Nagyon jó hírt kaptak a pedagógusok (VIDEÓ)

2023. november 28. 21:46

Varga Mihály pénzügyminiszter erről a költségvetési bizottság keddi ülésén beszélt.

2023. november 28. 21:46
SZ…LL K·lm·n; VARGA Mih·ly

A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén.

Ezt is ajánljuk a témában

A költségvetés helyzete

Hozzátette: a rendkívüli kiadások mellett a költségvetés változatlanul előfinanszírozza azokat az uniós programokat, amelyeknek forrásait 

Brüsszel politikai okokból visszatartja Magyarországtól, ezek mintegy ezer milliárd forintot tesznek ki. Az EU károkat okoz a magyar gazdaságnak, a magyar költségvetésnek, és az adófizetőknek azzal, hogy az országnak járó forrásokat nem juttatja el 

– mutatott rá.

A tárcavezető meghallgatásán a költségvetés helyzetéről elmondta: a 2023-as költségvetést 2022 tavaszán fogadták el, akkor 4,1 százalékos növekedéssel számoltak. Az eddigi adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt jeleznek, emellett magas kamatszinten van az államadósság finanszírozása. Hozzátette: 3,9-ről 5,2 százalékosra korrigálták az idei GDP-arányos hiánycélt, az új hiánycél azonban javulást jelent az előző évi 6,2 százalékhoz képest. 

Az államadósság az év végére 70 százalék lesz a GDP arányában, ez mintegy 4 százalékpontos javulás az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. 

A hiány és az adósság csökkentése érdekében számos intézkedést tettek, beruházásokat halasztottak el, ugyanakkor nem tettek megszorító intézkedéseket, megmaradtak a családtámogatások.

Pedagógusok béremelése

Többek felvetése szerint a tanárok fizetése erősen le van maradva a diplomás átlagbérektől, és nem nőnek. Varga Mihály erre közölte: 

a tanárok bére folyamatosan nőtt reálértéken, 2013-2022 között 88 százalékos béremelést hajtottak végre. 

Van elfogadott bértábla közlése szerint, abban 2024-re 10 százalékos emelést fogadtak el, ha lesznek újból uniós források, akkor ennél nagyobb mértékű is lehet. 

A miniszter hozzátette, hogy 

akkor is megemelik januártól a pedagógusok bérét, ha nem érkeznek meg az uniós támogatások.

A Hír TV beszámolóját itt tekintheti meg: 

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sciohyper
2023. november 29. 13:31
"a tanárok bére folyamatosan nőtt reálértéken, 2013-2022 között 88 százalékos béremelést hajtottak végre. " Hát, ezt a "folyamatosan nőtt REÁLÉRTÉKEN" azért kicsit NEHÉZ ELHINNI!!! Mennyivel is??? Jó lenne ezt hiteles adatokkal alátámasztani, még inkább, ÉREZNI!!! Amúgy pedig pont 2013-ban választották le a minimálbérről (A1) a közalkalmazotti bértáblát (pontosabban, befagyasztották), ami azért egy elég brutális lépés volt, pontosabban, felrúgása egy megállapodásnak!!! És most jöhet a "baráti össztűz"...de attól ez még IGAZ marad, sajnos!!!
blackorion93
2023. november 29. 06:49
"akkor is megemelik januártól a pedagógusok bérét, ha nem érkeznek meg az uniós támogatások." Jó, hogy eddig azért nem volt emelés, mert kell hozzá az uniós pénz, és miattuk nincs emelés.
files32
2023. november 29. 06:45
Ettől már csak az a jobb hír, hogy Tóthgabi szerelméről váratlan dolog derült ki, viszont Szoboszlai jól aludt.
pandalala
2023. november 29. 01:53
"Fülledt erotika: meztelenül mutogatja a gigantikus melleit a szuperszexi sportolónő - képek origo.hu"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!