Gulyás Gergely: a jelenlegi intézkedések nem elegendőek

2020. november 02. 20:20

A kormány kétnapos kormányülést tart a héten, ahol újabb szigorításról döntenek.

2020. november 02. 20:20
null

A kormány kétnapos kormányülést tart a héten, ahol újabb szigorításról döntenek, mert a járványterjedés miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában.

Arról nem árult el részleteket, hogy milyen szigorítások jöhetnek, de a miniszter a rádióműsorban elmondta, hogy a járványterjedés rendkívül felgyorsult az elmúlt két hónapban, és kérdésre válaszul elmondta, hogy vannak olyan vörös vonalak, amelyeket ha átlépünk, akkor szigorításra van szükség. Azt is mondta a miniszter, hogy az elmúlt hetekben az volt a prioritás, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl, miközben az ország működőkését nem állítjuk le. Szerinte ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell – számolt be a Portfolió.hu.

Arra nem válaszolt a miniszter, hogy milyen korlátozások jönnek, de elmondása szerint lényegesen nagyobb lesz a szigor.

Fontos intézkedés, hogy az iskolák nyitva maradjanak, mert az az ország működőképessége szempontjából fontos, az viszont elfogadhatatlan, ha a maszkviselés szabályát tömegesen nem tartják be – utalt itt a sporteseményekre. Ha ilyen előfordul, akkor ott akár zárt kapus mérkőzéseket, valamint egyéb büntetéseket is elrendelnek a klubra vonatkozóan. A miniszter elmondta, hogy a készülő intézkedések egyik fontos eleme a maszkviselés betartatásának további szigorítása lesz – számolt be a Portfolió. 

A miniszter elmondta továbbá, hogy a járvány a vakcina megérkezéséig tart, a beoltási terv kidolgozása pedig az operatív törzsnek feladata.

A vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező – mondta a miniszter. A vakcinabeszerzés Gulyás szerint hasonló mechanizmus szerint zajlik majd, mint tavasszal a lélegeztetőgépek beszerzése, versenyre lehet számítani az országok között. Kérdésre válaszul elmondta, hogy a nemzetközi szigorítások hatásait nyomon követi a kormány, így például arra jutott, hogy a Spanyolországban hozott szigorú intézkedések egyelőre nem tűnnek működőképesnek, az osztrák és szlovák esetszámok viszont csökkennek – a szlovák országos tesztelésről viszont azt mondta, hogy meg kell várni a hatásait.

A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére az a válasz a miniszter szerint, hogy aki dolgozni akar, az dolgozni tudjon – a legfontosabb, hogy megőrizzük a munkahelyeken, nem segélyezéssel kell válaszolni erre. Elmondása szerint nyárig kell kibírni a válsághelyzetet, mert utána a vakcina megszünteti a koronavírust. A jövő évi költségvetésben megteremtették a rugalmasságot a válságkezelésre, de nem lehet kizárni előre a költségvetés módosítását.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2020. november 15. 17:32
Jól van Gergő. 'Oszt mit kéne még tenni?
llnnhegyi
2020. november 03. 13:21
Óvatosnak,fegyelmezetteknek kell lennünk!
kunfia
2020. november 02. 22:31
Nézd csak,rájöttek!Szokás szerint késve. Nehéz volt,mi? Jelmondatuk: Lopjál még többet,és fogd rá a vírusra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!