Gyurcsány Ferenc legnagyobb hibájára mutat rá a szlovák lap – Orbán Viktort emlegetve

2024. január 31. 10:39

Az SME szerzője szerint Gyurcsány Ferenc volt az, aki megteremtette a magyarországi illiberális demokrácia építőjét.

2024. január 31. 10:39

Az SME szlovák lap online felületén a cseh Právo című napilap főszerkesztőjének véleménycikke jelent meg, amely azzal foglalkozik, hogyan inspirálhat Fico választási sikere és első lépései a hatalomban más országokat. „A szlovák miniszterelnöknek legfeljebb annyi befolyása tehet az európai eseményekre, hogy biztosítékként szolgál Orbán Viktor számára, ha más európai uniós országok megpróbálnák megfosztani Magyarországot a szavazati jogától, ha arra a következtetésre jutnak, hogy Budapest megsérti az Unió alapító szerződéseit” – olvasható a cikkben.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző Philipp Ther történészt idézi, aki a populisták és a jobboldali szélsőségesek felemelkedésének fő okát a neoliberalizmusban, azaz a kapitalizmusban látja, amely különösen 1989 után „felszabadult” vagy megszabadult a „béklyóitól”. Az azonban még mindig igaz, hogy a választásokat konkrét politikusok és pártok teljesítménye dönti el, nem csak a közösségi hálózatok, a dezinformáció, az ijesztgetés és a legalantasabb emberi ösztönök elleni támadások – írja a szerző.

„Orbán Viktor 2010-ben azért szerzett alkotmányos többséget, mert Gyurcsány Ferenc közvetlenül erre késztette. Nemcsak a híres »hazudtunk reggel, éjjel és este« kijelentéssel, hanem

a szocialisták és liberálisok uralmának igaz leírásával: »Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Miközben nem tettünk semmit négy évig. Semmit. Egyetlen olyan érdemi kormányzati intézkedést sem tudtok mondani, amire büszkék lehetnénk«” – írja a szlovák szerző.

Szerinte Gyurcsány volt az, aki megteremtette a magyarországi illiberális demokrácia építőjét, „egy olyan miniszterelnököt, aki zsarolja az Európai Uniót és segíti Putyint” – zárul az SME cikke.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Fotó: Isza Ferenc / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. január 31. 13:43
Karácsony pontosan ugyanezt csinálja.
italosiparos
2024. január 31. 13:23
Nem értem miért zsarolás az,ha valaki nem akar a saját hazája érdekei ellen tenni. Halkan megkérdezném azért az elvtársat,hogy a közösen felvett hitel és a kohéziós források politikai okokból való visszatartása szerinte nem zsarolás-e? Azért arról megint szépen elfeledkeztek,hogy nem egyedül Fletó volt aki hazudott reggel délben meg este,nem ő volt egyedül aki nem csinált semmit.Azok az emberek szépen visszasunnyogtak fővárosi önkormányzatokba,más magas pozíciókba.Amíg ezek az emberek ott vannak a hatalom 2-3.vonalában,addig minden magára adó pártnak kötelessége erre felhívni a figyelmet.
pipa89
2024. január 31. 12:12
OFF TOPIC: bezárhatatlan hirdetések miatt lehetetlen elolvasni a cikkeket. Csináljatok már valamit!
Palatin
2024. január 31. 11:59
Az idén olyan hideg volt, hogy még Gyurcsány keze is a saját zsebében van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!