Sorosék döntése nem befolyásolja a CEU budapesti részlegét, továbbra is itt maradnak

2023. augusztus 15. 10:31

A Nyílt Társadalom Alapítványok jelenlegi magyarországi költségvetési kerete kisebb a korábbinál, évi 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg. Ebből mintegy 15-20 szervezet kap támogatást – tudta meg a Népszava.

2023. augusztus 15. 10:31

Nagy port vert fel hétfőn az a hír, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) átalakítják a működésüket, s Európára már sokkal kevesebb figyelmet szentelnek a jövőben. A Népszava megkeresett három, az OSF által támogatott szerveződést, de nem szolgáltak érdemi információval. Rév István, a Közép-európai Egyetemen (CEU) működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója viszont azt közölte, a Soros-féle szervezet döntése semmilyen formában nem érinti a CEU Budapesten maradt részlegét és az archívumot.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap  az archívum honlapján közölt adatok alapján azt írja, a gyűjtemény mintegy 7500 méternyi iratot, 11 ezer óra audiovizuális felvételt és 12 terabájtnyi digitális adatot tesz ki: a hidegháború, a Szabad Európa Rádió és a szamizdat témakörében az egyik legnagyobb gyűjtemény a világon.

A Népszava megszólaltatta az OSF egyik név nélkül nyilatkozó munkatársát, aki elmondta, hogy 

a Nyílt Társadalmi Alapítványok jelenlegi magyarországi költségvetési kerete kisebb a korábbinál, évi 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg. 

Ebből mintegy 15-20 szervezet kap támogatást.  

A lap úgy tudja, az OSF működése hangsúlyának eltolódása – szó sincs ugyanis teljes kivonulásról – nincs hatással a már megkötött támogatói szerződésekre. A stratégiai átalakítás összefüggésben van azzal, hogy Soros György a közelmúltban átadta az Alapítványok vezetését egyik fiának, Alexander Sorosnak: most már az ő koncepciója érvényesül.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. augusztus 15. 15:30
Kár! Bíztam benne, hogy a bérencek ki lesznek rúgva egytől egyig!
balbako_
2023. augusztus 15. 13:52
Állandóan azzal sírják tele a világot, hogy őket innen elüldözték brühühü! Akkor szoktak hazudni?
Szles
2023. augusztus 15. 13:43
itt maradnak? Nem arról volt szó, hogy már rég elmentek, mert Orbán...?
alice
2023. augusztus 15. 13:36
"Sorosék döntése nem befolyásolja a CEU budapesti részlegét, továbbra is itt maradnak" - jé ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!