Ab: Nincs olyan, hogy méltányolható közérdek

2014. március 04. 18:56

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Ptk. közszereplők bírálhatóságáról szóló rendelkezésének azon részét, amely a méltányolható közérdekhez fűzte a közszereplők bírálhatóságát. Az Ab szerint ez sértette a szólásszabadságot, azonban megadták azokat a kereteket is, amiben már védeni kell a közszereplők emberi méltóságát.

2014. március 04. 18:56

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezését, amely méltányolható közérdekhez köti a közszereplők bírálhatóságát. Az Ab szerint sérti az alaptörvényben rögzített szólás- és sajtószabadságot, hogy az új Ptk. a közügyek vitatásakor a közéleti szereplők szélesebb körű bírálhatóságát „méltányolható közérdek” igazolásához köti, ezért ezt a törvényi feltételt a testület megsemmisítette. Így az új Ptk. már e feltétel nélkül lép hatályba. 

Az Ab hétfői határozatának indokolásában megadta azokat a kereteket is, amelyek között már a közszereplők emberi méltóságát is védelem illeti meg a szólás- és sajtószabadsággal szemben. Az új Ptk. három, együttes feltételt támasztott a közszereplők bírálhatósága kapcsán, e szerint a közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, valamint az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja. 

Az Ab határozatában leszögezte: a szabad társadalmi vita kiemelkedő jelentőségű alkotmányos érdek. Nincs szükség további „közérdek” igazolására ahhoz, hogy a közszereplők bírálata másoknál lényegesen szélesebb körben legyen lehetséges, ez a feltétel indokolatlanul szűkítené a véleménynyilvánítás szabadságát. A jogalkalmazónak ugyan mérlegelési lehetőséggel kell bírnia a szólásszabadság és a közéleti szereplők személyiségi jogai közti ütközés feloldásánál, azonban a „szükséges és arányos mértékben”, illetve „az emberi méltóság sérelme nélkül” fordulatok minden lényeges szempont érvényesítésére lehetőséget nyújtanak. E jogalkalmazói mérlegelés kapcsán az Ab határozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy a fokozott alkotmányos védelem alatt álló közéleti véleményszabadság fókuszában elsősorban maguk a közügyek, nem pedig a közszereplők állnak. Emiatt a személyiségvédelem korlátozottsága minden közszereplésre vállalkozó személynél fennáll, nem csupán azoknál, akik hivatásuknál fogva közszereplők.

Az Ab szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a megszólalással érintett személy státuszát. A közhatalmat gyakorlók és a közszereplő politikusok esetében a személyiségvédelem korlátozottsága mindenki másnál szélesebb körben tekinthető „szükségesnek és arányosnak”. Az ő esetükben a közügyekkel összefüggésben megfogalmazott, értékítéletet kifejező véleménynyilvánítás főszabály szerint nem lehet alapja polgári jogi felelősségre vonásnak. Az Alkotmánybíróság szerint mindez nem jár az emberi méltóság védelmének kiüresedésével. A közhatalmat gyakorlókat és a közszereplő politikusokat is megilleti a személyiségvédelem, ha az értékítélet a személyüket nem a közügyek vitatása körében, nem közéleti tevékenységükkel, hanem magán- vagy családi életükkel kapcsolatban érinti. Továbbá indokolt lehet a polgári jogi felelősségre vonás akkor, ha a megfogalmazott vélemény az érintett személy emberi státusának teljes, nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadásaként az emberi méltóság korlátozhatatlan részébe ütközik – írja határozatában a 15 tagú testület.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bang Jensen
2014. március 05. 09:23
Végtelenül sajnálatos, hogy a kommentálók egyike sem vette a fáradtságot, hogy magát az AB határozatot elolvassa, (www.mkab.hu). 5 azaz öt különvéleményben a bírák elég meggyőzőn bizonyítják, hogy a határozat ellentétes az Alaptörvénnyel. A többségi határozat az AB régi sémáit rakta össze s mellőzte az Alaptörvényt, melyet bírálni lehet, de negligálni nem.
Brigadéros
2014. március 04. 22:04
Örülök, ha az AB nem engedi szűkíteni a szólásszabadságot... remélem, ez általános alapelv részükről és hasonlóképpen gondolkodnak, ha egy közismert történelmi tény tagadásának büntethetősége kerül szóba...
hátakkor
2014. március 04. 21:03
"Nincs olyan, hogy méltányolható közérdek" Létezik közérdek. Önmagában nem szeretem, mert igyekeznek arra hivatkozni ezek-azok. De van, hogy méltányolható is.
kjkj945
2014. március 04. 20:37
"" megadták azokat a kereteket is, amiben már védeni kell a közszereplők emberi méltóságát."" És ki, mi határozza meg mi az emberi méltóság??? """Nem történt inzultus! Schweitzer főrabbi cáfol…"" """"Mintha mondani akarna nekem valamit. Egész közel jött, és fennhangon kijelentette, hogy ’utálom a zsidókat’. Vagy: ’gyűlölöm’. Nem is emlékszem, melyik szót használta. "" UTÁLOM A KÖZSZEREPLŐKET, MEG A POLITIKUSOKAT!! Ja bocs ez sérti a ''''''méltóságukat'''''?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!