Zöldebb városok felé – hogyan tehetjük élhetőbbé közös tereinket?

2022. október 29. 14:01

A zöldfelületek fejlesztésétől az energiahatékonyság növelésén át a csapadék megtartásáig számos lehetőség van városaink fenntarthatóbbá és élhetőbbé tételére. Budapesten is sokfelé foglalkoznak ezzel a szakemberek. Rózsa Zoltánnal és Péter Mihállyal, a kerületi önkormányzat által működtetett Hegyvidéki Zöld Iroda irodavezetőjével és irodavezető-helyettesével beszélgettünk.

2022. október 29. 14:01
null

Kovács Gergő írása a Mandiner hetilapban

 

Klímaválság van – a megengedőbbek szerint klímaváltozás –, migrációs válság, pandémiás hullámok, háború a szomszédban. Megjósolhatatlan, de inkább lehangoló gazdasági kilátások szomorítanak minket. Nagy kérdés, hogy ha a környezetvédelem felől közelítünk, mit mondhatunk: ebben a több szempontból is nehéz helyzetben

milyen lehetőségeink vannak zöldebb létet teremteni a nagyvárosokban?

A nem éppen egyszerű témával a XII. kerület Hegyvidéki Zöld Irodáját kerestük meg, amely épp a napokban ünnepelte hatodik születésnapját. Az iroda indulásakor még rend­hagyónak számított, hogy a hatósági feladatok mellett a hazai és nemzetközi zöldpályázatok koordinálása, valamint más önként vállalt környezetvédelmi feladatok egy szervezeti egységnél koncentrálódjanak egy települési önkormányzatnál. Ezt a hatékonyságot máig őrzik: a Hegyvidék mindent összevetve Budapest legjobb környezeti állapotú kerületei közé tartozik, az önkormányzat kiemelt törekvése pedig az, hogy ezt meg is őrizze. Egyes részei – elsősorban a természeti védettséget élvező erdők – nemcsak kerületi, hanem összbudapesti igényeket is kiszolgálnak.

A szemléletformálás a kulcs

Rózsa Zoltán elmondja: korábban a járványhelyzet, most a gazdasági visszaesés lassíthatja a beruházásalapú környezet- és klímavédelmi kezdeményezéseket, de

a lakossági, iskolai, óvodai szemléletformálás területén így is számos eredmény érhető el.

Ezek a programok, akciók – települési adottságoktól függő súlyozásban – kiterjedhetnek a zöldfelületek védelmére és fejlesztésére, az épületek energiahatékonyságának növelésére, a fenntartható vízgazdálkodásra vagy akár a felelős hulladékgazdálkodásra, a keletkező hulladékmennyiség csökkentésére. Ezzel persze még korántsem teljes a lista, teszi hozzá az irodavezető, hasonlóan fontos szerepe van az általános jogszabályi környezeten túl a helyi szabályozásnak, rendeletalkotásnak, amivel egy-egy önkormányzat ösztönözheti vagy előírhatja bizonyos környezetvédelmi vagy fenntarthatósági követelmények teljesítését. „Erre jó példa, ha a helyi építési szabályzatban kötelezően írjuk elő csapadékvízgyűjtő ciszternák telepítését új lakóházak építésénél, vagy zöldtető létesítését, ha az új épület vagy egy része lapos tetős” – mutat rá.

A nyilvánvaló gazdasági hátulütők ismeretében tehát elsősorban a szemléletváltást kell elősegíteni mind a fogyasztási, mind pedig az energiahasználati szokásokat érintően. Mindez a kibocsátáscsökkentéshez (mitigáció) is hozzájárulhat, ami nagy vonalakban annyit tesz, hogy kevesebb felhasznált energia mellett kevesebb szén-dioxidot és egyéb üvegház­hatású gázt bocsátunk ki mind közösségi, mind egyéni szinten. A kibocsátások csökkentése mellett várhatóan ugyanilyen fontos szerepet kell játszania az éghajlati változásokhoz való alkalmazkodásnak, az adaptációnak.

Péter Mihály egy példát is felhoz: a száz évvel ezelőtti nyári időszakokhoz képest

mára megháromszorozódott a másodfokú hőségriadós napok átlagos évi száma.

Erre az idei nyár aszályos hónapjai és hőhullámai különös erővel rávilágítottak. Hőhullámok idején a megfelelő védelem és egészségügyi ellátás terén is kiemelt figyelmet kell fordítani a sérülékeny társadalmi csoportokra, azaz az idősekre és a gyerekekre, ami az önkormányzatokra is pluszfeladatokat ró.

Öntözésre csapadékvíz ivóvíz helyett

Szintén általános tendencia – mondják a szakértők –, hogy mind több az aszályos nap,

az éves csapadékmennyiség egyre kevesebb napon esik le,

vagyis a csapadékintenzitás jelentősen növekszik. A hirtelen lezúduló csapadékvizeket így kezelni kell, mert – például ha a XII. kerület domborzati viszonyait nézzük – könnyen okoz villámárvizeket, egyúttal akár jelentős károkat is az épített infrastruktúrában.

