A kínai miniszterelnök szerint Közép-Kelet Európa az EU legjobban teljesítő régiója

2017. november 27. 15:34

A közép-kelet-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója – jelentette ki a kínai miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. Li Ko-csiang leszögezte: támogatja az európai integrációs folyamatokat.

2017. november 27. 15:34

Kína prosperáló Európát szeretne látni, támogatja az európai integrációs folyamatokat, és azoknak az államoknak a fejlődését is, amelyek uniós tagok kívánnak lenni – hangsúlyozta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hétfőn a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Li Ko-csiang elmondta: a közép-kelet-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója, amely átlagosan 3 százalékos GDP-bővülést mutatott fel. Ezt a jövőben a Kínával való együttműködés még jobban segítheti, mivel Kínában az idén az első háromnegyedévben 6,9 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye – jelezte. Kína arra törekszik, hogy még több árucikket, szolgáltatást importáljon a közép-kelet-európai térség államaiból, és segítse az infrastruktúra fejlesztését – mutatott rá a kínai miniszterelnök.

A kínai miniszterelnök kijelentette: Kína és a közép-kelet-európai országok között a kétoldalú kereskedelem jelentősen erősödött, az idén 14 százalékkal bővült. Az elmúlt öt év során a kínai befektetések a térségben megugrottak, majdnem kétszeresére nőttek, az idelátogató kínaiak száma majdnem háromszorosára emelkedett ez idő alatt. Kína és a közép-kelet-európai államok, illetve az egész világ számára is előnyös az együttműködés, amely segítheti a kereskedelem fejlődését és liberalizációját. Az együttműködésben minden ország egyenlő partnerként tekint a másik államra – hangoztatta Li Ko-csiang. A következő öt évben Kína 700 milliárd amerikai dollár befektetést kíván végrehajtani a világban, ehhez megfelelő valutatartalékokkal rendelkezik az ország – mutatott rá a kínai miniszterelnök.

Kína a következő években még szélesebbre tárja majd kapuit, közöttük a közép-kelet-európai államok számára. Kína arra törekszik, hogy kevesebb legyen a kereskedelmi többlete, ezért egyebek mellett a mezőgazdasági termékek behozatalát szeretné erősíteni ebből a térségből – mutatott rá a kínai miniszterelnök. Jelezte: Kína készen áll arra, hogy a térséggel az ipari kapacitások bővítésében is együttműködjön, egyebek mellett ipari parkok létrehozásában. Kiemelte, hogy a következő öt évben 5 ezer kínai állami ösztöndíjat ajánlanak fel a közép-kelet-európai államok hallgatóinak.

Bojko Boriszov, a következő Kína-Közép-Kelet-Európa csúcsot megrendező Bulgária miniszterelnöke kiemelte, hogy a jövő év első félévében Bulgária veszi át az EU soros elnökségét, melynek központi témája a Nyugat-Balkán helyzete és fejlesztése lesz. Bulgária ebben a vonatkozásban is nagy lehetőséget lát a 16+1 országok, azaz Kína és a közép-kelet-európai államok együttműködésében – mondta a bolgár miniszterelnök. A sajtótájékoztató előtt számos többoldalú megállapodást is aláírtak a tanácskozáson részt vevő országok, köztük a kereskedelem, a mezőgazdaság, az infrastruktúra fejlesztés terén.

(MTI)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2017. november 28. 03:06
Az nem semmi, hogy Kína nem Brüsszelben tárgyal Európával, hanem Budapesten. Jó kis pofon Junkeréknek, mégsem az ő reagálásuktól kell tartani. Inkább az a kérdés, hogy az amcsik mit fognak lépni? - Vajon még mindig megtehetik, hogy a kínaiakkal való barátkozásért simán likvidálják Orbánt?
Rumpelstilzchen
2017. november 27. 21:42
A német sajtó, persze a német kormány nevében , már elkezdte a fogát szívni. https://meta.tagesschau.de/id/129176/china-investiert-rund-drei-milliarden-in-osteuropa#comment-3228321 http://bit.ly/2iXDKHj
noMores
2017. november 27. 20:35
Mások azt mondják, sikerült a belgrádi vasúttal a magyar történelem egyik legnagyobb gazdasági bukását hozni, hisz csak 2500 év alatt térül meg. Na de ezek a balliberális hazaárulók, akik ezt mondják, nem veszik figyelembe, hogy Kínának mekkora kaput nyitunk az EU felé! Mi lehet, hogy semmit nem profitálunk belőle, na de milyen gyönyörű volt ma, hogy egyetlen autó sem volt Budapest belvárosában!
Akitlosz
2017. november 27. 19:58
"A kínai miniszterelnök szerint Közép-Kelet Európa az EU legjobban teljesítő régiója" Azért, mert a legelmaradottabb. Nem kicsit könnyebb 5-ről 6-ra jutni, mint 105-ről 106-ra jutni. Főleg, hogy nem is így számolják, hanem csak százalékban, ami eleve hamissá tesz minden összehasonlítást. 1-ről 2-re jutni az 100%-os fejlődés, míg 100-ról 101-re jutni 1%-os fejlődés. Pedig ugyan nem százszoros a különbség, hanem nincsen különbség, a fejlődés ugyanakkora.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!