Négy főpolgármester-jelöltre és tizenegy EP-listára biztosan lehet majd szavazni június 9-én

2024. május 06. 23:02

Ezek közül a főpolgármester-jelöltek és pártlisták közül választhat majd.

2024. május 06. 23:02
null

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Nyilvántartásba vett öt pártlistát a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így várhatóan 11 pártlista szerepel majd a szavazólapon – írja az MTI.

Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette – sorrendben – az LMP-Magyarország Zöld Pártja, a Második Reformkor Párt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt listáját. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja 14 jelöltből álló listáját Ungár Péter, a párt társelnöke vezeti. A Második Reformkor Párt 23 tagú listájának élén Vona Gábor pártelnök áll. A Momentum Mozgalom 30 jelöltből álló listáját Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője, pártelnök vezeti. A Jobbik-Konzervatívok 16 nevet tartalmazó listájának élén Róna Péter áll. A Mindenki Magyarországa Néppárt 8 tagú listáját Márki-Zay Péter pártelnök vezeti.

Az NVB visszautasította a Nép Pártján és az Új Alternatíva Párt listáinak nyilvántartásba vételét, mert a pártok a szükségesnél kevesebb ajánlást gyűjtöttek össze. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Tizenegy lista szerepel majd a szavazólapon az EP-választáson

Tizenegy listát vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei EP-választásra: sorrendben a

  1. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listáját, 
  2. a Mi Hazánk Mozgalom, 
  3. a Tisztelet és Szabadság Párt, 
  4. a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, 
  5. a Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listáját, 
  6. a Megoldás Mozgalom, 
  7. az LMP-Magyarország Zöld Pártja, 
  8. a Második Reformkor Párt, 
  9. a Momentum Mozgalom, 
  10. a Jobbik-Konzervatívok, 
  11. valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt listáját.

Az EP-választáson listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be. Ez a szabály nem vonatkozik azokra a pártokra, pártszövetségekre, amelyek az országgyűlési választás után frakciót alapítottak, és ezen a jogon már delegáltak képviselőt a testületbe.

Az EP-választáson listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthattak, a listaállítás további feltétele volt, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól. A pártoknak pénteken 16 óráig kellett leadniuk az összegyűjtött ajánlásokat és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerül fel.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és arról levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, a helyére a listán soron következő lép.
A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Kisorsolták a főpolgármester-jelöltek szavazólapi sorrendjét

Az MTI szerint a június 9-ei voksoláson a főpolgármester-jelöltek a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

  1. Grundtner András,
  2. Vitézy Dávid,
  3. Szentkirályi Alexandra,
  4. Karácsony Gergely,
  5. Vas Annamária.

A főpolgármester-jelöltek hétfő délután 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat - legalább ötezret - az FVB-nél, ezt öten tették meg. A testületnek a jelöltbejelentési határidőt követően ki kellett sorsolnia a bejelentett jelöltek sorrendjét.

Az FVB már korábban nyilvántartásba vette Szentkirályi Alexandrát (Fidesz-KDNP), hétfői ülésén pedig döntött Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Karácsony Gergely (a Párbeszéd - a Zöldek Pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt közös jelöltje), valamint Vitézy Dávid (a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP - Magyarország Zöld Pártja közös jelöltje) nyilvántartásba vételéről, mivel a jelöltek megfeleltek a jelöltállítás feltételének.

Az FVB visszautasította Vas Annamária (független) főpolgármester-jelölti nyilvántartásba vételét, mivel ő nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges ötezer ajánlást. Ennek ellenére az ő neve is szerepelt a sorsoláson, mivel a jogszabály ezt írja elő.

Az FVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Nemzeti Választási Bizottságtól.

Ez azt jelenti, hogy 

amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után Vas Annamária nyilvántartásba vételének visszautasítása jogerőre emelkedik, ő nem kerül fel a szavazólapra, de kiesésével a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik meg


 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­­g­a­­­z­i n­i­m­­f­­o­­m­­á­­­n­i­­á­­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Patika
2024. május 07. 06:51
Ez remek. (egyik se érdekel)
5m007h 0p3ra70r
2024. május 07. 00:00
Nem találom azt a szót a listában, hogy TISZA.
5m007h 0p3ra70r
2024. május 06. 23:59
Akkójóvan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!