Hogy mi a megoldás? „Támogatni kell a vízmegtartó, lefolyást lassító műszaki és természetalapú megoldásokat. Föld alatti ciszternák és egyéb műtárgyak vagy úgynevezett esőkertek segítségével egyrészt lassítjuk, felfogjuk a közterületeken lezúduló vízmennyiséget, ezzel a meglévő csatornahálózatot is mentesítjük bizonyos fokig, másrészt a felfogott csapadékvíz öntözővízként hasznosítható” – vázolja Péter Mihály, és a témához kapcsolódva megemlít egy projektet is, ami a kerület vezetésével, részben uniós forrásból épp a megvalósulás útjára lépett.

A projekt azt vizsgálja, hogy különféle kék- és zöld-, illetve szürkeinfrastruktúra-eszközök hogyan működnek, és milyen eredmények érhetők el az alkalmazásukkal a projekt ideje alatt a partnerkerületekben (XII., VII., XVIII.). A tapasztalatok alapján a program által javaslat készül a főváros teljes területére, figyelembe véve a problémákat és a lehetőségeket a hirtelen lezúduló nagyobb csapadékmennyiségek rendszerszintű visszatartására és hasznosítására.

A zöldfelületek fejlesztése

Amennyiben növelni tudjuk a zöldfelületek arányát a burkolt felületekkel szemben, az már önmagában több előnyös környezeti hatással jár – tudjuk meg.

A zöldfelületek méretének növelésével

egyszerre csökkenthető a városi hőszigethatás, egyben elősegítjük a csapadékvíz beszivárgását

– és akkor a levegőminőségre, városképre gyakorolt pozitív hatásokról még nem is beszéltünk. Mivel nagyvárosi környezetben nehéz feladat korábban esetleg burkolt területeken új zöldfelületeket kialakítani, sokkal inkább a meglévő közterületi parkok, zöldsávok, virágágyások minőségének javítása a kézenfekvő lehetőség.

Rózsa Zoltán irodavezető hangsúlyozza: „A biológiai sokféleség és aktivitás növelésével, őshonos fa- és növényfajok telepítésének előtérbe helyezésével csodákat lehet művelni egy-egy régebbi, »beállt«, de kevéssé izgalmas zöldfelülettel. Beporzóbarát területek – divatos szóval: méhlegelők – vagy évelőágyások kialakításával több fenntarthatósági szempontot is teljesíthetünk zöldfelület-gazdálkodásunk során.”

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. augusztus 21. 13:33
Elmebeteg barom ! 100 év alatt 4X esére nőtt a világ népessége !
Kormánypárti1
2022. október 29. 17:40
A faszság fokozhatósága fokozhatatlan.
Lacika8006
2022. október 29. 16:45
Az a baj, karigeli is zöldként indult, vagyis annak hírdette magát és megnyerte a választást. Semmihez nem kell érteni, csak annyit hangoztatni, zöld vagyok! Borítékolható a siker. Sajnos sokan megeszik. A választásra visszatérve mindenhonnan karigeli folyt az interneten. Viber hivások után megjelent az arca, youtube videó közben is az ő arcát kellett nézni! Mostmár tudjuk, hogy amerikai pénzből nyerte a választást. Mellesleg, az én véleményem is ez: https://888.hu/okojobb/a-neves-asztrofizikus-szerint-az-emberi-tevekenysegnek-semmi-koze-a-klimavaltozashoz-4380662/ Nahát: https://greendex.hu/tavolodik-a-hold-a-foldtol-idovel-hosszabbak-lesznek-a-napok/?utm_source=index.hu&utm_medium=cimlap&utm_campaign=doboz&amp Kipusztulunk mindenképp, de ezer hasonló dolog van! Miért van ennyi műanyag szemét? -mert a környezetvédők a fa kivágás ellen kampányoltak. Fát lehet ültetni, a műanyag nem bomlik le
Hurka
2022. október 29. 15:40
Megkell tiltani az aszfaltozott parkolók létesítését, uti részét kivéve-, normálisabb alföldi városokban csak gyephézagos blokkokkal csinálták ezidáig is. Azért csinálnak 4-5 méter széles járdákat, hogy ne kelljen füvet nyirni, azért ültetnek 2-3 méteres fákat mert a 10-15 méteres a tulbetonozás miatt megsem nő. Az utakról, épületekről lefolyó vizeket a talajba kell vezetni, vagy ahol ez mégsem lehetséges tavakat létesíteni, amelyből befolyhat, vagy hüti, párásítja a környezetét. Az árkokat nem kibetonozni, hanem gyephézagos blokkokkal kirakni, hogy a víz ne csak elfolyon, hanem a talajba szívárogva a fákat táplálja. Az ostoba főépítészeket, akik a mai élhetetlen nagyvárosokat építették elzavarni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!