Gondolt már arra, hogy a Dunán lakjon? Mutatjuk, mennyibe kerülne egy lakás a vízen

2023. május 12. 10:11

Lakóhajó, úszóház – azt gondolnánk, hogy ez csak egy amszterdami különlegesség, pedig Magyarországon is egyre több eladó lakóhajóval, valamint úszóházbérlést és -építést kínáló céggel lehet találkozni. Így akár a Duna-part is otthonunkká válhat Budapesten.

2023. május 12. 10:11
null
Helmeczi Zoltán

Az akár még a dunai lakhatást is lehetővé tevő lakóhajókra és úszóházakra az elmúlt években egyre többen kíváncsiak a „szárazföldi” ingatlanárak elszállása miatt. Első gondolatra ugyanis jó és mókás alternatívának tűnhet például a Duna-parton vagy a Tisza-parton lakni, persze a tervezéstől az engedélyeken át a lakcím beszerzéséig megannyi kihívással kell szembenézni.

Úszóházak, lakóhajók Amszterdamban. Fotó: MTVA/Bizományosi/Balaton József
Úszóházak, lakóhajók Amszterdamban. Fotó: MTVA/Bizományosi/Balaton József
Lehet a Dunán lakni?

Az közismert, hogy a csatornáiról is híres Amszterdamban hosszú időre visszanyúló hagyományuk van a lakóhajóknak. A holland városban egy ház a vízen gyakorlatilag olyannyira hozzátartozik a szárazföld és a víz találkozásának látképéhez, mint Budapesten a rakpart. Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár ez a fajta életvitel, pedig némi kutakodás után több olyan hirdetésre és cégre is rá lehet bukkanni, amely úszóházakat kínál.

Idehaza az efféle létesítményeket nem az ingatlanokat, hanem a járműveket közvetítő portálokon érdemes keresni, az egyik legnagyobb ilyen honlapon például most is majdnem két tucat ilyesfajta „építmény” keresi új gazdáját. Az úszóházárak ugyanakkor igen széles skálán mozognak.

Egy a budapesti Duna-parton horgonyzó ilyen úszómű például alig valamivel több mint 10 millió forintért keres új tulajdonost.

Az érvényes lajstromszámmal rendelkező, 8 személyes lakóhajót horgászoknak és nyaralóknak egyaránt ajánlják.

Úszóházak a Dunán

Aki inkább maga venné kézbe az úszóháza kialakítását, annak jó választás lehet az a 210 négyzetméteres, 1964-es úszómű, amely a Hajógyári-szigetnél áll, és bár jelenleg igencsak lerobbant állapotban van, sok lehet lehetőséget rejt magában, akár kikötő pontonnak vagy dunai étteremnek is kiváló lehet.

Ha a felújítással már nem szeretne valaki bajlódni, az is találhat magának eladó úszóházat. Az egyik ilyen, bruttó 63 millió forintért kínált „ingó ingatlan” abszolút a luxust képviseli, nem véletlenül nevezi „álomotthonnak” a hirdető. Ebbe már tényleg csak beköltözni kell.

A hahohajo.hu szakmai oldal azt javasolja, hogy ha valaki úszóházvásárlás mellett dönt, először válassza ki a kikötőt, majd keressen egy hajómérnököt, aki megtervezi számára a pontont a felépítménnyel együtt. Ezt követi a ponton gyártása – vagy a kész létesítmény megvásárlása –, majd jöhet a tervek benyújtása, a parti szemle, a ház ráépítése a pontonra, végül a lajstromszám kiadása.

Dunai hajóbérlés, bulihajók a Dunán

Aki a dunai lakhatást nem is vállalná be, de azért a „vízi kalandokról” nem szívesen mondana le, annak sem kell csüggednie, dunai hajóbérlésre, hajókirándulásra vagy éppen bulihajózásra mindenki számára adott a lehetőség.

Egy budapesti hajóbérlésre szakosodott cég például óránként 290 euróért ad kölcsönbe jachtot

baráti, illetve családi összejövetelekhez, városnézéshez, üzleti megbeszélésekhez vagy egyszerűen egy fényűző dunai szórakozáshoz, vacsorához.

S ha már mulatozás, a Duna-parti szórakozásra és a vízen tartott rendezvényekre – a kínálat alapján – láthatóan igen nagy igény mutatkozik. A legnagyobb múlttal rendelkező magyar személyhajózási vállalatnál, a Mahartnál is megtalálható a rendezvényhajó-bérlés lehetősége, legyen szó akár esküvőkről, bankettekről vagy bármely más típusú magánrendezvényről, sőt hajóbérlésre Visegrádon is van lehetőség a Mahartnál.

Nyitókép: lakóhajók Amszterdam több száz csatornájának egyikében. MTVA/Bizományosi: Balaton József 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2023. május 12. 12:35
Az egész Alföldet csatornákkal, tórendszerekkel lehetne behálózni, mert az öntözés miatt amúgy is szükséges a vizek megtartása. Erre egész ágazatok épülhetnének, vízparti ingatlanokkal, hajóépítéssel, haltenyésztéssel, vízi sportokkal. Hatalmas vonzerő lehetne.
masikhozzaszolo
2023. május 12. 12:31
Nyilván csatornadíjat minden házra egy Dunányit számláznak. Van kertkapcsolattal is? Margitsziget mellett? Panoráma kilátással? Ja, az olajfúrótorony.
KBA98
2023. május 12. 12:00
aztán mikor jön a nagy dunai ár, akkor hol lesz a ház?
Vakfolt
2023. május 12. 11:27
Ha már vizen kéne lakni, akkor inkább olyanon, amiben úszni is lehet, ki a faszom akar a szennyvíz tetején élni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!