. május 16. 18:46
Milyen növekedés, te bandzsa ügynök szoponc? Ez csökkenés, te hazug genny!!! A hazugság az, ami a felcsúti dagadt kisztitkár gyökér bolsevik kormánya alatt növekszik. Ja, meg az elszegényedés, a kiábrándultság,a bizonytalanság, a korrupció, a mutyi, a rablás, stb, stb. Mocskos hazaáruló geci patkányok!!! 2014!!!!
becike4
2013. május 16. 14:59
Ja,csak te vagy beteg,Marty Feldman.
ördöngös pepecselés
2013. május 16. 13:36
"a tavalyi katasztrofális gazdasági teljesítményt nem felül-, hanem alulmúlni lett volna igazi szenzáció" aki a kákán csomót keres az libapásztor
G. Pantyelejevics
2013. május 16. 13:24
két kérdésre szeretnék választ: 1. számvitel szemlélettel bemutatni, miben rejlik az a több, aminek itt örül a narinép. eszköz, forrás oldalról, mivel nagy a pálya, mondjuk 100milliárdos megközelítésben. 2. közgazdaságtan oldalról közelítve bemutatni, milyen tartós hatások érvényesülése hozhat pluszokat. itt közbevetném, hogy ellentétes irányú véleményemben hangsúlyos szerepet kap a formális állam jelentős gyengülése, az immár szinte teljeskörűen informális döntési mechanizmus. ennek hatásait feltétlen kérném beleszámolni. esetleges vitatására külön bejegyzésben hajlandó vagyok. bár a trafikmutyival szerintem elég kemény lenne belemenni véleményem tagadásába. hajrá! nem érdekelnek a buta panelek. nem érdekel zsidózás, libsizés, komcsizás, Gyurcsányozás, személyeskedés, hülyézés. a fenti két szempont alapján várok egy értő bejegyzést. valakit, aki esetleg mer és tud is vitázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!