Megszólalt a miniszter: ez állhat a benzinárcsökkenés hátterében

2024. május 17. 21:06

„A csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, és támogatják a fogyasztás helyreállását” – jelentette ki Nagy Márton.

2024. május 17. 21:06

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján ismét frissítette a heti üzemanyagárakat

Ezt is ajánljuk a témában

Jelentésükből kiderült, hogy

  • Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt, a magyar ár 1,9 százalékkal, azaz 12 forinttal volt alacsonyabb.
  • A dízelüzemanyag heti átlagos ára 607 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 597 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 608 forint volt az átlagár, a magyar adat 0,2 százalékkal, 1 forinttal volt ennél alacsonyabb

Így a 95-ös benzin magyarországi átlagára 17 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest.

– jegyezték meg.

Hozzátették, hogy a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal, a szomszédos országokban pedig 9 forinttal. 

Eközben a gázolaj átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt idehaza. Míg a régióban 10 forintos, a szomszédos országokban pedig 12 forintos csökkenés történt a múlt héthez képest – sorolták.

A Hivatal összegzésében azt is kiemelte, hogy Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. 

Magyarország után Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 15 forinttal

 – húzta alá a KSH.

Nagy Márton: A kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel

„Az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait és célját, így az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre” – összegezte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca emlékeztetett arra, hogy péntek reggel is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak: a benzin ára 5 forinttal 607 forintra, a gázolaj ára 4 forinttal 605 forintra csökkent. 

Az NGM kijelentette, hogy így összességében 

a kormány a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest”.

A kormány álláspontja szerint igazságtalan és tarthatatlan volt az az állapot, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a környező országok lakosai. Ezért a családok védelme érdekében a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát a szomszédos országok átlagának szintjére.

„Mindennek köszönhetően nemcsak a családok zsebében marad több pénz, de a csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, 

ráadásul érdemben támogatják a fogyasztás helyreállását, így a belgazdaság újraindulását” – fogalmazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Folyamatosan monitorozzák az üzemanyagárak alakulását

A tárcavezető a kialakult helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyag-kereskedők – a családok érdekeit szem előtt tartva – a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják az áraikat. A kormány az üzemanyagárak alakulását továbbra is folyamatosan vizsgálja és monitorozza majd – hívta fel a figyelmet Nagy Márton.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­­k­e­­­l­d­­ ­­a­­ ­­s­­z­­­e­x­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­c­­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
453682
2024. május 18. 07:49
Ez a régiós átlagár mantra akkor lenne reális, ha a reál keresetek minden országban közel egyformák lennének. De NEM azok. Nem is értem ezt az összehasonlítgatást.
konfucius
2024. május 18. 07:44 Szerkesztve
A reális ár valahol 300 és 400 Ft között van. Ne a régiós átlagot tessék már nézni, legyen nálunk jóval olcsóbb, hogy mindenki itt vegyen! Akkor mindenki jobban járna idehaza!
Patika
2024. május 18. 00:05
Ez állhat, de nem ez áll.... (mert ez csak ál és duma.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!