Kezdődik a Kelenföldi felújítása

2020. május 12. 18:37

A százharminc éves épületbe kerülnek a Miniversum terepasztalai is.

2020. május 12. 18:37

Elindul a kelenföldi indóház megmentése – írja a Forbes.hu. Az egykori állomásból a Közlekedési Múzeum vasúti terepasztalait és modelljeit bemutató, kifejezetten családbarát kiállítóhely születik majd, emellett közösségi funkciót is kap majd a százharminc éves, pusztulóban lévő épület. A kormány százmillió forintot biztosít a felújításra.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta: „a Közlekedési Múzeum küldetésének érezte az épület megmentését, mely az egyik legrégebbi épített vasúti emlék Budapesten. A 130 éves épületben létrejövő új kiállítóhely és kulturális központ abban is segít majd, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül.”

A tervek szerint itt állítják majd ki az év elején megszűnt, korábban nagy sikerű Andrássy úti Miniversum Közlekedési Múzeum által megvásárolt egyes terepasztalait és modelljeit, így itt lesz látható többek között a Nyugati pályaudvar, a zuglói és győri vasútállomás kicsinyített mása is. Emellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének világhírű, 1:5 méretarányú vasúti modelljeinek egy részét is itt mutatják majd be. A nemzetközi ritkaságnak számító modellek között száz, sőt százötven évvel ezelőtt készült alkotások is vannak.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2020. május 13. 12:32
Kép a képben. A frissen kövezett út azt sugallja a kültér talán csinos. A megfakult vörös épületbe zöld, ragacsos ajtón jutunk be. Bal oldalán ablak gondozott, rácsozott, védett. Lám ide kívülről táplált energiával vezetékek futnak be a távolból. A vakolat ugyan még vörös de már fehérrel befoltozva. Vörösnek eme árnyalata már elfogyott amúgy is könnyen koszolódik mint látjuk, színét se tartja. De, nini vastag vakolat alól kilátszik, szorgos kezek rakodták apró téglákból verejtékes munkával. Alap még erős és ép, de jaj ledobja magáról múltja rárakódott penészes mázát. Ugyan, ugyan lehetne jelképe egy majd száz éves atmoszférának, dehogy ne legyen. Bontani, Bontani, Bontani.
Burmin
2020. május 13. 10:29
Kelenföldből egy Hauptbanhof-ot lehetett volna kialakítani, ha korábban gondolkodnak most meg mindenütt mehet az átszállás. Növelve ezzel is az utazók számát a fővárosi tömegközlekedésben, nem beszélve arról hogy mondjuk Sopron-Szeged vagy Debrecen direkt átszállás nélküli vonatokkal jobban lehetne szervezi a MÁV kocsikihasználtságát is. Ilyen a bécsi és a berlini Hauptbanhof.
duzur
2020. május 13. 08:48
Az a kép, maga a nosztalgikus varázs...
Drazsé
2020. május 12. 19:57
Már nagyon esedékes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!